Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla grönsaker - med eller utan trädgård

Under våren introduceras Earthbox i Sverige – ett nytt och spännande växtodlingssystem som gör det enkelt att odla grönsaker och blommor nästan var som helst, med eller utan trädgård. Odla på balkong, veranda, på taket till ett hyreshus eller på bakgården mitt i stan. Här är det inte platsen utan bara fantasin som sätter gränser.

Odla.nu i samarbete med Earthbox Tanken bakom Earthbox, nominerad till Årets Trädgårdsprodukt 2011, är att vem som helst ska kunna odla med framgång nästan var som helst. Det går att plantera allt från tomater och jordgubbar till kryddor, citroner och blommor. Om du odlar en tidig gröda kan en annan sättas direkt efter för att utnyttja hela säsongen. Plantera till exempel jordgubbar och skörda till midsommar och odla därefter sockerärtor eller tomater för skörd under sensommaren och hösten. Grödorna odlas i bra planteringsjord som ska innehålla torv för att vara lätt och luftig.

Ett slutet system

Sedan några år tillbaka har trenden i trädgården glädjande nog gått mot mer ekologisk odling och sparsamhet med naturens resurser. I earthboxen skapas ett slutet system som hushåller med vatten, värme och näring.

All vattning sker igenom ett rör till en behållare som sitter längst ner i lådan. Jorden kommer enbart i kontakt med vattnet från två hörn, i övrigt är det luftigt mellan vatten och jord för att skapa en syrerik miljö runt rötterna. Det översta jordlagret täcks i sin tur av täckduk som skapar samma fördelar som den täckodling vi använder på friland. Vattnet avdunstar inte utan fukten som bildas går tillbaka ner i jorden samtidigt som odlingen skyddas från insekter och ogräs.

– Det går inte att vattna för mycket, berättar Tomas Niklasson, delägare i företaget Earthbox. Det finns ett översvämningshål undertill och när vatten läcker ut ur det vet du att behållaren är full och avvaktar med vattningen.

Även näringsämnena stannar kvar längre när odlingen är täckt. Vid plantering i en earthbox tillförs ett organiskt gödningsmedel som varar hela säsongen. Så länge du inte byter gröda – då behövs en giva till. Gödningsmedlet i en earthbox placeras i en urgröpning längs med lådan vilket gör att växternas rötter söker sig till näringen och tar upp rätt mängd näring under hela växtperioden.

Odlingskarta

I en earthbox är det viktigt att inte lockas att plantera för många plantor eller sticklingar, skörden blir stor nog ändå. Som hjälp följer en odlingskarta som berättar hur många sticklingar eller småplantor som ska sättas av varje gröda för att de ska få optimala förutsättningar.

– Odlingskartan hjälper också till att visa vilka grödor som kan samplanteras i en låda, berättar Tomas Niklasson. Exempelvis broccoli och blomkål ska båda odlas med 6 sticklingar i en earthbox, vilket innebär att du kan välja 4 sticklingar av den ena sorten och 2 av den andra, eller 3 av varje.

Jorden ligger kvar

När säsongen är slut och earthboxen ska vinterförvaras plockas allt plantmaterial bort, det vill säga vissnade växtdelar och rötter. Gödningsremsan som ligger i lådan plockas bort och allt vatten töms ut. Men den jord som finns kvar kan användas igen. Upp till fem säsonger klarar jorden sig innan den är utarmad. Men mer jord och ny gödning måste tillföras inför nästa års odlingssäsong. Tomas Niklasson ser många spännande användningsområden för earthbox:

– Vi öppnar upp för nya möjligheter med Earthbox – exempelvis ordnar vi tillsammans med Hultsfreds bostäder en aktivitet för hyresgästerna som har möjlighet att köpa lådan genom Hultsfredsbostäder till ett subventionerat pris för att de ska kunna odla på balkong. Ett annat exempel är Jönköpings kommun som har köpt in lådor för att låta människor i äldreboenden vara delaktiga i att odla grönsaker och växter. Det kommer också att finnas utbildningspaket för skolor och andra ungdomsprojekt, inte minst med tanke på barn som bor i städer.

Detta innehåller ett Earthbox-paket: Växtlådan, 4 st hjul för att göra det enkelt att rulla runt, 2 st jord- och kompostskydd att täcka lådan med när du laddat den med jord, 1 påse dolomit, trädgårdskalk, 1 påse organiskt gödsel, bevattningsrör.

www.earthbox.se kan du läsa mer. Eller besök Earthbox på Äntligen hemma mässan 17-20 februari - Kista mässan, monter E:40.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB