Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nytt liv - glädjespridare!

**Låttas tyck & tänk** Det är mars, och ute snöar det. Det ser ut som vinter och känns som vinter. Men tydligen är det vår, oavsett vilken definition man använder.

Text och bild Låtta Skogh Tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk hittar ni längst ner i krönikan!

Enligt den något oflexibla kalendariska definitionen av årstiderna är det alltid vår under månaderna mars, april och maj. Enligt den lite mer nyanserade klimatologiska definitionen är det också vår. Det har nämligen förflutit sju dygn i följd med en dygnsmedeltemperatur på över noll grader Celsius, vilket betyder att våren har kommit.

När våren väl kommit kan det inte bli vinter igen. Inte förrän det varit sommar och höst. Däremot kan det komma ett bakslag. Dagens snö är alltså inte vintersnö, utan bakslagssnö. Vilket på något sätt är lite bättre, eftersom det signalerar att den är ett undantag snarare än en regel (om än ett mycket vanligt förekommande undantag).

Som tur är kan nyckfullt väder inte helt beröva oss vårupplevelsen. Halva grejen med våren är ju det återvändande ljuset. Så länge jag får ljus kan jag stå ut med en hel del kyla. Likadant tycker tydligen talgoxen, som trotsar snön och tappert sjunger sin gnisslande cykelpumpssång.

Även vissa växter visar tapperhet. I trädgårdens mest skyddade plats skymtar både trubbiga vintergäck och spetsiga påskliljeblad, under ett täcke av snö och vissna fjolårslöv. I fönsterkarmen står en balkonglåda med groddar som växer till sig under ett täcke av plastfolie.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Jag hade egentligen inte tänkt så några frön i år. Men när jag städade i tvättstugan hittade jag gamla oöppnade fröpåsar, och man kan ju inte kasta frön. Så jag fyllde såjord i en balkonglåda och sådde lite av varje. En del har kommit upp, och del har låtit bli. Utifrån mina starkt begränsade förväntningar och förhoppningar är det succé. So far so good.

Det finns få saker som är så glädjespridande som nytt liv. Bebisar, kattungar, grodyngel, tomatgroddar. Groddars gröna färg, och deras sätt att överraska med sin livskraft, varje gång, när de små, torra, hårda fröna förvandlas till lysande gröna, mjuka, ömtåliga små plantor!

Intressant nog vet jag inte alls vad vissa av groddarna är för ena. Jag tyckte att jag markerade ganska noga vilka frön jag sådde, men ändå har det kommit upp små söta plantor som är både oväntade och okända. Det ska bli spännande att vad det blir av dem, när de vuxit till sig. Först måste de bara äta duktigt, av sin diet bestående av koldioxid och solsken.

Nästa Låttas tyck & tänk kommer om ett par veckor!

#Läs tidigare avsnitt av Låttas tyck & tänk!#

Grodan Carl Philip flyttar in En trädgård full med gropar Fem kvadrat gräsmatta Vikten av att välja ett träd! Det blir som det blir Kretsloppsburk rymmer längtan Vänta rätt, längta lagom! Utestämning inne

Tänk på! Om du prenumererar på kostnadsfria vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB