Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla barrotade perenner

Vi är stolta över våra barrotade perenner. De ser inte mycket ut för världen när de kommer hem på posten men i dessa rötter vilar en enorm växtkraft. Här får du handfasta råd om hur du hanterar och planterar dem samt lite tips om just den växt du har köpt.

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss tidigare kan självklart också ta del av våra odlingsanvisningar. Varmt välkomna att handla växter ni med i Odla.nuShop.

Allmäna odlingsråd

Vi ger först allmänna odlingsråd för era perenna rötter. Därefter hittar ni kort information om de olika sorter som vi säljer i Odla.nuShop.

När du får hem dina perenna rötter från Odla.nu är det viktigt att kontrollera så att alla rötter är i bra skick. Vissa sorter har fått skott medan andra rötter är helt i vila. De flesta får ganska snabbt nya fina, gröna skott. När perennerna planteras ut i ljuset får de snart mycket bladmassa, eftersom rötterna är stora i förhållande till dem som säljs planterade i krukor.

Om du inte har möjlighet att plantera dina växter direkt bör du förvara dem svalt vid en temperatur på +1 till +5 grader. De flesta sorter hinner blomma första säsongen men vissa blommar lite senare än normalt första året.

#Plantering i kruka#

Har du möjlighet så plantera växterna i en kruka till att börja med. Det gör att knölarna och rötterna kommer igång att växa ordentligt efter viloperioden och hinner utveckla nya rötter innan det är dags för utplantering. Dessutom mår knölarna bättre av att planteras i jord än att förvaras på annat sätt. För bästa utveckling plantera i stora krukor som rymmer 1-3 liter. Använd en blomjord av bra kvalitet, gärna en jord som innehåller små lecakulor eller sand så att rötterna får luft. Vattna försiktigt till att börja med, jorden ska bara vara lätt fuktig.

Ställ krukan ljust och inte för varmt. Ställ inte krukorna i direkt solsken i början utan placera dem i lätt skugga så att växterna vänjer sig vid det starkare ljuset.

Har du fortfarande nattfrost kan du under varma dagar ställa ut krukorna i ett varmt och skyddat läge och ta in dem i ett svalt utrymme under natten tills det är frostfritt ute. Du kan också täcka växterna med fiberduk, tidningar eller liknande vid risk för frost. Perennerna tål en del frost även innan de är rotade men de ovanjordiska delarna kan ta skada. Observera att krukorna kan stå inomhus i ett svalt utrymme dygnet runt tills de ovanjordiska delarna av växterna visar sig. Det går även att driva upp växterna inomhus vid en låg temperatur och med tillskottsljus som är tänt 12-16 timmar per dygn.

Låt växterna utvecklas i krukorna tills det är dags för plantering på friland eller i större krukor.

#Plantering direkt i trädgården#

Knölarna och rötterna kan planteras utomhus direkt, men bör ej utsättas för hård frost innan de rotat sig. Plantera knölarna så att tillväxtpunkterna kommer precis under jordytan. Täck växterna med fiberduk, löv eller annat lämpligt material vid risk för frost. Gräv en ordentlig grop och blanda den befintliga odlingsjorden med t ex kompost, planteringsjord och komposterad kogödsel. Håll efter ogräs och konkurrerande växter den första säsongen och glöm inte att vattna vid behov.

Hitta den perenn du har köpt

#Akleja#

Ställer inga större krav men föredrar solig till lätt skuggig växtplats där jorden är näringsrik och fuktighetshållande. Robust och lättodlad. Klipp av fröställningarna om du inte vill att den ska självså sig.

#Alunrot#

Föredrar solig till lätt skuggig växtplats där jorden är näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande.

#Amerikanskt älggräs#

Föredrar en fuktig och kalkhaltig jord men klarar tillfälligt torka. Trivs bäst i sol eller i halvskugga.

#Axveronika, blå bolltistel, kungsljus, martorn#

Vill ha ett soligt läge med väldränerad sandblandad jord. Populära bi- och fjärilsväxter.

#Astilbe, daglilja och strandiris#

Växer bra i vandrande halvskugga, men blommar flitigare i sol, bara man ser till att jorden inte torkar ut. Lättodlade växter som trivs i vanlig trädgårdsjord som inte är för torr men samtidigt väldränerad. Passar bra även vid kanten av dammar och vid andra vattenarrangemang. Vattna under torrperioder.

#Axmalva#

Lättodlad och problemfri men utvecklas bäst i fuktighetshållande, näringsrik jord. Sol eller halvskugga.

#Daggkåpa#

Trivs i soliga såväl som skuggiga lägen och växer utmärkt i de flesta jordar, dock ej i torr och mager jord. En härdig, tålig och långlivad växt som sköter sig själv. Fullt härdig i hela landet.

#Fackellilja#

Trivs på solig, vindskyddad plats i väldränerad jord. Räknas som härdig i zon 1-2. Bör vintertäckas. Kan även odlas i kruka som vinterförvaras frostfritt.

#Fingerört#

Lättskött och lättodlad! Trivs i full sol i vanlig trädgårdsjord.

#Fänrikshjärta, löjtnantshjärta och liljekonvalj#

Trivs bäst i lätt skugga, men klarar soligare lägen. Fänrikshjärta är mattbildande och trivs bäst i lätt, humusrik och fuktighetshållande jord. Delning och plantering kan göras vår eller höst. Man ska vara försiktig eftersom hela plantan är skör. När man har planterat växten bör man lämna den i fred på växtplatsen i flera år. Gör sig fint i buketter.

#Hosta#

Hosta trivs bäst i halvskuggiga lägen men gulbladiga sorter tål sol om man ser till att jorden inte torkar ut. Är fin vid kanten av dammar. Låt stå ifred flera år innan ev. omplantering eller delning. Gillar fuktighetshållande, väldränerad trädgårdsjord. Skyddas mot vinterfukt! Klipp av de överblommade blomställningarna. Vattna under torrperioder.

#Höstanemon#

Trivs i ett soligt till halvskuggigt läge som är något vindskyddat. Vill helst ha en näringsrik, väldränerad, något fuktig och lerblandad jord. Tål inte att torka ut men vill inte heller stå för blött på vintern. Plantan behöver inte delas eller planteras om utan bör få stå orörd där den har planterats.

#Höstflox#

Vill helst ha sol för att blomma bra men nöjer sig även med vandrande skugga. Trivs där jorden är näringsrik och fuktighetshållande men väldränerad. Skyddas mot vinterfukt! Klipp av de överblommade blomställningarna. Vattna under torrperioder.

#Jätterams#

Trivs på skuggiga växtplatser i humusrik, gärna fuktig jord. Giftig. Halvhärdig. Härdig i stora delar av landet i väldränerad jord och skyddad plats.

#Jättevallmo och trädgårdsiris#

Trivs i ett soligt läge med djup lätt och väldränerad humusrikjord. Tål inte vinterfukt. Jättevallmo har pålrot och bör inte flyttas då den har svårt att klara en omplantering. Trädgårdsiris planteras så halva knölen är ovanför markytan.

#Kantnepeta#

Mycket lättskött och tålig perenn. Trivs bäst i soliga och torra lägen. Utmärkt kantväxt och kan användas som alternativ till lavendel. Härdig i stora delar av landet i väldränerad jord.

#Kaukasisk förgätmigej#

En lättodlad och växt som vill stå i halvskugga till skugga. Vill helst ha näringsrik och väldränerad jord men kan växa i de flesta trädgårdsjordar, så länge den inte är för blöt. Blomställning kan klippas av efter blomning.

#Kärleksört, judekörs#

Torktålig och mycket lättodlad växt, som passar utmärkt i stenpartier. Ställer inga stora krav men trivs i lätt, näringsrik och väldränerad jord i soligt läge.

#Luktpion#

Pioner är tåliga och trofasta växter som passar i många lägen. De trivs i näringsrik, väldränerad och något fuktig jord. I halvskugga varar blomningen längre. Tänk noga på var du skall ha dina pioner innan du planterar, då de inte tycker om att flyttas. Ska planteras precis under markytan. Planteras de för djupt finns risken att de inte blommar.

#Mjukakantus#

Trivs i alla jordar men bäst blir den i näringsrik, djup och kalkhaltig jord som är väldränerad. Lätt skugga eller full sol. Vintertäck gärna, särskilt i högre zoner.

#Nejlikrot#

Fin i rabatt och stenparti. Trivs bäst i sol till halvskugga och i fuktig och väldränerad jord, men kan odlas i de flesta trädgårdsjordar.

Vill gärna ha sol, men växer bra även i vandrande skugga. Trivs i vanlig väldränerad trädgårdsjord som inte är för torr, men skydda mot alltför mycket vinterfukt. Klipp av de överblommade blomställningarna om du inte vill att de ska fröså sig och klipp ev. ner bladen också om de är fula, så kommer det snart nya. Vattna under torrperioder.

#Oktoberaster

Trivs i ett soligt till halvskuggigt läge ,vill helst ha en näringsrik, väldränerad jord. Härdig till zon 5, men på grund av den sena blomningen hos Oktoberaster-gruppen, september-oktober, hinner dessa inte alltid blomma i norr.

#Plymspirea, rosenflockel#

Vill helst ha sol för att blomma bra men nöjer sig även med lätt, vandrande skugga. Trivs där jorden är näringsrik och fuktighetshållande men väldränerad. Klipp gärna av de överblommade blomställningarna. Vattna under torrperioder.

#Rosenstav#

Vill ha väldränerad, något sandblandad jord i soligt läge. Gillas av bin och fjärilar.

#Rudbeckia,Solbrud gullboll och röd solhatt#

Vill ha sol och mullrik, väldränerad jord. Plantan behöver delas med jämna mellanrum, ungefär vart 4-5 år. Bästa tiden att göra det är på våren.

#Röllika, sidenört#

Trivs i ett soligt läge i lätt och väldränerad jord.

#Septembersolros, sköldspaddsört#

Vill helst ha sol för att blomma bra men nöjer sig även med lätt, vandrande skugga. Trivs där jorden är näringsrik och fuktighetshållande men väldränerad. Klipp gärna av de överblommade blomställningarna. Vattna under torrperioder.

#Silverax#

Står helst i halvskugga i fuktig, mullrik jord som dock bör vara väldränerad.

#Skugglilja#

Står gärna i halvskugga, men går även bra i soligare lägen. Vill ha måttligt näringsrik, väldränerad jord och ett varmt läge. Kan odlas i stora delar av landet på skyddad.

#Stjärnflocka#

Trivs bäst i full sol eller i halvskugga. Föredrar näringsrik, mullhaltig och lätt fuktighetshållande jord. Den är känslig för vinterväta så växtplatsen måste vara väldränerad. Stjärnflockan är fin i rabatten, men också vacker i en bukett eller som torkad. Plantering och delning görs bäst på våren.

#Stockros#

Vill ha väldränerad och välgödslad trädgårdsjord för att orka blomma ordentligt. Välj ett soligt läge och plantera dem inte för nära varandra eller andra växter eftersom de blir breda och oftast höga, 60 cm plantavstånd till närmaste granne brukar bli bra.

#Stormhatt#

Trivs i ett soligt till halvskuggigt läge som är något vindskyddat. Trivs i näringsrik jord, men kan odlas i nästa alla jordar. Kan stå orörd i många år och bör inte planteras om för ofta. Stänglarna skärs ner efter blomningen. Fin till snitt.

#Stäppsalvia och pricksalvia#

Vill ha porös, mullrik jord och full sol. Den blommar länge och är en riktig bi- och fjärilsmagnet. Stäppsalvia är en bra växt för framkanten av perennrabatten.

#Temynta#

Trivs i fuktig men väldränerad jord.

#Toppklocka#

En lättodlad och långlivad perenn, som sprider sig lätt. Topplocka är anspråkslös och trivs i sol-halvskugga i de flesta trädgårdsjordar.

#Tovsippa, Backsippa#

Dessa rara sippor trivs i väldränerade, humusrika jordar och de vill gärna ha sol. Passar bra i stenpartier, eftersom de gillar sommartorka. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

#Tremastarblomma#

Utmärkt som marktäckare, kantväxt, solitär eller i kruka. Vill stå i normal, inte alltför torr, trädgårdsjord i soligt läge.

#Vitlysing #

Trivs i fuktig men väldränerad jord i sol eller halvskugga.

Lycka till med dina nya perenner!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB