Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 399kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya ett- och tvååriga blomsterfrö

Så var det dags igen att börja fundera på vårens nya sådder! De alla första kan man så redan nu i januari, men den stora såddtiden inträffar i början - mitten på mars.

Det kan sägas direkt: det kommer så många ettåriga blomsterfrönyheter att man helt enkelt inte kan visa upp alla, även om man skulle vilja! Det finns massor av läckra nyheter och måste-ha-växter, ofta är det dock nya färger och former av välkända växter. Men där finns också några som inte har funnits tidigare på marknaden, alltså helt nya.

Och så är det ju så att även om en fröfirma annonserar växten som NYHET hos dem, så kan den ha funnits till salu hos någon annan redan tidigare.

Jag har fått gallra hårt men försöker presentera en samling av de roligaste och vackraste nyheterna!

Amaranthus caudatus 'Dreadlocks', rävsvans
En unik rävsvans som verkligen stjäl uppmärksamheten var den än placeras. De långa eleganta blomställningarna hänger rakt ner mot marken, från den drygt 1 meter höga plantan.
Weibulls

Antirrhinum nanum 'Twinny Peach', F1, lejongap
Detta är det första dvärglejongap som har dubbla blommor. Täta, kompakta plantor med korta stjälkar med persikofärgade, dubbla blommor. Mycket effektiv i rabattkant eller i kruka.
Thompson & Morgan, Mr Fothergill's.

Aster 'Candyfloss'
Stora, krysantem-liknande blommor i ljuvlig, lavendellila färg. Fin till snitt.
Plants of Distinction

Calendula officinalis nana 'Apricot Twist'
Kompakta, snabbväxande plantor med massor av aprikosfärgade, dubbla blommor. Passar bra i rabattens kant och är också fin i kruka.
Thompson & Morgan

Vill man ha "allt" när det gäller ringblommor, så kommer Sutton's med en blandning av många olika sorters ringblommor i samma påse, Calendula 'Daisy Mix'.
Sutton´s

Capnoides sempervirens, sommarnunneört
Charmig och näpen växt med dekorativt, flikigt, blågrönt bladverk och diskreta små rörformade blommor.
Weibulls

Cleome monophylla 'Spirit' paradisblomster
Stora blommor med lång blomningstid på upprättväxande, kraftiga stänglar, vilka förgrenar sig rikligt. Ståtlig växt som kommer bäst till sin rätt om den planteras i grupp om minst 5-7 plantor.
Weibulls

Cosmos bipinnatus 'Double Click Trio', rosenskära
Thompson & Morgan kommer med en mix av rosonskäror i samma påse: 'Double Click', 'Double Click Rose Bonbon' och 'Double Click Snow Puff'. De får dubbla till semidubbla blommor i vitt, rosa och karminrött. Blommar tacksamt hela sommaren.
Thompson & Morgan

Cosmos bipinnatus 'Sweet Sixteen', rosenskära
Läcker rosenskära med enkla/halvdubbla, ljuvligt ljusrosa blommor. Passar i rabatt. Blommar ända tills frosten tar dem, mycket fina även till snitt.

Cosmos bipinnatus 'Sweet Kisses', rosenskära
Läcker rosenskära med enkla/halvdubbla, ljuvliga blommor i pink/vitt. Passar bra i rabatt med sina upp till 120 cm höga stjälkar. Blommar ända tills frosten tar dem, mycket fina även till snitt.
Mr Fothergill's

Ipomoea purpurea 'Hazelwood Blues', blomman för dagen
Läcker blandning i olika blåa nyanser. Klättrar själv utmed staket eller spaljé i varma skyddade lägen. Kan även odlas i kruka på balkong och terrass. Så inomhus i såjord i april-maj. Så fröna grunt och lägg 2-3 frön per kruka. 300cm.
Mr. Fothergill's, Thompson & Morgan

Helianthus annuus 'Choco Sun', solros
Kanske den minsta och snabbast blommande solrosen av alla. Små gula blommor med mörk mitt. Bra för kruka.
Thompson & Morgan

Helianthus annuus 'Mongolian Giant', solros
Kul som motvikt till ovanstående, då denna blir en riktig jätte. Blommorna är upp till 45 cm i diameter och själva växten upp till 420 cm hög.
Thompson & Morgan

Helianthus annuus 'Alchemy' blir däremot ca. 150 cm hög med grenat växtsätt och silvrigt bladverk. Guldgula blommor med mörk mitt.
Mr. Fothergill's

Lathyrus odoratus 'Sweet Dreams'
Blandning av luktärter, En superblandning med minst 51 olika sorter, även många prisvinnande sorter och alla underbart doftande. Blommorna passar naturligtvis bra till snitt.
Thompson & Morgan

Lathyrus grandiflorus 'Fire and Ice', luktärt
Dekorativa, gammaldags luktärtor som har nyanser av karmosinrött med en touch av vitt och lila. Mycket väldoftande.
Thompson & Morgan

Lathyrus grandiflorus 'Caribbean Coctail', luktärt
Eldig ny exklusiv luktärtsmix komponerad av väl samstämda speciellt utvalda kvalitétsluktärtor. De dekorativa blommorna går i en varm färgskala bestående av karibiskt heta nyanser av rött, rosa och aprikos. Mycket väldoftande, blommorna har dessutom långa stjälkar vilket gör dem lämpliga även för buketter.
Rara Växter

Lathyrus 'Strawberries & Cream'
En underbar blandning med varmrosa, ljusrosa och krämvita sorter.
Mr. Fothergill's

Lathyrus odoratus 'Heirloom Bicolour Mix', luktärt
En mycket väldoftande mix med ett stort antal olika småblommiga, tvåfärgade, gammaldags sorter. Fin som snittblomma.
Thompson & Morgan

"Luktärtspecialisten" Unwins kommer även i år med en del nyheter. Men kan man inte välja bland alla underbara sorter, finns en New Varieties Sweet Pea Seed Collection att köpa.
Unwins

Linum 'Charmer Mixed', blomsterlin
Exklusiv mix med röda, vita och laxrosa blommor med mörkt öga.
Plants of Distinction

Lupinus 'Ocean Blue', ettårig lupin
Endast 45 cm hög ettårig, blå-vit lupin som kan direktsås eller förkultiveras för tidigare blomning.
Johnson's

Madia elegans
Praktfull sommarblomma med en berusande doft av fruktcocktail. Doften är som starkast en tidig sommarmorgon eller på kvällen.
Weibulls

Mirabilis longiflora
En ovanlig och väldoftande växt med 10 - 15 cm långa, vita och ljusrosa 'trumpetblommor' med mörkrosa mitt. Blommorna öppnar på morgonen och stänger på kvällen. 90 cm hög.
Thompson & Morgan, Rara växter

Nicotiana sanderae 'Perfume Blue', blomstertobak
Ny läcker färg i diskret lilablå. Väldoftande, speciellt på kvällen. Passar lika bra i rabatten som i större krukor på terrass eller balkong. Fin även som snitt.
Weibulls

Nicotiana mutabilis 'Triangle', färgväxlartobak
Unik blomstertobak med rosa, skära och vita blommor på samma planta. Ett vackert blickfång i trädgården. Ljuvligt doftande på kvällen, planteras med fördel i närheten av uteplatsen. Fin bakgrunds- och centrumväxt i rabatten.
Impecta

Nicotiana langsdorfii 'Cream Splash' klocktobak
Underbar klocktobak där både blommor och blad är brokiga i grön-vitt. Klocktobaken har dekorativa tubformade klockblommor.
Rara Växter

Lökar
Höstlökar
Handla nu

Nigella damascena 'Mulberry Rose'
En vacker blandning av jungfrun-i-det-gröna med en lång rad olika blåa nyanser. Den får senare attraktiva fröställningar som passar till torkade arrangemang. Höjd: 50-60cm.
Thompson & Morgan

Nigella bucharica 'Blue Stars'
Söt rikblommande nigella som blommar med små lysande blå femuddiga stjärnblommor som hålls uppe av starka tunna stjälkar. Har ett vackert finflikigt bladverk. Lättodlad, sås direkt på friland. Blommar hela sommaren. Trivs i soligt till halvskuggigt läge. 40 cm hög. Har inget svenskt namn ännu.
Rara växter

Papaver laciniatum 'Pink Bicolor', fjädervallmo
Elegant fjädervallmo vars läckert fransiga rosalila blommor har en kontrasterande vit mitt. Blommar hela sommaren. Trivs bäst i soligt till halvskuggigt läge.
Rara växter

Papaver rhoeas 'Bridal White', kornvallmo
En rent vit kornvallmo, skir och vacker i sin enkelhet, med sidenglänsande blommor i renaste vitt, en liten touch av rosa kan förekomma. Samtidigt har den samma livskraft som sina färggladare släktingar och är mycket lättodlad.
Thompson & Morgan

Papaver somniferum 'Tallullah Belle Blush', pionvallmo.
Annorlunda, vacker sort från Thompson & Morgan! Flikiga, dubbla blommor med ljuva lila nyanser! Höjd: 90-100cm.
Thompson & Morgan

Mycket liknande är Weibulls sort Papaver somniferum paeoniflorum 'Lilac Pompom'
Fantastiskt tjusig vallmo med sina stora blomplymer i en spännande ljuslila färg. Mycket lättodlad och omtyckt sommarblomma.
Weibulls

Även Plants of Distinction kommer med en starkt dubbel vallmo men i en ljuv, laxrosa nyans med ljusare, "frostiga"” kronbladstoppar, 'Frosted Salmon'.
Plants of Distinction

Pelargonium x hortorum 'Horizon Pink Meteor' F1, pelargon
Stora, kompakta, blomvilliga plantor. Blommorna har chockrosa undersida och nästan vit översida med rosa kanter och mitt.
Thompson & Morgan

Pelargon från frö är det tämligen enkelt att lyckas med. Nu finns även hängpelargon från frö, en färgblandning i mörk- och ljusrosa, vitt och vinrött, Pelargonium 'Summertime'.
Plants of Distinction

Petunia x hybrida 'Sophistica Lime Bicolour', petunia
Förbryllande, i en aldrig tidigare sedd färgkombination! Tvåfärgade blommor i lime och rosa, dramatiska streck och fläckar på varje kronblad. Ett givet diskussionsämne vid sommarrabatten!
Thompson & Morgan, Mr Fothergill's, Impecta

Av samma serie erbjuder Mr Fothergill's även en ljuvlig violettblå sort med vitt mitt 'Sophistica Blue Morn'.
Mr Fothergill's

Petunia x hybrida 'Cascade Orchid Mist' F1, petunia
Välkänd utplanteringsväxt som passar i balkonglådor, krukor och amplar. Denna sort får dubbla blommor i ljuvliga pastelltoner. Trivs i lucker plantjord, ge näring regelbundet. Sorten blommar rikligt.
Bröderna Nelsons

Petunia x hybrida 'Prism Blackberry' F1, petunia
En fantastisk sort som skiljer sig från andra, inte enbart genom sin unika färg. Den får stora blommor och blommar extra tidigt med mycket blommor.
Weibulls

Petunia hybrida 'Showers Burgundy', petunia
Vacker och rikblommande sort med vädertåliga blommor i en härlig färg. Växer först lite upprätt men får sedan 50-60cm långa rankor och ett hängande växtsätt. Fin i amplar, krukor, balkonglådor och som marktäckare. Trivs i lucker plantjord, ge näring regelbundet.
Bröderna Nelsons

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Cherry Brandy', sommarrudbeckia
Denna sort har en härlig cherryröd färg. Med sina stora blommor, stadiga stjälkar och fint förgrenat växtsätt är den förträfflig i rabatten. Passar även i stora krukor på balkong och altan. Trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord. Putsa bort vissna blommor efterhand.
Bröderna Nelsons

Tagetes erecta 'Mumsy Mixed', afrikansk tagetes
Denna sort har stora, chrysantem-liknande blommor i gult och orange. Passar bra i rabatt men även i stora urnor.
Mr Fothergill's

Tagetes patula nana 'Legion of Honour', fransk tagetes
Mer än 150 år gammal sort och ännu still going strong! Dessa kompakta, medelhöga plantor med enkla, guldgula blommor med mörkbrun markering blommar flitigt i rabatt.
Thompson & Morgan

Tagetes patula nana 'Mowgli', minitagetes
Söt minitagetes där blommorna blir ca 2 cm i diameter. Sorten ger fyllda blommor i orange och rostbruna toner. Plantan är låg och blommar även vid kall och regnig väderlek. Utmärkt i rabatter och krukor. Blommar rikligt hela sommaren. Bör förkultiveras. Nyp bort första blomknopparna så blir plantan buskigare. Trivs i välgödslad jord men är annars anspråkslös.
Bröderna Nelsons

Tropaeolum majus 'Double Delight Cream', buskkrasse
Täta, livligt gröna plantor bildar snabbt snygga, blommande kuddar i rabatten eller blomlådan. De citrongula, dubbla eller halvdubbla, stora blommorna gör den till en måste-ha-planta denna sommar!
Thompson & Morgan

Tropaeolum majus lobbianum 'Ice Age', slingerkrasse
Gräddvita blommor med vaniljgult svalg. Blommorna är läckra i sallader och som kakdekoration. Traditionell slingerväxt för spaljé, staket och liknande.
Impecta

Tropaeolum majus 'Out of Africa', slingerkrasse
Färgstark och omtyckt sommarblomma i gula, orange och röda nyanser. Bladverket är ljust grönt med vita strimmor. Fin att odla i ampel, balkonglåda, mot spaljé och som marktäckande växt. Blommorna går att äta, dekorativa i sallader. Trivs fint i mager och väldränerad jord. I alltför näringsrik jord utvecklas bladen på blommornas bekostnad. Vattna regelbundet.
Bröderna Nelsons

Tropaeolum minus 'Alaska Salmon' dvärgkrasse
Laxfärgade blommor och marmorerat bladverk gör denna näpna blomsterkrasse alldeles speciell. Kompakt växtsätt, vilket gör den suverän till balkonglådor, krukor och som kantväxt. Blommorna är ätliga och dekorativa i sallader.
Weibulls

Viola hybrida 'Allspice Mixed', F1 kruk- och ampelviol
Många olika, förtjusande sorter med små blommor, alla med sin egen doft! För amplar, kanter och som marktäckare. Mycket söta i bordskrukor.
Thompson & Morgan

Viola hybrida 'Mariposa Endless Summer', F1 pensé
En ljuv blandning av nyanser som persika, rosa och citrongult.
Mr Fothergill's

Viola 'Caramel Cream' F1, pensé
Här är en pensé med unik färg och form! Vitt “segel”, gul "haka" och aprikosorange "öga"!
Plants of Distinction

Viola'Floral Power Mixed', minipensé
En ljuv blandning av olika blåa nyanser och orange, gult och vitt.
Mr Fothergill's

Viola x hybrida 'Chianti' F1, pensé
Unik italiensk pensé vars vågiga blommor är personligt mönstrade i varma toner av brons, teracotta, lax, rosa, svart, citron och vinrött. 'Chianti' har medelstora blommor och är rikblommande. Passar utmärkt både för kruka och rabatt.
Rara växter

Zinnia elegans 'Candy cane Mixed', zinnia
En ny sort med scabiosa-liknande blommor i många färger, som röda, rosa och orange. Blommar hela sommaren. Fin för snitt och den är en fjärilsmagnet i trädgården.
Thompson & Morgan

Zinnia elegans 'Benarys Giant Wine', zinnia
Ny zinnia i en mycket läcker blåröd nyans. De heldubbla blommorna är lika vackra i rabatten som i en bukett. Plantorna är välförgrenade och har kraftiga, starka stjälkar.
Rara Växter

Zinnia marylandica 'Zahara Yellow', guldzinnia
Fin ny zinnia med enkla blommor gult. Den har buskigt växtsätt och lansettlika blad. Mycket lättodlad, tål torka. Trivs bäst i full sol. Ta bort vissna blommor för att förlänga blomningen. Blommar från juni ända fram tills frosten tar den.
Thompson & Morgan

Zinnia 'Zahara Rose Starlight'
Har lysande vita blommor med kontrasterande mörkrosa mitt.
Mr. Fothergill's

Köpställen:
Mr. Forhergill's säljs bl.a. här på Odla.nu.
Bröderna Nelsons, Weibulls och Hammenhögs frö säljs på de flesta frököpsställena
Plants of Distinction, PoD, har egen postorderförsäljning numera.
Vissa sorter finns även hos Jennys Frön & Sån't
Thompson & Morgan har dels postorder, dels säljs de i många större trädgårdsbutiker.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik säljer många olika sortiment, bl.a Unwins, Sutton's och Johnson's.
Johnson's
Rara Växter har postorderförsäljning.
Impecta har också postorder.

Antirrhinum nanum 'Twinny Peach', F1, lejongap
Antirrhinum nanum 'Twinny Peach', F1, lejongap

Aster 'Candyfloss'
Aster 'Candyfloss'

Calendula officinalis nana 'Apricot Twist'
Calendula officinalis nana 'Apricot Twist'

Calendula 'Daisy Mix'
Calendula 'Daisy Mix'

Capnoides sempervirens, sommarnunneört
Capnoides sempervirens, sommarnunneört

Cleome monophylla 'Spirit' paradisblomster
Cleome monophylla 'Spirit' paradisblomster

'Pink Whiskers'
'Pink Whiskers'

'Cosimo Collarette'
'Cosimo Collarette'

Ipomoea purpurea 'Hazelwood Blues', blomman för dagen
Ipomoea purpurea 'Hazelwood Blues', blomman för dagen

Helianthus annuus 'Choco Sun', solros
Helianthus annuus 'Choco Sun', solros

Helianthus annuus 'Mongolian Giant', solros
Helianthus annuus 'Mongolian Giant', solros

Helianthus annuus 'Alchemy'
Helianthus annuus 'Alchemy'

Lathyrus grandiflorus 'Fire and Ice', luktärt
Lathyrus grandiflorus 'Fire and Ice', luktärt

Lathyrus odoratus 'Heirloom Bicolour Mix', luktärt
Lathyrus odoratus 'Heirloom Bicolour Mix', luktärt

New Varieties Sweet Pea Seed Collection
New Varieties Sweet Pea Seed Collection

Mirabilis longiflora
Mirabilis longiflora

Nicotiana mutabilis 'Triangle', färgväxlartobak
Nicotiana mutabilis 'Triangle', färgväxlartobak

Nicotiana langsdorfii 'Cream Splash' klocktobak
Nicotiana langsdorfii 'Cream Splash' klocktobak

Nigella damascena 'Mulberry Rose'
Nigella damascena 'Mulberry Rose'

Papaver laciniatum 'Pink Bicolor', fjädervallmo
Papaver laciniatum 'Pink Bicolor', fjädervallmo

Pelargonium x hortorum 'Horizon Pink Meteor' F1, pelargon
Pelargonium x hortorum 'Horizon Pink Meteor' F1, pelargon

'Sophistica Blue Morn'
'Sophistica Blue Morn'

Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Cherry Brandy', sommarrudbeckia
Rudbeckia hirta var. pulcherrima 'Cherry Brandy', sommarrudbeckia

Tagetes patula nana 'Mowgli', minitagetes
Tagetes patula nana 'Mowgli', minitagetes

Tropaeolum majus lobbianum 'Ice Age', slingerkrasse
Tropaeolum majus lobbianum 'Ice Age', slingerkrasse

Tropaeolum minus 'Alaska Salmon' dvärgkrasse
Tropaeolum minus 'Alaska Salmon' dvärgkrasse

Viola 'Floral Power Mixed', minipensé
Viola'Floral Power Mixed', minipensé

Zinnia elegans 'Benarys Giant Wine', zinnia
Zinnia elegans 'Benarys Giant Wine', zinnia

Zinnia 'Zahara Rose Starlight'
Zinnia 'Zahara Rose Starlight'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2021 Odla.nu i Sverige AB