Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nyårsdukning med vårkänsla!

Dukningar, eller snittblommor i allmänhet är en personlig sak. Vissa vill hålla det traditionellt på nyår med silver och glitter. Andra vill hålla kvar julkänslan ett litet tag till och kör på rött. Jag själv vill ha vår. Nyår betyder ett nytt odlingsår för mig och att vi helt klart går mot ljusare tider. Pasteller, skira vaser och de vackraste snittblommor du kan hitta får pryda min nyårsdukning för i år!

Text och Foto: Anna Theorin

Att fixa en snygg nyårsdukning behöver inte vara varken svårt eller kostsamt. Allt utom snittblommorna hade jag hemma så inte bara gick dukningen fort, det är roligt att använda saker man redan har. Att komma på nya idéer och matchningar man inte tänkt på innan gör i alla fall mig glad!

Istället för levande ljus valde jag att ha en ljusslinga liggandes på bordet, det är brandsäkert och snyggt! Man kan ta vilken ljusslinga man vill och om man vill skippa bollarna kan det vara fint med en vanlig vit ljusslinga. En batteridriven är enklast, då slipper man snubbla på sladdar senare under nyårsnatten ;)

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Att använda flera små vaser istället för stora arrangemang är vackert, då ser man även bordsgrannen mitt emot bättre och behöver inte plocka bort någonting fint när man ska äta. De små minivaserna är faktiskt små likörglas jag hittade på loppis. Mycket enkelt men effektfullt.

Vaxblomman som sitter på servetten valde jag inte bara för att den är otroligt vacker. Vaxblommor är mycket hållbara snittblommor och kan sitta på servetten utan vatten i flera timmar utan att sloka. På grund av dess tjocka stjälk kan man alltså dekorera med vaxblommor utan att använda vaser. Då hinner man göra klart hela dukningen flera timmar innan gästerna kommer och den kommer vara lika fin när man sätter sig till bords senare.

Jag valde de andra snittblommorna enbart utifrån vad jag gillar, skirt men lite annorlunda. Marton är en vacker snittblomma man använder för lite, även den är mycket hållbar i vas. Ranunkler är mångas favorit och jag kunde inte motstå  färgen helt enkelt! Jag vet att det är många som tycker det är tråkigt med snittblommor då de oftast håller så dåligt. Här kommer i alla fall lite tips på hur du kan få dina snittblommor att hålla i upp till tre veckor inne.

  • Använd kallt vatten (förutom till rosor då ska vattnet vara ca 40 gr) och om man har tulpaner och ranunkler kan man med fördel slänga i ett par isbitar i vattnet dagligen.
  • Byt vatten varje dag!
  • Snitta om blommorna var tredje dag och använd en kniv, en sekatör kniper ihop ledningarna för vattnet i stjälken.
  • Ställ blommorna svalt, inte ovanför ett element och ställ dem extra svalt på natten. Med fördel i ett garage eller liknande.
  • Ta bort alla blad som är under vattnet, annars bildas bakterier fort.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB