Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla din egen chilipeppar

Det är inte alls svårt att odla sin egen chilipeppar. Man kan lätt tro att de kräver tropiskt klimat, men det finns till och med sorter som klarar frost.

Text och foto: Mats Pettersson. Illustrationer: Britt Marie Pettersson.

Här får ni några enkla tips, så ni kan skörda redan i sommar.

Först av allt så måste man skaffa sig några bra frösorter. Det enklaste är att gå till en välsorterad mataffär och köpa en färsk eller torkad sort som man tycker om. Det är bara att pilla loss fröerna, och låta dem torka några dagar. Sen kan de stoppas i jord.

Chilipeppar finns i många olika färger, form och styrka, så vill man ha några annorlunda sorter som inte är så vanliga i våra matbutiker, får man skaffa fröer på annat håll.

Plantering
Slutet av januari är en bra tid att sätta igång. Vi brukar använda små plastkrukor som är 5 x 5 cm. I varje kruka lägger vi 2-3 fröer. Krukorna ställer vi i ett minidrivhus, som vi har på ett varmt ställe. Oftast gror fröerna inom ett par veckor.

När väl grodden kommer upp, så är det viktigt med ljus. Annars blir plantan klen och tanig. Ett ljust fönster, över ett element är den perfekta platsen. Vi använder även växtbelysning som komplement, för att ge dem en så bra start som möjligt.

Jorden vi använder är helt vanlig såjord. Det har fungerat alldeles utmärkt för oss.

Omplantering
När plantorna är cirka 15 cm så är det dags att plantera om i större kruka. Det är oftast inom ett par månader.

Först kontrollerar vi att rötterna är väl utvecklade. Oftast brukar de sticka ut lite ur hålet i botten. De nya krukorna som vi använder har en diameter på 10 cm. Plantera inte i för stora krukor, det verkar försvåra rotbildningen.

När plantorna är cirka 30 cm planterar vi om i större krukor. Se än en gång över att rotsystemet är väl utvecklat.

De nya krukorna är djupa och 30-40 cm i diameter. Vi har 3-5 plantor i varje kruka, men det beror på platsbrist. Storleken varierar ganska ordentligt mellan de olika chilipepparsorterna. En del blir 30-40 cm höga, medan andra blir flera meter.

I idealfallet så ska man ha en planta i varje kruka. Anledningen till att jag inte lever som jag lär är att det är så många olika sorter jag vill testa.

Det är viktigt att krukorna är ordentligt djupa. Det kommer behövas för att rötterna skall kunna bära upp planta och frukt lite senare.

Gödning
I mitten av maj börjar vi ge gödning – samma näring som till tomater. Vi börjar med små doser. Ungefär samtidigt brukar första blommorna komma.

Utflyttning
I maj/juni börjar vi vänja plantorna med att stå ute på balkongen. Solen är väldigt stark, och kan bränna sönder bladen om man inte är försiktig. Så håll plantorna i skuggan, skyddade från starka vindar. Använder man fibernät, så klarar de sig mycket bra mot sol och vind.

Snart vaknar humlorna till liv, och pollinerar blommorna. Vill man vara säker, så kan man pollinera med hjälp av fingrarna. Kort därefter har man sin första lilla chilipeppar.

Vattning
Varma sommardagar dricker plantorna mycket vatten. Det är inte ovanligt att man måste vattna både morgon och kväll. De vill inte bada i vatten, men jorden bör bli ordentligt fuktig. Det kommer behövas, och det lär ni märka.

Ohyra
Bladlössen älskar chilibladen. Vi brukar använda en vanlig såplösning för att hålla dem borta. Det fungerar alldeles utmärkt.

Vi har också drabbats av larver, som äter upp bladen på nolltid. Men de brukar vi handplocka för att bli av med.

Skörd
Vi brukar vänta så länge som möjligt med att skörda.

Man kan skörda då frukterna är gröna, men oftast blir smaken och styrkan bättre om de får mogna ordentligt.

Vi brukar torka, frysa in, göra såser och geléer och allt vi bara kan komma på med de skördade frukterna.

Lycka till med odlandet önskar Mats!

Det finns fler odlingstips och bilder på http://hem.passagen.se/habanero/index.html. Eller skicka ett e-mail till habanero@home.se.


Grenadan Scotch Bonnet (Capsicum chinense)


Fluorescent


Peru Yellow


Capsicum baccatum


Capsicum baccatum


Skörd


Capsicum baccatum

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB