Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya ettåriga blomsterfrö

Det kan sägas direkt: det kommer så många blomsterfrönyheter att man helt enkelt inte kan visa upp alla, även om man skulle vilja! Det finns massor av läckra nyheter och måste-ha-växter, ofta är det nya färger och former av välkända växter. Men där finns också några som inte har funnits tidigare på marknaden, alltså helt nya.

Och så är det ju så att även om en fröfirma annonserar växten som nyhet hos dem, så kan den ha funnits till salu hos någon annan redan tidigare.

Jag har fått gallra hårt men försöker presentera en samling av de roligaste och vackraste nyheterna!

Anoda dilleniana Candy Cups är en ny växt från T&M, som inte har svenskt namn. Buskigt växtsätt, etablerar sig snabbt på växtplatsen. Blommar med skålformade, rosa blommor hela sommaren. Passar bra i rabattens bakkant med sina 120 cm.
T&M

Lejongap, Antirrhinum 'Princess Yellow with Red Eye' F1 är en uppseendeväckande sort. Gyllengula blommor med rödorange "gap".
Impecta

Varggap, Asarina erubescens 'Eden' är en ljuvligt ljusrosa namnsort av denna sirliga klättrare.
Suttons

Trädgårdsmålla, Atriplex hortensis 'Plume Formula Mixture' är en pampig växt i friskt grönt och mörkt purpurlila, en mycket vacker färgkombination.
Rara Växter

Ringblomma, Calendula officinalis 'Kablouna Apricot' är en ringblomma med läckert aprikosfärgade kronblad. Många av blommorna får dessutom en upphöjd toppig mitt som ger blomman ett udda och unikt utseende. Blommar i juli-september och är en fin rabattväxt som blir ca 60-70cm hög. Den passar utmärkt som snittblomma.
Weibulls

Ringblomma, Calendula officinalis 'Lemon Zest' har silvrigt citrongula blommor. Den är låg och sirlig med sina 20 cm höga stjälkar.
Suttons

Ringblomma, Calendula officinalis 'Apricot Daisy' är en mycket fin lågväxande ringblomma med enkla blommor i krämvitt med en citrongul kant runt om. Ger fina buskaktiga plantor.
Rara Växter

Ringblomma, Calendula officinalis 'Triangle Flashback' är rosa! I Triangle-serien finns ytterligare ringblommor: 'Triangle Mix' är den mest färgsprakande och glada ringblomsmix man kan tänka sig.
Rara Växter, P&D

Ringblomma, Calendula officinalis 'Sherbet Fizz' är en ny sort från T&M. Tvåfärgade, dubbla aprikosfärgade blommor med mörkare röda undersidor. Höjd: 40-45cm.
T&M

Ringblomma, Calendula officinalis 'Princess Orange and Black' är en mjukt orange ringblomma med en nästan svart mitt. Ger fina buskaktiga plantor på ca. 20 cm.
Mr Fothergill's

Ringblomma, Calendula officinalis 'Antares Flashback' är sparsmakat terrakottafärgad med mörk baksida.
Rara Växter

Sommaraster, Callistephus chinensis 'Blue Moon' har stora härliga fyllda pompon-blommor med otroligt vacker färgsättning, mörk violett med ljust lila ytterkant. Blommar under augusti-september. Den passar bra i den soliga rabatten och håller fint som snittblomma. Når en höjd på 50-60cm.
Hammenhögs

Sommaraster, Aster chinensis 'Starlight Mixed' är en av de bästa dvärgsorterna. Tunna kronblad i en blandning av färgerna blå, purpur, scharlakansrött och rosa. Tidigblommande och har lång blomningsperiod. Bara 20cm hög, passar även i kruka.
T&M

Sommaraster, Callistephus chinensis 'Red Striped Matsumoto' är, som namnet säger, en aster med röd/vitrandiga blommor. Blommorna är halvdubbla. En fin snittblomma!
Mr Fothergill's, Weibulls

Lavendelknapp, Centratherum punctatum, är en helt ny och unik växt som bildar buskiga plantor med 3 cm stora, runda tistellika blommor i juli-september. Den blir ca 35 cm hög och är mycket dekorativ både till krukor och i rabatten. Trivs bäst i varma soliga och skyddade lägen.
Weibulls

Rara Växter säljer sorten Centratherum intermedium 'Pineapple Sangria' och kallar den för ananastistel.

Sommardahlia, Dahlia pinnata 'Showtime' är en färgsprakande mix av sommardahlior i en fin, mycket väl avstämd färgskala. De vackra blommorna har många olika former, flera av dem är fyllda. Knölarna kan lyftas på hösten och sparas.
Rara Växter

Sommardahlia, Dahlia variabilis 'Fireworks Mixed'. Efter över 10 års prövande har T&M lyckats producera en strimmig dahlia från frö! Låg, ca 40 cm, grenig planta ger massor av små, på olika sätt strimmiga blommor under lång tid. Knölarna kan sparas som vilka andra dahliaknölar som helst.

Delosperma floribunda 'Stardust' är en annorlunda växt från Sydafrika med ett succulent, nästan metalliskt bladverk och mängder av dekorativa purpurlila kragblommor med smala kronblad och vit mitt. Har inget svenskt namn men på engelska heter den Ice Plant.
Rara Växter, T&M

Borstnejika, Dianthus barbatus ' Noverna Clown' F1 är en tvååring som sås under första sommaren och blommar nästa. Unika färger, rosa, lila och laxfärgad med vitt. Fleuroselect Gold Medal-vinnare.
P&D

Tuvad sömntuta, Eschscholzia caespitosa 'Sundew' är en oemotståndlig sömntuta för det soliga stenpartiet eller som kantväxt till rabatten. Den har ett tuvbildande växtsätt och en översvallande blomning. Blommar i juli-september med doftande smörgula blommor. Den blir 60-80cm hög.
Weibulls

Kokardblomster, Gaillardia pulchella 'Razzle Dazzle' är en blandning av olika färger av dubbelblommande kokardblomster. Den har “rufsiga” blommor i färger som krämvit, orange, gul, burgundy och flera tvåfärgade. Buskiga plantor som passar både krukor och rabatt.
T&M

Solros, Helianthus annuus 'Black Magic' F1 är en nästan svart solros med grenat växtsätt. Passar bra som bakgrundsväxt i en rabatt eller som dekoration mot vägg och plank. Solrosor vill ha en solig och varm plats. De blommar från juli-september.
Johnson's

Solros, Helianthus annuus 'Claret' F1 är en ståtligt hög solros med en dramatiskt vinröd färg. Passar bra som bakgrundsväxt i en rabatt eller som dekoration mot vägg och plank. Blir ungefär 200cm.
Hammenhögs

Solros, Helianthus annuus 'Chianti' F1 är en ståtlig solros med en av de mörkaste solrosfärgerna, går nästan över till svart. Plantorna är väl förgrenade. Passar bra som bakgrundsväxt i en rabatt eller som dekoration mot vägg och plank. Blir ungefär 150cm.
Mr Fothergill's

Solros, Helianthus annuus 'Pastel Babies' F1 är en läcker ny solros vars blommor är krämvita till citrongula med ljusrosa mönstringar. Välförgrenade plantor som ger många blommor per planta.
Rara Växter

lagerrensning
Lagerrensning
Handla nu

Miniatyrsolros, Helianthus debilis 'Italian Green Heart' har otroligt läckra krämvita blommor i fin kontrast till den limegröna blomkorgen. Rikblommiga och välförgrenade plantor som blir 100-120cm. Blommar i juli-september och passar utmärkt som snittblomma i höga vaser. Solrosor trivs med ett soligt läge.
Weibulls

Purpurvinda, Ipomoea 'Dwarf Sun Smile Mixed' innehåller sex färger: rosa, röd, blå, choklad, violett och vit och med vita kanter. Plantan är låg med vitbrokiga blad.
P&D

Sommarlavendel, Lavandula multifida 'Origano' är en lavendel som doftar oregano. Den har ett vackert, grågrönt, flikigt bladverk. Odlas som ettårig men kan i gynnsamma lägen övervintra. Vill ha en varm och solig växtplats. Blommar tidigt i juni och fortsätter blomma fram till frosten. Når en höjd på 50-60cm.
Rara Växter

Luktärt, Lathyrus odoratus 'Great Expectations'. Betagande mix av ljuvligt lila och ljust lavendelfärgade luktärter. Alla ingående luktärter är extremt väldoftande, de har dessutom långa stjälkar vilket gör dem mycket användbara till buketter.
Rara Växter

Miniluktärt, Lathyrus odoratus 'Cupid'; nu finns den i rena färger! 'Cupid White', 'Cupid Purple', 'Cupid Mahogany', 'Cupid Rose' och 'Cupid Cherry'. Det har tagit lång tid att få fram dessa rena färger, vi har väntat i flera år på dem, men nu är sorterna äntligen stabila. Dessa luktärter passar, liksom den vanliga 'Cupid Pink' (originalet) utmärkt i ampel.
Rara Växter

Ettårig lavendel, Lavandula multifida 'Origano'. En elegant lavendel med mycket finflikigt silvergrått bladverk som doftar starkt av oregano. Heter på engelska Fern Leaf Lavender. Blommar under juni-september med lysande blå blommor med purpurfärgad mitt. Mycket vädertålig. Mycket lämplig även för krukodling. Kan övervintra milda vintrar. Trivs bäst i soligt läge.
Rara Växter, Weibulls

Strandkrassing, Lobularia maritima 'Aphrodite Apricot' är en strandkrassing som har en helt underbar aprikos pastellfärg. Blommar i juni- september. Den är mycket lågväxande och blir enbart 5-7cm hög. Tuvbildande växt som är mycket fin i det soliga stenpartiet men även som kantväxt och och i balkong-lådor. En mycket lättodlad växt.
Weibulls

Hammenhögs 'Aphrodite Dark Mixture' är samma växt som föregående men här i en läcker färgblandning.

Enmansblomma, Lopezia racemosa 'Pretty Rose' är en lättodlad, annorlunda växt med vackert formade rosa blommor. Heter på engelska Mosquito Flower, blommornas sirliga form påminner lite om en mygga eller en slända. Blommar outtröttligt från juli till oktober. Passar lika bra i rabatt som i kruka/urna.
Rara Växter

Dvärglupin, Lupinus nanus 'Pixie Delight Mixed' är en lågväxande lupin på 35-40cm med en underbar doft. Blommar tacksamt hela sommaren från juli-september. Passar utmärkt såväl i rabatten som i krukor på terrass eller balkong. Trivs i sol-halvskugga.
Hammenhögs

Buskkrasse, Nasturtium 'Summer Carousel' är en häftig färgblandning av citrongula och skarpt cericerosa blommor. Låg och kompakt växtsätt, passar bra till amplar och krukor.
Mr Fothergill's

Nemesia strumosa 'National Ensign' bjuder på en häftig färgkombination av vitröda blommor i juli-september. Blommar rikligt i ett soligt till halvskuggigt läge. Blir 20 cm hög och passar bra som kant- eller rabattväxt. Även fin att användas till krukor och balkonglådor.
Hammenhögs

Knekt-tobak, Nicotiana glutinosa 'Big Mouth' är en sällsynt tobak med sirliga stänglar fyllda av nätta klockformade blommor. Blommorna är ljuvligt rosa med citrongult svalg. Denna tobak passar mycket bra i både rabatt och kruka, gärna tillsammans med sirliga gräs.
Rara Växter

Nolana 'Songbird Mix'är en trevlig nykomling som passar bra som kantväxt i rabatten eller att odlas i krukor. Vita och blåa nyanser.
Suttons

Fläckvallmo, Papaver commutatum 'Ladybird' är en härlig lättodlad vallmo med nyckelpigsmönstrade blomblad, röda med svarta fläckar. Trivs med en solig växtplats i rabatten eller i det lite vildare hörnet av trädgården. Självsår sig ofta till året därpå. Blommar i juli-augusti och blir 50-60 cm hög.
Hammenhögs

Rudbeckia 'Moreno' är en av sommarens och hösten grannaste växter med sina orange/bruna tvåfärgade blommor. Vid förkultivering börjar den blomma från juli. 30-50 cm hög.
Suttons

Käringstomat, Solanum mammosum 'Lady Nipples' är minst sagt en intressant växt. Först lila blommor, sedan 5 cm avlånga, orangegula, runda frukter med "tuttar". Stadiga stjälkar och stora blad. Efter fruktutveckling tas bladen bort. Grenar med frukter används som bukettväxt med extremt lång hållbarhet.
Impecta

Tagetes erecta 'Capriccio' är en solälskande, charmig och annorlunda tagetes som får enkla mycket stora blommor, 10 cm i diameter, under juli-september. Plantorna blir kraftiga och stabila, 80-90 cm höga, som fint fyller ut i rabatten.
Hammenhögs

Tagetes erecta 'Pollux Extra Mixture' är en uppseendeväckande tagetes med stora mycket speciella lite rufsiga chrysanthemum-liknande blommor. Blommar i juli- september. Den har ett kraftigt växtsätt som lämpar sig både till rabatten och stora krukor. Tagetesen blir 70-80 cm och vill stå soligt.
Weibulls

Mattram, Tanacetum 'Rotary' har graciöst växtsätt. Buketter av skira, vita blommor med stor, gul mitt och glesa "tänder".
Impecta

Zinnia elegans 'Cactus Flowered' är helt underbara, stora fyllda chrysanthemum- liknande blommor i en härlig färgmix. Blommar under juli-september. Älskar sol och värme. Fin i rabatten och hållbar som snittblomma. Höjden på 70-80 cm gör dem lämpliga som snittblommor. För bästa hållbarhet snitta strax innan blomman öppnar sig.
Hammenhögs

Zinnia elegans 'Big Boy' är hög och ståtlig med sina 75 cm höga stjälkar! Även denna sort har "kaktusblommor". Fin till snitt!
Suttons

Minipensé, Viola x hybrida 'Lilac Glow' F-1 är en läcker, rikblommande minipensé med en unik färgkombination, den är ljust lavendellila upptill och glödande bronsfärgad nedtill.
Rara Växter

Minipensé, Viola x hybrida 'Penny Citrus Mixed' är en läcker blandning av rikblommande minipenséer med en kombination av varma citrusfärger.
P&D

Minipensé, Viola x hybrida 'Brush Stokes' är en läcker blandning av rikblommande minipenséer med en kaleidoskop av färger. Blommorna är fläckiga och randiga på olika sätt!
Mr Fothergill's

Pensé, Viola x wittrockiana 'Karma Blue Butterfly' F1 är en totalt unik pensé. Blommorna påminner om exotiska fjärilar med elektriskt blåa vingar och bronsfärgade undervingar med gul mitt.
T&M

Blandningar:

Rara Växter säljer något så udda som "Linnés Blomsterur"! Det är ju Carl von Linnés 300-årsjubileum i år, och det vill de gärna uppmärksamma. De gör det med en kollektion bestående av 6 olika växter vars blommor slår ut och stänger sig vid bestämda tider. Linné skapade bl.a. av dessa växter ett Blomsterur för att hålla reda på tiden. Kollektionen består av 6 sorter: Ringblomma 'Touch of Red Buff', dvärgvinda 'White Ensign', sömntuta 'Alba', väderspåman 'Polar Star', månvinda Ipomoea alba samt blomterlin 'Charmer Salmon'.

Även fågel- och fjärilsfröblandningarna låter trevliga! 'Bird Garden' resp. 'Butterfly Garden' är en ettårig fröblandning som innehåller utvalda blommor och gräs vars frön under sommaren är mums för fjärilar och under höst och vinter ger näring åt småfåglarna. I stället för att sätta ut en kärve så kan du anlägga en rabatt, gärna i närheten av ditt fönster.
Rara Växter, Suttons

Har du problem med sniglar som äter rent i rabatterna? 'Mot Sniglar' är en ettårig fröblandning som innehåller utvalda växter som ratas av sniglar.
Rara Växter

Papaver 'Trio Collection' från T&M innehåller tre olika ettåriga vallmon i en påse.
'Burgundy Frills' - burgundy-röda fransiga blommor.
'Cherry Glow' körsbärsröda blommor, 'Violetta Blush' dubbla rosalila blommor och silvriga blad.

Köpställen:
Sutton's Seeds och Mr. Forhergill's säljs bl.a. här på Odla.nu.
Bröderna Nelsons, Weibulls och Hammenhögs frö säljs på de flesta frököpsställena.
Plants of Distinction, PoD, har egen postorderförsäljning numera.
Thompson & Morgan har dels postorder, dels säljs de i många större trädgårdsbutiker.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik säljer många olika sortiment, bl.a Unwins, Sutton's och Johnson's.
Rara Växter har postorderförsäljning.
Impecta har också postorder.


Anoda dilleniana Candy Cups


Lejongap, Antirrhinum 'Princess Yellow with Red Eye'


Ringblomma, Calendula officinalis 'Princess Orange and Black'


Ringblomma, Calendula officinalis 'Antares Flashback'


Sommaraster, Aster chinensis 'Starlight Mixed'


Sommardahlia, Dahlia variabilis 'Fireworks Mixed'


Delosperma floribunda 'Stardust'


Tuvad sömntuta, Eschscholzia caespitosa 'Sundew'


Kokardblomster, Gaillardia pulchella 'Razzle Dazzle'


Miniatyrsolros, Helianthus debilis 'Italian Green Heart'


Sommarlavendel, Lavandula multifida 'Origano'


Strandkrassing, Lobularia maritima 'Aphrodite Apricot'


Buskkrasse, Nasturtium 'Summer Carousel'


Knekt-tobak, Nicotiana glutinosa 'Big Mouth'


Nolana 'Songbird Mix'


Rudbeckia 'Moreno'


Käringstomat, Solanum mammosum 'Lady Nipples'


Zinnia elegans 'Big Boy'


Minipensé, Viola x hybrida 'Brush Stokes'


Pensé, Viola x wittrockiana 'Karma Blue Butterfly'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB