November i trädgården
Vintern närmar sig – höstträdgården i fokus
Hösten är här men vintern har ännu inte tagit över, i alla fall där jag bor. Jag gillar hösten – lugnet, känslan av att det går att andas ut och mycket mindre stress när det gäller trädgårdsarbete. Det mesta som "måste" göras kan ofta vänta några veckor, och friheten det ger är en helt annan än den energifyllda våren. Men vissa saker vill jag ändå gärna få gjorda nu i höst.
Perenner – klippa ner eller låta vara?
En fråga som ofta återkommer på hösten är om man ska klippa ner sina perenner. Det bästa är oftast att låta perennerna vissna ner av sig själva och klippa bort det gamla på våren. De torra stjälkarna och bladen blir ett skyddande lager mot vinterkylan och tillför dessutom näring till jorden när de bryts ner. Småkrypen gillar också att gömma sig under snön bland växtresterna.
Men ibland fungerar det inte i praktiken. Mina rabatter är riktigt täta och i år tänker jag plantera många nya höstlökar. Då behöver jag klippa ner vissa perenner ända ner till marknivå för att kunna plantera. När jag klipper, gör jag det helst i små bitar och låter dem ligga kvar i rabatten – ett enkelt sätt att tillföra mullämnen och näring till mikroorganismerna. Har du en kompostkvarn kan du använda den, men jag föredrar att klippa för hand och passar på att lyssna på en podd samtidigt. Så mysigt!
Missa inte att det fortfarande går bra att plantera lökar sent på hösten. Jag har själv spettat ner lökar så sent som i januari, och de blommar ändå några månader senare. Så länge marken inte är stenhård går det fint. Är du sugen på att se utbudet hittar du alla våra höstlökar här!
Tips: täta rabatter och lökplantering
Täta perennrabatter kan behöva klippas ner innan man planterar lökar.
Röllikan 'Cerise Queen' blommar på som alltid förr.
Grönsaksträdgården på hösten
Jag är extra nöjd att jag ordnade en hel pallkrage till mina jordärtskockor i våras och fyllde på mer jord under säsongen. Jordärtskockorna får ligga kvar i lådan tills de ska användas, de håller sig mycket bättre utomhus än inomhus. Jag brukar klippa ner de vissna stänglarna och fylla på med löv – perfekt tillförsel av mullämnen till jorden.
Vitlöken har jag inte satt än, det är fortfarande för varmt, så den får vänta lite till. Däremot har jag provat att sätta schalottenlök, en sort som planteras på hösten och kan skördas redan i juni. Faller testet väl ut kommer nog sättlök på schalottenlök i sortimentet nästa säsong, ihop med vitlök.
Jordärtskockor & lök
Vissna jordärtskockor. Detta är sorten som blommar.
Jag har inte plockat upp så många jordärtskockor än men de som kommit upp ser fina och runda ut.
Charlottenlök för testodling. Nu håller vi tummarna för en fin skörd i juni så ni kan få chansen att köpa sättlök nästa höst!
Sallatslåda och vintersådd
Min sallatslåda levererar fortfarande och jag är så glad att jag satsade på en snigelfri låda – den kommer gå varm även nästa säsong. Snart ska jag tömma, städa ur och betsa lådan innan vintern. Jag passar också på att förbereda för vintersådd: jag tömmer, fyller upp med ny jord och tar bort gamla växtdelar. Jag vintersår alltid sommarmorötter, sallatslök, spenat och sallat samt blommor som rosenskära och ringblomma. Blommorna bredsår jag ofta och flyttar på våren när de kommit upp.
Hallon: höstskötsel och beskärning
Min hallonhäck får också lite omvårdnad. Jag klipper nu bort alla skott av sommarhallon som gett frukt, i små bitar som får ligga kvar och ge näring åt jorden. Det är lättare att se vilka skott som burit frukt på hösten, då de fortfarande har de små bärhängen kvar. Hösthallonen låter jag stå och klipper inte ner förrän i tidig vår. Hallonhäck är perfekt både som ätbar insynsskydd och avgränsning. Planterar du i gräsmattan håller gräsklipparen ordning på utlöpare. Sorten ’Glen Ample’ blir hög och är utmärkt som häck.
Tips för hallonbeskärning
Här sitter det små hängen kvar. Ett annat tips är att de nya skotten ofta är raka och glansiga medan de gamla är krokigare och matta i färgen.
Så här långt ner ska du klippa dina hallon efter skörd, lämna inga stumpar! Löven får ligga kvar tillsammans med klippet.
Vill du se mer om hur jag gör kan du titta på min Youtube-film om hallonbeskärning här.
Dela och flytta perenner – tumregler för höst och vår
Senhösten är perfekt för att dela eller flytta många perenner. Grundregeln är: perenner som blommar på våren/försommaren delas på hösten, sensommar/höstblommande delas på våren. Är du osäker: växter som blommar hela säsongen, som kantnepeta eller stenkyndel, går bra att dela nästan när som helst. Har du köpt en stor kruka med exempelvis kantnepeta, kan du direkt dela den i två om du vill!
Kantnepeta & rabatt
En av mina perennrabatter. Kantnepetan i framkanten slutade precis blomma och är fortfarande grön och fin.
Samma rabatt några månader tidigare.
Rosor och pioner – plantering och beskärning
I år har jag också planterat några nya rosor