Odla egna snittblommor hemma!
Att unna sig en bukett med snittblommor är lyx! Att ha en fin bukett på matbordet eller några stjälkar i en vas på hallbordet gör varje människa glad. Men visste ni att det är väldigt enkelt att odla egna snittblommor hemma? Det krävs inte mycket jobb och då kan man plocka in hur mycket blommor man vill. När man vill! Det brukar till och med bli så mycket att man kan ge bort buketter.
I den här artikeln kommer jag gå igenom vad ni behöver, hur man planterar och hur man sköter sin snittblomsrabatt!
Text & bild: Anna Theorin
Hur börjar man?
För att lyckas med en snittblomsodling är det allra första steget att välja en solig plats som är lätt att nå och arbeta vid. Om du har en gräsmatta kan du utan problem gräva upp en rund eller fyrkantig yta – det är bara att skala bort grässvålen med spade.
Jag själv använder en redan befintlig rabatt som har sett bättre dagar och behöver ett lyft. Oavsett om du börjar från gräsmatta eller en gammal rabatt är det viktigt att först rensa bort allt ogräs och växter som stör. Om du gräver en ny rabatt tar du bara bort gräset och börjar där.
Blanda i planteringsjord av god kvalitet med befintlig jord och passa på att grundgödsla innan du planterar. Det ger blommorna bästa möjliga start och gör att de utvecklas snabbt.
Som ni ser är det fullt med ogräs och annat otyg i denna rabatten
Kom ihåg att ta bort allt ogräs innan plantering! Vill du slippa ännu mer arbete, kan du sätta ut en pallkrage, lägga kartong eller tidningar i botten och fylla på med ny jord ovanpå. Då håller du ogräset borta och får en snabbodlad bädd.
Jag grävde bort allting! Lökarna fick åka tillbaka och resten grävdes bort
Jag blandade ut en säck med ny planteringsjord samt långtidsverkande gödsel
Vilka växter ska jag använda?
Du kan både odla perenner och ettåriga växter till snitt, men för dig som vill plocka många buketter första sommaren rekommenderar jag ettåriga sorter. De är produktiva, snabba och ofta lätta att lyckas med!
Tips på bra snittblommor
Välj växter med långa stjälkar och gärna ett fluffigt växtsätt – de är perfekta både som blickfång och utfyllnad i buketter. Gräs och kompletterande bladverk är också fina som snitt.
Några favoriter att odla till snitt är:
- Rosenskära
- Zinnia
- Lejongap
- Fjädernejlika
- Dahlia (knölväxt)
- Harsvans
- Kinesisk Förgätmigej
- Salvia (ettårig)
- Blårisp
- Ringblomma
- Luktärt
- Eternell
- Tagetes (de höga)
- Jätteverbena
- Blomsterbasilika
- Blomstermorot
- Sommarflox
- Solros
- Fingerborgspira
- Rävsvans/Amarant
- Prärieklocka
Utfyllnad och struktur
Tänk också på att komplettera med bladverk och prydnadsgräs för att göra buketterna extra fina och hållbara.
Frö eller planta?
För många sorter går det utmärkt att så fröer hemma. Särskilt de snabbväxande ettåringarna kan sås inomhus i april och sedan planteras ut när frostrisken är över (jag bor i zon 2/3 och planterar ut i mitten av maj). Att förså ger plantorna försprång och skydd mot sniglar – dessa äter tyvärr gärna små direktfrösådda plantor.
Sådd inomhus
Några favoriter jag själv alltid sår från frö är:
Köpa plantor
Vill du komma igång fort eller är nybörjare kan du köpa uppdrivna plantor, antingen i kruka eller som pluggplantor (småplantor för utplantering). Pluggplantor sätts ofta tre i varje hål för bästa resultat.
Sommaraster i pluggform använder jag mig av
Sommarflox 'Cherry Caramel' kommer i kruka
Såhär ser Prärieklockan ut i pluggplanta
Avhärdning
Glöm inte att avhärda dina plantor! Sätt ut dem några timmar om dagen i skugga och ta in på natten under en vecka innan du planterar ut – då vänjer de sig vid utelivet utan att ta skada av sol och vind.
Plantering
Nu börjar det roliga! Lägg gärna ut alla plantor först för att få överblick över avstånd och placering. Högre sorter placeras längst bak (om bädden bara ses framifrån) och lägre sorter fram så du enkelt kommer åt allt och får fina nivåer.
Utplacerade innan plantering!
Pluggplantorna satte jag med detta avståndet, då blir det som en större planta direkt
Har du en odlingsyta där du kan gå runt (till exempel pallkrage), behöver du inte tänka på att ha högre sorter bak och lägre fram. Men se till att alla plantor får gott om sol.
Vattna ordentligt efter plantering. Är det risk för frost kan du täcka odlingen med fiberduk över natten.
Skötsel
Plocka ofta!
Det viktigaste för en framgångsrik snittblomsodling är faktiskt att plocka blommorna ofta! Många tror att man förstör, men ju mer du klipper desto mer blommar plantan. Växten vill sätta frö, men när du plockar blommorna hämmas frösättningen och då kommer fler blommor i stället.
Vattning och näring
Under hela säsongen behöver plantorna jämn tillgång på vatten – speciellt viktigt vid torka eller om du odlar i pallkrage. En extra giva näring mitt i sommaren hjälper också till för lång blomning. Luckra gärna jorden någon gång under sommaren så rötterna får sy