Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla egen Chili och Paprika på friland!

Det börjar lacka mot jul och då går faktiskt startskottet för nästa års odling! Chili och paprika tar lång tid på sig att utvecklas och jag sår enligt tradition mina på juldagen.

Text och bild: Anna Theorin

Paprika och chili är bland de roligaste grönsakerna att odla – och du behöver inte ens ha trädgård för att lyckas! Man kan utan problem bli självförsörjande på chili i ett köksfönster. De älskar värme och trivs ypperligt i växthus men går lika bra att odla på friland eller inomhus året runt. Jag själv har mina chili och paprika i krukor på altanen och får alltid stor skörd. När plantorna väl har kommit upp är de både tåliga och robusta.

Efter flera års odling har jag insett att familjen främst tycker om paprika och mildare chilisorter. De allra starkaste chilifrukterna är sällan favoriter hos oss, så numera odlar jag bara sorterna vi tycker bäst om. Chilins styrka mäts i Scoville – ju högre tal, desto starkare chili. Är du nybörjare rekommenderar jag verkligen att så flera olika sorter och sedan prova dig fram. Smaken på chili förändras dessutom i takt med mognaden. De kan ätas gröna, gula eller röda, men smaken är oftast fylligast när de är helt mogna – detsamma gäller paprika.

Några av mina favoritchilisorter

  • Jalapeno – En klassiker med unik, mustig smak. Underbar att lägga in, grilla, äta färsk eller torkad. Min absoluta favoritsort! Jalapeno är perfekt till hamburgare eller chili-cheese. Skördas oftast grön, men får underbar sötma när den är helt röd.
  • Anaheim – Den mest milda chilin jag har odlat. Perfekt att grilla, ungsbaka eller lägga in – och utmärkt till klassisk Fefferoni. Den går även att äta färsk i sallad om du önskar lite hetta.
  • Cayenne – Klassiker bland chili med något mer sting och en fruktig smak. Den ger långa, tunna frukter som kan ätas färska, torkas till medelstarkt kryddpulver eller frysas in. Blir allra bäst i smak som helt mogen och röd.

Du hittar alla våra chilisorter här – detta var bara några av mina favoriter!

Vill du se mer? Här finns ett filmklipp där jag visar mina plantor.


När det gäller paprika har jag märkt att smaken till stor del påverkas av väder och temperatur snarare än sort. En varm sommar ger både större och smakrikare skörd, medan kalla och regniga somrar ger mindre frukter – men det är lika roligt att ha dem ändå! Det finns både små och stora paprikasorter, och så kallad snackpaprika passar extra bra i krukor på altanen eller på balkongen. Rent viktmässigt är skörden ofta lika stor på de små snackpaprikorna som på stora, även om det känns som mer eftersom man får många fler frukter. Skördade som gröna ger de fler frukter över säsongen, men låter du dem mogna till rött får de bäst smak.

Några pålitliga och lättodlade paprikasorter

  • Californian Wonder – Klassisk söt och krispig röd paprika, funkar både att skörda som grön och röd. Trivs i kruka på varm plats, men får störst skörd i växthus.
  • Bendigo – En av de allra tidigaste sorterna jag har provat. Ger snabbt fin skörd av klassiska paprikor; goda både som gröna och mogna röda.
  • Snacking Purple – Robust och tålig sort som ger små, vackert mörklila frukter. Perfekt för friland och fantastisk som mogen!


Så här sår du chili och paprika

Börja tidigt – gärna i januari eller februari – eftersom plantorna tar tid både att gro och att växa till sig. Jag sår fröna en och en i pluggbox/pluggbrätte eller två och två i en större kruka. Ett minidrivhus eller en rootmaster fungerar också jättebra. Använd såjord eller kaktusjord, eftersom dessa är näringsfattiga och det vill vi ha när vi sår. Chili- och paprikafröer är ljusgroende, vilket innebär att du endast ska trycka ner dem lätt på jordytan – de ska inte täckas med jord! Vattna försiktigt, och täck krukorna med en transparent plastpåse eller ställ dem i miniväxthus så att fröet inte torkar ut under groningen.

Fröna gror bäst varmt, så ställ dem ovanpå ett element, på golvvärme eller använd en värmematta (värmemattor finns här). När fröna väl grott och de små plantorna är över jord, ställer du dem svalare och så ljust som möjligt.

På vintern behöver du använda växtbelysning cirka 12–14 timmar per dygn. LED-belysning är effektivt och energisnålt – här finns belysning av god kvalitet. Ju varmare plantorna står, desto mer ljus behöver de. Ha lampan ca 10 cm ovanför plantorna och justera höjden i takt med att de växer.

När plantorna har vuxit till sig och fått fyra blad (två hjärtblad och två karaktärsblad), är det dags att plantera om i näringsrik jord i en liten egen kruka. Chili och paprika är tåliga och du kan plantera ner dem djupt om de dragit iväg på höjden. När rötterna börjar titta ut under krukan är det dags att byta till en större kruka igen. Jag brukar plocka bort de första blommorna på plantorna – då lägger växten mer energi på att växa ordentligt innan den sätter frukt.


Avhärda och plantera ut

När våren kommer och temperaturen är stabilt över noll även på natten, är det dags att börja vänja plantorna vid utemiljön. Avhärdning innebär att du bär ut dem på morgonen och ställer dem på en skuggig, skyddad plats under några timmar. Öka gradvis både tiden ute och mängden sol varje dag under cirka en veckas tid, så minskar du risken för att bladen bränns eller att plantan tar skada. Efter avhärdning kan du plantera ut dem på sin

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB