Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya chili- paprika- och tomatsorter

Som vanligt, kommer fröfirmorna med massor av nya sorter i år också.

Gränsen mellan chili och paprika verkar suddas ut alltmer när det kommer nya, storvuxna, milda sorter, som kanske är något av ett mellanting eller som kanske rentav skulle kallas paprikor istället.

Bland tomaterna finns både nya pyttar och jättar!

Här visar vi några av nyheterna.

'Jamaican Yellow'. När man delar frukten har den samma syrligt fräscha doft som en nyplockad kantarell. Du som tål lite hetta, fyll den med ost och gratinera den i ugnen. Höjd Ca 100-120cm.
Örtagårdens

'Piment d´Espellette' är en mycket gammal sort från Franska Baskien. Den ger ett brunrött, lite rökigt sött pulver lagom hett att användas i grytor och soppor. Det ger en underbar färg till din mat. Höjd 80-100cm.
Örtagårdens

'Fatalii'. När man delar en frukt sprider sig den underbara habanerodoften i hela huset. Den har en bra styrka och fruktighet. Örtagårds-Rune använde den i en chevic. Succe! Höjd 80-100cm.
Örtagårdens

'Sweet Red Baby'. Kompakt och låg sort som producerar massor av små, runda frukter, som blir röda som mogna. Ser bra ut i krukor på pation!
Mr. Fothergill´s

'Super Chilli' F1. Het chili för den som tycker om starkt. Bra sort att odlas i kruka, plantan är låg och yvig med upprätta frukter som blir orange som mogna, med lite röda schatteringar.
Mr. Fothergill´s

'Demon Red'. Mycket het. Ny, exklusiv sort för krukor. Fina, mycket små plantor för rent dekorativ eller ätlig användning. De uppåtriktade frukterna blir röda som mogna.
T&M, Suttons

'Topgirl'. Liten, kompakt planta, upp till 50 cm hög. Limegröna, tomatliknande frukter som blir röda som mogna. Bra sort för sallader eller gratinering.
T&M

'Chiltepin'. De heta frukterna liknar smala bönor. Låga buskar som snabbt börjar ge frukt.
P&D

'Joe's Round'. Från samma grupp som den välkända Joe's Long Cayenne Pepper, men dessa är runda.
P&D

'Le Petit Bulliet'. Bulliga rödorange frukter som blir svarta. Bladen blir ibland variegerade!
P&D

'Yellow Mushroom'. Ovanliga, gula, snäckformiga frukter. Snygga ihop med röda och gröna sorter.
P&D

'Red Ricota'. Ovanlig sydamerikansk sort som ändå kan odlas i svalare lägen, t o m i halvskugga. Fjuniga blad, kan sparas och odlas som rumsväxt. Unika, svarta frön, jättehet!
P&D

'Napolese Bell'. Ser ut som tefats-squash! Frukterna är grönas, gula och röda. Inte så välkänd sort, men den är dekorativ! Inte särskilt het.
P&D

'Spanish Spice Hybrid', Paprika. Ser ut som stora, gröna chilifrukter men är inte alls lika het. Passar bra till sallader eller som rostade.
P&D

'Wisconsin Lakes', Paprika . Stora, glänsande röda, söta frukter.
P&D

'Patio Red' (Mini Red) är en liten kruksort från Johnsons Seeds. Röda, buckliga frukter.
LFT

Paprika 'Sweet Chokolade' är ”chokladbrun”. Jämna, medelstora frukter med söt smak. Främst växthussort.
Weibulls

Paprika 'Ferrari' F1. Tidig sort med tjockväggiga, ganska långa 3-4 rummiga frukter (11 cm). Fullt mogen är den "Ferrari-röd". Frisk och god smak, men inte den allra sötaste. Passar för odling i kallväxthus.
Lindbloms

Tomater finns det många nya i år också. Här ett axplock av mångfalden!

'Lovett' är en klase- eller coctailtomat som de också kallas. Små, mörkröda frukter med utsökt smak. Odlas i soliga, varma lägen eller i växthus.
Weibulls

'Black Russia' är ny i Weibulls sortiment, men den har ju funnits länge. Mahognybruna, stora frukter med ljuvlig smak. Främst växthussort.
Weibulls

Blandningen 'Rainbow Beefsteak' innehåller välkända bifftomater i olika färger, röda, orange, gula, rosa, gröna och svarta. Främst växthussorter.
P&D

'Legend' är en utomhustyp, resistent mot sjukdomar. Nästan frölös. Flata, röda, mellanstora frukter.
P&D

'Sweet Olive' är en körsbärstomat, eller skulle man säga olivtomat, för de söta, röda frukterna är nämligen olivformade med vikt på ca 10 g. De spricker lätt när frukten är mogen och lossnar då också från fästet. Robust växtsätt och tidig skörd. Bör odlas på friland.
Sutton's, Lindbloms

'Chelsea Mini' F1 är en prisbelönt körsbärstomat. Mycket söta, små, röda frukter i långa klasar.
Mr Fothergill´s

'Big Boy' är en söt, saftig bifftomat, kanske den största som finns.
Mr Fothergill´s

'Cream Sausage' är en plommontomat. De gula, söta frukterna växer på låga, stadiga plantor. Kan med fördel användas till tomatsås!
Mr Fothergill´s

'Ingar' F1 är förädlad för odling i norra Europa och med uppvärmning för jämn temperatur ger skaplig skörd även i kallväxthus, men är där mindre lämplig. Ganska stora frukter 100-120 g. Frukten har en tjock och fast vägg.
Lindbloms

'Annelise' är lysande röd, helt rund frukt, ca 55 g. Synnerligen enhetliga, ganska mjuka tvårummiga frukter. Söt, men inte som Campari. Avkastningen är mycket hög trots den låga vikten per frukt.
Lindbloms

'Campari' har blivit ett begrepp för sin aromatiska smak, med hög sötma och klarröda färg, vikt ca 60 g. Plantan är tämligen svagvuxen, växthusssort.
Lindbloms

'Floridity' är en både söt och aromatisk sort med fast fruktkött. Vikt 20-25g. Spricker först när frukten är riktigt övermogen.
Lindbloms


'Jamaican Yellow'


'Piment d´Espellette'


'Fatalii'


'Sweet Red Baby'


'Super Chilli'


'Demon Red'


'Chiltepin'


'Joe's Round'


'Le Petit Bulliet'


'Yellow Mushroom'


'Red Ricota'


'Napolese Bell'


'Spanish Spice Hybrid'


'Wisconsin Lakes'


Paprika 'Sweet Chokolade'


'Rainbow Beefsteak'


'Legend'
'Cream Sausage'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB