Odla bukettanemoner
Att odla bukettanemoner (Anemone coronaria) – Erfarenheter, tips och vanliga problem
Av Sylvia Svensson
I många år har jag försökt få bukettanemoner, Anemone coronaria med olika sorter, att växa och blomma i kruka, men de ville sig inte särskilt bra. I torrt tillstånd ser knölarna ut som stora russin – hårda, rynkiga och till synes livlösa. De behöver blötläggas i ljummet vatten, helst över natten, så att de sväller till innan plantering. Det väcker dem till liv och ger bättre förutsättningar. Sedan är det dags att plantera.
Men, som sagt – i kruka ville de sig inte! Kanske beror det på att fukten blir svår att kontrollera i en begränsad jordvolym, speciellt under den allra känsligaste perioden innan knölarna fått igång rötter. Efter ännu ett misslyckat försök i kruka grävde jag till sist i ren frustration ner knölarna i rabatten bland övriga perenner, och la rejält med sand runt dem för att förbättra dräneringen. Då gick det faktiskt något bättre, även om inte alla knölar kom upp. Min erfarenhet är att bukettanemoner trivs bättre om man planterar dem direkt i rabatten på våren, i stället för i kruka.
Vill du ändå prova i kruka, behöver du vara extra försiktig med vattningen. Vatten är nödvändigt, men för mycket innan tillväxten kommit igång gör lätt att knölarna ruttnar eller möglar. Det verkar som att det ofta är just mögel som gör att de inte gror så bra. Knölarna är känsliga för felaktig lagring och fukt, och möjliga mögelsporer kan redan finnas där vid inköp eller uppstå under förvaring hos leverantören – tyvärr verkar det saknas ordentliga vetenskapliga undersökningar på området.
En fråga jag ständigt återkommer till är om det skulle gå att döda eventuella mögelsporer genom att doppa knölarna i varmt vatten – men det finns risk att det också skadar knölarna[1]. Har du erfarenheter av detta, dela gärna med dig!
Test av anemonknölar
Det finns bloggare som gjort intressanta jämförelser mellan anemonknölar från olika tillverkare, och resultaten varierar. Här kan du läsa mer om det:
Test av anemonknölar från olika leverantörer
Dålig vinterhärdighet
Bukettanemonen är flerårig, men bara i södra Sverige är chansen större att knölarna klarar sig i jorden över vintern – och då gärna med viss täckning. En del av mina anemoner dök upp även följande sommar, men långt ifrån alla. Det enklaste är ofta att gräva upp knölarna på hösten och förvara dem torra och svalt till våren. Har du odlat anemoner i kruka är det bara att ta in hela krukan och låta den stå torrt över vintern, för att sedan börja vattna igen på våren.
Så fröna!
Bukettanemoner kan ibland sätta frö, som eventuellt hinner utvecklas till blomdugliga knölar på ett par år. Sår du fröna direkt i rabatten eller i genomvattnad kruka (som du vinterförvarar frostfritt eller i kallväxthus), kan du få knölar av bättre kvalitet än köpta – i synnerhet då de utvecklats på plats och inte farit illa av felaktig lagring.
Sammanfattande tips för lyckad odling
Grundläggande råd
Blötlägg knölarna
Låt ligga över natten (dock max ett dygn) i ljummet vatten, så sväller de upp innan plantering.
Välj rätt plats och jord
Odla helst i rabatt med sandblandad, väldränerad men lätt fuktig jord. Inte för blöt, men inte heller för torr.
Vid krukodling
Håll igen med vattnet i början, och använd extra dränerande jordblandning.
Hygien
Rengör alltid krukor och använd friska knölar för bästa chans. Misstänker du mögelproblem, testa olika leverantörer och sortera ut dåliga knölar.
Övervintring
Skydda eller ta upp knölarna om du odlar i kallare delar av landet.
Notera dina resultat
Testa gärna flera metoder och skriv upp vad som fungerade bäst. Dela gärna med dig av dina erfarenheter till andra odlare!
Har du lyckats?
Har du bra erfarenheter av bukettanemoner, eller vill du dela tips om exempelvis ranunkel, så hör gärna av dig till mig och berätta hur du har gjort: sylvia@odla.nu
Vi på Odla.nu har naturligtvis knölar att testa med – lycka till!
[1] Läs mer om knölproblem och mögel hos Odla.nu:
Bukettanemoner – vanliga frågor & svar
Källor och läs mer hos Odla.nu
Trevlig odling och hoppas du får glädje av blomstrande anemoner i trädgård eller kruka!