Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla bladgrönsaker på liten yta!

Att odla bladgrönsaker är både enkelt och roligt! Man behöver inte stor plats och om man sår i omgångar så kan du skörda från tidig vår till sen höst. Perfekt för både nybörjare och lite mer vana odlare.

Text och bild: Anna Theorin

När jag tänker på bladgrönsaker är det spenat, sallat, ruccola och späda blad som först dyker upp i tankarna. Dessa är både otroligt lättodlade och snabbväxande – perfekta för dig som vill ha mycket grönska med liten insats. Dessutom passar de utmärkt att samodla med både blommor och andra grönsaker, helt utan problem.

I mitt eget grönsaksland är det spenaten och sallaten som går åt mest. Spenaten är en riktig favorit, inte minst eftersom den kan frysas in och göra vinterns grytor och pajer extra lyxiga med egen skörd. Spenat är både den första bladgrönsaken jag skördar om våren, och ofta den sista på hösten. Tåligheten gör att man kan så både riktigt tidigt och sent på säsongen. Alla våra olika sorters bladgrönsaker hittar du här!

Spenat i förgrunden mellan vitlöksplantor

Bladgrönsaker går att odla nästan var som helst – i krukor, blomlådor, pallkragar, eller direkt på friland. Huvudsaken är att det finns tillräckligt med jord och näring. Att så bladgrönt under högre växter, till exempel under tomater i kruka eller i växthus, är både platsbesparande och ger skörd på flera nivåer. Jag har ofta sallat och spenat under mina tomatplantor. Det fungerar utmärkt!

Här har jag sått sallat under mina tomatplantor

Bladgrönsaker växer bäst i sol, men de klarar sig även riktigt bra i halvskuggiga lägen – vilket särskilt kan vara en fördel under sommarens allra varmaste veckor när solen gassar.

För att få ett ständigt flöde av färska blad är det viktigt att så nytt i omgångar. Jag brukar förkultivera i odlingstråg, ibland ute och ibland inne beroende på väder, tills plantorna är redo för utplantering. Se gärna till att ha några tråg igång samtidigt så att du kan fylla på med nya småplantor där du just skördat en omgång. Mina favorit-odlingstråg och miniväxthus kommer från Elho, de är både smidiga och hållbara.

Så odlar du för lång skördesäsong

Steg-för-steg: Så här gör du

  1. Så frön på cirka 1 cm djup i näringsrik planteringsjord.
  2. När de första plantorna börjat komma upp, starta en ny sådd i ytterligare ett odlingstråg eller i jordytan bredvid.
  3. När du skördar de färdiga plantorna blir ny odlingsyta tillgänglig – här sätter du ut de nya småplantorna.

På så sätt kan du njuta av färskt bladgrönt hela säsongen!

Sallatsplantor på tillväxt innan utplantering

Skötseln är enkel och kräver inte mycket. Vattna regelbundet vid torka, och tillsätt flytande gödsel eller chrysan då och då för att hålla plantorna starka och produktiva. Skörda och njut – gärna kontinuerligt, det gör att nya blad snabbt växer fram igen.

Spenat och Sallat 'Little Gem' i september

Tips för odling av bladgrönsaker

Bladgrönsaker rymmer allt från spenat och sallat till ruccola och asiatiska blad som mizunakål och tatsoi. Alla är lätta och snabba att odla, behöver inte stor yta och kan samplanteras med andra växter för maximal skörd. För kontinuerlig tillgång: så i omgångar och kombinera gärna olika sorter. Många bladgrönsaker, som spenat och ruccola, kan både sås tidigt på våren och sent på hösten – vilket ger extra lång skördesäsong. Asiatiska bladgrönsaker har dessutom blivit allt mer populära tack vare sin produktivitet och tålighet mot både värme och kyla.

Skötsel handlar mest om regelbunden vattning och lite extra näring vid behov. Täck gärna plantorna med fiberduk om du vill skydda mot skadedjur och påskynda tillväxten. Plocka blad kontinuerligt – det ger mer och bättre skörd!

Några populära bladgrönsaker och smarta tips

BladgrönsakTips vid odling
SpenatSå tidigt/långt in på hösten, perfekt att frysa in för vinterns rätter
SallatLättskött och tacksam, bäst om du sår i omgångar för jämn tillgång
RuccolaSås i omgångar, växer snabbt och ger pepprig smak hela sommaren
Asiatiska bladExempel: mizunakål, tatsoi och komatsuna – mycket produktiva, tål både kyla och värme

För inspiration och för att hitta nya favoriter, kika gärna bland alla våra olika bladgrönsaker här!

Odla mer, ät mer, njut mer

Så enkelt, så gott och så roligt – lycka till med din bladgrönsaksodling!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB