Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nytt liv - glädjespridare!

**Låttas tyck & tänk** Det är mars, och ute snöar det. Det ser ut som vinter och känns som vinter. Men tydligen är det vår, oavsett vilken definition man använder.

Sammanfattning av innehållet i texten

Krönikan av Låtta Skogh utforskar känslan och betydelsen av vårens ankomst, och reflekterar över de olika definitionerna av årstidernas skiften. Låtta bjuder in oss i både sina tankar om väderfenomen och sina vardagliga odlingsbestyr, samtidigt som hon lockar med tips och berättelser från tidigare avsnitt som Grodan Carl Philip flyttar in, En trädgård full med gropar och Fem kvadrat gräsmatta.

Årstidernas definitioner och vårens start

Texten bygger på en introduktion till två sätt att definiera våren:

  • Den kalendariska definitionen, där vår anses infalla under mars, april och maj oavsett vädret.
  • Den klimatologiska definitionen, som utgår ifrån temperaturen: vår kommer när dygnsmedeltemperaturen överstiger noll grader Celsius under minst sju dygn i följd. När detta sker kan det inte återvända vinter förrän sommar och höst passerat – även om det ibland inträffar ett bakslag med kallare väder och snö. Denna snö kallas då för "bakslagssnö" snarare än vintersnö, vilket gör det lite lättare att acceptera.

Vårupplevelsen trots väderbakslag

Författaren resonerar kring att vädret, även om det är nyckfullt, inte kan ta ifrån oss den speciella känslan av vår. Ljuset är centralt – så länge ljuset återkommer kan man stå ut med kyla. Det återkommande ljuset beskrivs som halva grejen med våren, och både människor och djur märker av det. Talgoxen nämns som ett exempel: trotsar snön och sjunger sin karaktäristiska cykelpumpsliknande sång.

Tecken på liv och odlingsglädje

Vissa växter låter sig inte hindras av snö och kyla – vintergäck och påskliljeblad sticker upp under snötäcket tillsammans med vissna fjolårslöv. På fönsterkarmen står en balkonglåda med groddar under plastfolie, som symboliserar spirande liv och hopp. Låtta berättar om hur hon oväntat börjar odla, efter att ha hittat bortglömda fröpåsar i tvättstugan. Vissa frön gror, andra inte, men med låga förväntningar blir varje grön grodd en liten seger.

Glädjen över nytt liv framträder tydligt – bebisar, kattungar, grodyngel och tomatgroddar nämns som exempel på livets små under, och fascinationen över hur hårda, torra frön alltid kan förvandlas till något oväntat grönt och mjukt återkommer.

Intressant är också att några groddar som kommer upp är av okänd sort. Trots noggrann märkning råder viss ovisshet om vad vissa plantor är, och detta ses som en del av odlingens charm och spänningsmoment.

Fler reflektioner i serien

För dig som vill läsa vidare om Låttas trädgårdsäventyr och reflektioner om naturen och odling, finns flera relaterade texter: Vikten av att välja ett träd!, Det blir som det blir, Kretsloppsburk rymmer längtan, Vänta rätt, längta lagom! och Utestämning inne.

Relaterad faktainformation: Årstider enligt svenska definitioner

DefinitionVårens kriterier
KalendariskMars, april, maj räknas som vårmånader.
KlimatologiskVår innebär att dygnsmedeltemperaturen är över 0°C minst sju dygn i följd (0–10°C, stigande).
AstronomiskVår börjar vid vårdagjämningen, vanligtvis kring 20–21 mars.

Ett "bakslag" med snö eller kyla ändrar inte årstiden enligt klimatologisk definition – så länge våren en gång har "utsetts" av SMHI och temperaturkriteriet uppfyllts, förblir det vår även om det blir kallväder eller snöfall.

Betydelsen av ljus och livskraft

Ljuset och de första spirande gröna tecknen i trädgården speglar vårens kraft och signalerar en ny start för både människor och växtlighet.

Slutsats

Låtta Skoghs krönika bjuder på trivsam läsning som väver samman fakta om årstiderna med personliga reflektioner och små glädjeämnen i vardagen. Våren blir en symbol för förnyelse, ljus och hopp – och även när bakslagen gör sig påminda, är det ändå ljuset och livskraften som räknas. Trädgårdens mysterier och överraskningar visar hur livet hittar vägar att gro, och varje vår kan vi förundras på nytt.

Nästa "Låttas tyck & tänk" kommer om ett par veckor! Missa inte fler fina krönikor – läs gärna de tidigare avsnitten i serien via länkarna ovan.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB