Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ny skadegörare på tuja

Sveriges Landbruksuniversitet, SLU, rapporterar om en ny växtsjukdom på tujor som upptäckts på plantor importerade från Holland. SLU informerar och ger råd om du skulle drabbas.

En ny skadegörare, Phytophthora lateralis, har förts in i landet med stora tujaplantor. Angripna barr kan visa fläckar i spetsen men det vanligaste är mörka partier en bit in på skottet. Fläckarna blir efterhand mörkare och till slut brunsvarta. Phytophthora lateralis är sedan länge känd som en aggressiv svamp på ädelcypress och läkeidegran, där den också angriper rötterna.

Under våren 2012 fick Maj-Lis Pettersson vid SLU Ultuna in flera prover med skadade tujor. Proverna härrör från södra Sverige, upp till mellersta Svealand, och flertalet var från Skåne. De angripna plantorna är importerade från Holland och alla planterades som stora exemplar under åren 2009–2011.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Angreppen kan möjligen förväxlas med fysiogena skador, t.ex. av vägsalt, djururin eller vintertorka. Det finns också två andra svampar, Kabatina thujae och Didymascella thujina, som angriper tuja. Ingen av dessa skador ger emellertid så tydlig mörkfärgning som Phytophthora.

Klipp bort & vattna rätt

Angripna delar bör snarast klippas bort och brännas. Plantorna bör rotvattnas, alltså med vattenstrålen ner mot roten, så att vattnet inte hamnar på de ovanjordiska delarna. Smittan överförs nämligen med vattendroppar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB