Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nytt i fönsterkarmen

Under den mörka tiden har vi extra fokus på fönsterbrädan. Den befinner sig i gränslandet till det sparsamma dagsljuset, och den är en viktig del av inredningen. Låt krukväxterna stå för förnyelsen i din bostad!

Inspiration från Floradania

Oavsett om du är romantiskt lagd eller föredrar det moderna eller det enkla och eleganta, ger växter i kruka i kompletterande färg och form en rikedom av möjligheter när det gäller att uttrycka just din personliga stil.

Fler krukväxter förstärker

Dubbelblommande ljusrosa begonior i grå krukor – gärna blandade krukor, både med släta och råa ytor – ger ett skirt, feminint och enhetligt intryck, medan azalea i en elegant ytterkruka av keramik ger fönstret och rummet som helhet ett mer nutida utseende. Den valda stilen kan understrykas med hjälp av tre eller fler växter på rad.

Det enkla vinner

Ibland ger en ensam krukväxt större effekt än en grupp av krukväxter eller flera på rad. Det beror framför allt på hur krukväxten ser ut. Till exempel kan Phalaenopsis, orkidén som under så lång tid har präglat interiören i våra hem, fortfarande bidra till förnyelse och förändring om den används på rätt sätt.

Försök t.ex. placera ett par växter i en fräck röd färg i en genomskinlig ytterkruka så att rötterna är synliga. Det ger en mycket intensiv och raffinerad upplevelse.

En annan elegant krukväxt som pryder sin plats är fallskärmsrankan, Ceropegia, gärna placerad på en båge i en matterad ytterkruka av glas som matchar krukväxtens gröna lyster. Arrangemanget ger ett ljust och fräscht intryck som kompletteras av naturscenariot utanför fönstret.

Höststjärna

Princettia är en av de nyare stjärnorna på blomsterhimlen. Den är släkt med julstjärnan, men kan köpas redan under hösten, och kallas därför höststjärna. Placera den i en raffinerad ytterkruka av silver, och njut av den mysiga november-/decemberstämningen i förväg – medan det fortfarande är ljust på eftermiddagen.

Ljuset varierar med årstiden

När du väljer dina växter ska du inte bara vara uppmärksam på stil, färg och styling, utan även tänka på hur mycket ljus som kommer in i bostaden från olika väderstreck.

Fönster mot väst ger mycket ljus, och en del direkt sol först på eftermiddagen. Utmärkt för exempelvis azalea, begonia, höststjärna och fallskärmsranka.

De flesta krukväxter trivs även väl i ett fönster som vetter åt öster, så att de får direkt sol i begränsade mängder. Andra krukväxter som gillar österläge – förutom de ovannämnda – är cyklamen, brudorkidé, gerbera och hoya.

Under vinterhalvåret är dagsljuset definitivt begränsat, och därför behöver du inte vara rädd för att använda de fönster som vetter mot söder. På sommaren gör de höga temperaturerna däremot de söndervända fönstren till en riktigt tuff utmaning för många krukväxter.

Fönster som vetter åt norr är kanske inte de bästa för krukväxterna i allmänhet, men de passar bra för exempelvis peperomia, som ju trivs i halvskugga.

#Tips!#

Ju högre rumstemperatur, desto oftare ska växterna vattnas. De flesta ska hållas fuktiga, utan att för den skull stå och bada i vatten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB