Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla champinjoner hemma!

Det går faktiskt utmärkt att odla champinjoner hemma året runt! Numera säljs det små odlingslådor, stora som 2 liters glasspack ungefär och som innehåller svampmycelier och passande kompost. Kul att prova på!

Av Sylvia Svensson

Champinjoner brukar inte vara dyra att köpa i butiken, skördade och klara, så en odling kanske inte har som syfte att drastiskt minska hushållskassan. Men att odla egna champinjoner är kul!

Om du köper en champinjonlåda i plantbutiken, kolla först så att den inte är för gammal. Datum brukar stå stämplat på lådan och det finns flera olika tillverkare av sådana här odlingssatser. Du kan välja mellan vanliga vita champinjoner eller de bruna skogschampinjonerna.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Odla champinjoner så här!

Ställ lådan i sval rumstemperatur (mellan 10 och 20 grader går bra, det får inte bli varmare än 21 grader) och vattna försiktigt i den. Champinjonerna vill ha mörker för att börja växa. Lägg på locket eller odla på mörk plats.

#Skörda champinjoner i fyra veckor#

Efter två-tre veckor kommer sedan en första skörd som varar under tre till fyra dagar. Under de följande tre veckorna kommer det fler skördar som dock minskar för varje gång du har skördat. Efter ca fyra veckor är näringen slut och komposten kan kastas. Den är dock ett bra jordförbättringsmedel som med fördel kan myllas ner i rabatten.

#Plocka champinjonerna rätt!#

Champinjoner växer i grupper, så när du ska skörda, vrider du försiktigt loss champinjonen från komposten för att inte skada de övriga i samma grupp. Plocka efter hand som det kommer lagom stora svampar, håll koll varje dag för de växer snabbt när de väl har kommit igång. Smaken är som bäst när hattarna precis har öppnats. Ta bort för gamla eller annars dåliga champinjoner med en gång för att inte skada de nya som kommer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB