Nytt Faktablad från Riksförbundet Svensk Trädgård – Fågelträdgården
Skapa en fågelvänlig trädgård – så gör du
Det nya faktabladet Fågelträdgården från Riksförbundet Svensk Trädgård (Faktablad nr 38) ger många praktiska och aktuella tips på hur du kan göra din trädgård betydligt mer välkomnande för fåglar. En fågelrik trädgård tillför både sång, rörelse och naturlig bekämpning av skadedjur – och du kan njuta av ett rikare trädgårdsliv året om.
Växtlighet & Struktur – buskar, träd och häckar
Fåglar trivs bäst i trädgårdar där det finns flera sorters växtlighet och täta buskage, särskilt buskar och häckar i olika höjd. En favorit är bukettapel, som bjuder på både praktfull blomning och lysande höstfärger samt får bär som uppskattas av många fågelarter. Ha gärna friväxande buskage och häckar med blandade arter eftersom dessa både skyddar mot väder och rovdjur och erbjuder trygga boplatser. Detta lockar t.ex. gråsparv, pilfink och många andra arter. Träd är också centrala för en fågelvänlig trädgård – de ger både föda, boplatser och värdefullt skydd.
Växttips för olika fågelarter
- Bukettapel – Både blomning och bär uppskattas av många arter.
- Vita och röda vinbär – Bjuder på mat och skydd.
- Aronia och rönn – Fina bär på hösten som ger energi långt in på vintern.
Låt trädgården vara lite "stökig"
Det är viktigt att inte städa alltför noga på hösten. Lämna gärna fröställningar och vissna växtdelar kvar, och låt löv och fallfrukt ligga kvar en bit in på vintern. Det här blir extra resurser för fåglarna när det är ont om annan föda, samtidigt som vissna grenar och högar av löv ger skydd. Fåglar hittar dessutom mycket mat bland naturligt skräp i trädgården.
Naturliga skydd och matgömmor
Att bygga små rishögar eller stapla grenar i trädgårdshörnet skapar skydd och lockar till sig insekter, vilket ger extra mat till fåglarna.
Mata och vattna
Under vinterhalvåret är mat och vatten särskilt viktiga och uppskattade av trädgårdens vintergäster. Fågelbord och vattenbad gör att fler fåglar stannar kvar, och du får möjlighet att följa olika arter på nära håll. Bär från buskar, frön och även kvarlämnad frukt uppskattas året om.
Vad ska man mata med?
- Solrosfrö och jordnötter – Energirikt för de flesta småfåglar.
- Havre och äpplen – Passar exempelvis till talgoxe, sidensvans och trastar.
- Se till att vattnet i badet är fräscht och byts ut regelbundet, även på vintern.
Hjälp med bostäder
Bristen på naturliga boplatser är stor, speciellt i tätbebyggda områden. Genom att sätta upp fågelholkar bidrar du direkt till att fler fåglar kan häcka i din närhet. En standardholk med ca 28–30 mm hål passar många småfåglar och är lätt att placera i skydd av buskar eller träd.
Holktips
- Sätt upp holkar i olika höjd för att locka olika arter.
- Rengör holkarna efter häckningssäsongen för att undvika ohyra.
Fåglarna hjälper trädgården
Fåglar ingår i trädgårdens ekosystem och fungerar som naturlig bekämpning av många skadedjur, till exempel bladlöss och larver. Med fler fåglar ökar trädgårdens motståndskraft och biologiska mångfald.
Exempel på nyttiga arter
- Talgoxe och blåmes tar gärna bladlöss och fjärilslarver.
- Trastar och rödhake äter sniglar och insekter bland löv och buskar.
Fler tips och fördjupning
Förutom Fågelträdgården har Riksförbundet Svensk Trädgård nyligen uppdaterat Faktablad nr 18: Köp bra växter! med råd om växtköp, samt Faktablad nr 22: Perenner om planering och plantering för lång blomning – båda viktiga att läsa för dig som vill skapa en hållbar och attraktiv trädgård året om. Alla faktablad är framtagna i samarbete med Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) och finns att ladda ner på Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida under Kunskap och Publikationer.
Boktips
För ännu mer inspiration rekommenderas också boken ”Fåglarnas trädgård” (Sveriges Ornitologiska Förenings Förlag 2013) av Niklas Aronsson och Eva Stenvång Lindqvist.
Genom att satsa på olika typer av buskar, träd och mindre noggrann städning, samt erbjuda mat, vatten och holkar, lockar du fler fåglar till din trädgård och bidrar samtidigt till ett hållbart och levande ekosystem. Utförliga råd och inspiration finns att hitta bland Riksförbundet Svensk Trädgårds faktablad.