Nu är vi framme i februari
Uppdaterad och utökad vinterguide för trädgård och djurliv i februari
Den här vintern kom sent här i södra Sverige. Vi har fått snö och is under några av de senaste veckorna men temperaturen har inte varit särskilt låg, bara några få minusgrader. Annat ska det ha varit uppe i norr!
I februari börjar solen värma dagtid; det blir ofta takdropp, och de vintergröna växterna kan lockas att tro att det är dags att vakna. Samtidigt kan nätterna fortfarande vara riktigt kalla, så se till att skydda dina buskar och vintergröna växter med skyddsväv, granris eller t.ex. gamla julgranar. Även känsligare rosor och klematis kan behöva vinterväv för att klara av temperatursvängningar och solen, som annars kan “bränna” växterna när marken fortfarande är frusen.
Mata fåglar – hjälp djurlivet i vinterträdgården
Under februari är våra småfåglar särskilt utsatta – maten i naturen är knapp och kylan gör det svårt att orka leta. Har du rönnbärsklasar i frysen, häng gärna ut dem i buskar och träd, då frukter och bär är slut för länge sedan i naturen.
Ett äpple om dagen till Kalle Koltrast uppskattas också, och han tackar dig med vacker sång senare på våren! Servera gärna en fröblandning som Polarblandning – den innehåller inte havre, vilket mest domherrar äter. Andra fåglar tycker bättre om solrosfrön, hampfrön och jordnötter, medan du till exempel till rödhakar och andra insektsätare kan ge specialblandningar med småfrön och torkade mygglarver.
Se till att hålla matningsplatsen ren och placera den nära buskar och träd som ger fåglarna skydd från rovdjur. Undvik att mata med vetebröd, men små mängder späcket från julskinkan går utmärkt. Fler tips finns i vår artikel om fågelmatning.
Driv kvistar och lökar för tidig blomglädje
Vintern är startpunkten för trädgårdens skira vårspirande – nu kan du ta in kvistar av forsythia, rips, kastanj, körsbärskornell, brudspirea, ginst, rosenkvitten, slån, björk, vide (och flera andra) och låta dem slå ut inomhus. Passa på att ta snygga kvistar när du beskär äpple och päron, det är ofta riktigt vackert även som snittblommor! Kombinera gärna med tulpaner eller andra vårblommor för att skapa härliga arrangemang.
Har du hållt några smålökar svalt för drivning? Ta då fram dem när de börjar skjuta skott. Om du inte har egna finns t ex våriris, krokus, snödroppar, smånarcisser, pärlhyacint och scilla i småkrukor i handeln nu. Dessa går också fint att kombinera till en vårkruka – låt den stå ute om det är plusgrader, annars är den lätt att ta in vid frost. Och när blomningen är över: plantera ut lökarna senare på våren!
Kom också ihåg att lökar, knölar och jordstammar till sommarblommor brukar dyka upp i butikerna redan i slutet av februari. Köp tidigt för bäst urval, de klarar sig inte så länge i varma affärslokaler. I början av mars kan du börja förkultivera klänglilja, Afrikas blå lilja och knölbegonia i kruka.
Så frön – börja vårodlingen inomhus
Nu är det hög tid att titta igenom årets frökataloger – nyheter tar snabbt slut! Sätt igång de första förkultiveringssådderna för långsamtväxande växter, som verbena, fröpelargon, chokladkrage, penséer, flitiga lisa, browallia, blomsterlönn, klockranka, blomstertobak och olika sorters dekorationsgräs. Även grönsakerna chili, paprika, kronärtskocka, selleri, jordgubbar och rosmarin sås tidigt.
Precis som tidigare kan du experimentera med att odla egna chiliplantor från frön du tar ur köpta frukter. Var försiktig och tvätta händerna noga!
Inspiration för barn
Barn tycker om att odla! Prova att så “kattgräs” (vete), gärna i blandning med rajgräs för tätare grönska. De flesta njuter också av att så smörgåskrasse direkt på hushållspapper på en tallrik – kul att se det växa dag för dag och gott på smörgåsen!
Vitlök och vanlig matlök skjuter snabbt gröna blad om de får stå ljust i sandblandad jord; det är dekorativt i köket och användbart till salladen. Det är också spännande att odla rödbets– och morotssnackar på en tallrik med lite sand och vatten.
Glöm inte att spara kärnor från exotiska frukter! Särskilt citrusfrukter är enkla att driva upp för den som vill experimentera.
För alla sådder gäller: håll dem fuktiga, ljust placerade och gärna varmt. Om du har många sådder och sticklingar kan det vara idé att ordna extra belysning över fönsterbrädorna, så att de inte blir långa och gängliga av ljusbrist.
Det börjar spira utomhus
Bor du i zon 1-3, har du kanske redan en trollhassel (Hamamelis intermedia) eller hybridkejsarolvon (Viburnum bodnantense 'Dawn') i trädgården – de kan blomma redan nu i vinter! I milt läge (zon 1 ibland 2) kan även vinterjasmin (Jasminum nudicaule) blomma mot en sydvägg. Har du inte dessa buskar, spana efter dem i vår när växtbutikerna öppnar upp!
Redan nu kan de första vårlökarna som vintergäck och snödroppar titta upp på skyddade platser när snön smälter, och även julrosorna kan blomma tidigt. Passa på att njuta – vårens spel i trädgården är snart i full gång!
Jobb ute – skydda och beskära
Det är viktigt att skydda stammar på träd och buskar, då både harar och rådjur är hungriga under vintern. Tilltrampa snön runt träd och buskar för att hindra sorkar och möss från att gnaga under snön. Kontrollera också och förnya gnagskydden vid behov.
Nu är rätt tid att beskära gran-, tuja- och idegranhäckar. Klipp ovanpå och på sidorna, men vänta med att toppa tills önskad höjd är nådd. För andra arter som bok och avenbok gäller samma princip. Läs mer om häckbeskärning på Odla.nu.
Vill du ta bort ett träd eller en buske med rotskott, passa på att ringbarka innan saven stiger. Fällning görs senare när det slutat grönska – ofta tar processen ett par år.
Skaka bort blötsnö från vintergröna växter så grenarna inte skadas, och var vaksam på solen: februari kan bjuda på vårsol som lurar växterna att börja växa medan marken är frusen. Skydda därför extra utsatta vintergröna växter mot sol och kyla med ljusa, luftiga material som fiberduk eller grankvistar. Undvik plast eller mörka material som samlar för mycket värme.
Titta också till växthuset så det inte fastnar för mycket snö på taket – borsta varsamt bort med en mjuk kvast.
Skötsel inomhus – växter och sticklingar
När ljuset återvänder märks det fort om fönsterbrädans växter vill ha omsorg! Torka av damm på bladen eller duscha växterna försiktigt. Från mitten av månaden kan du plantera om eller fylla på med ny jord ovanpå gammal, särskilt om rötterna kryper ut under krukan. Komplettera gärna med några nya blommande växter, som piggar upp vintermörkret.
Några extra tips för februari
- Ta hand om