Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

November i trädgården

Vi är i mitten av november och nu märker man tydligt att landet är väldigt avlångt. Förra veckan hos mig hade vi hela 18 grader varmt och soligt väder. Vissa delar av landet har redan snö och längst ner i söder blommar sommarblommor än. Det finns fortfarande en del att göra i trädgården och hösten bjuder på ett lugn som är välkommet.

Text och bild: Anna Theorin

Vintern närmar sig men hösten hänger fortfarande kvar, i alla fall där jag bor. Jag gillar hösten, det är lugnt och skönt och mycket mindre stress i trädgården. Det som ska göras kan göras idag eller om två veckor, det spelar inte så stor roll. Det finns dock vissa saker som jag gärna vill få gjort nu på hösten.

Ska man klippa ner sina perenner eller inte? Det bästa är om perennerna får vissna ner av sig själva och så klipper man ner dem på våren. Om de får stå kvar så ger det både vinterskydd mot barfrost och näring till marken. Men ibland så fungerar det inte. Jag har otroligt täta rabatter och i år ska jag sätta en hel del nya lökar. Då måste jag klippa ner vissa perenner till marken för att kunna plantera. Jag klipper alltid ner mina perenner i små bitar och låter ligga i rabatten. Det tillför mullämnen och näring till microorganismerna. Om man har en kompostkvarn går det fortare men jag klipper för hand. Det är ganska mysigt med en podd i öronen samtidigt. Om jag inte hinner plantera alla lökarna innan frosten kommer så gör det inte så mycket. Jag har spettat ner lökar i januari förut som blommat som vanligt några månader senare. Här hittar ni alla våra höstlökar som finns kvar i lager, det går utmärkt att plantera nu!

Täta perennrabatter kan behövas klippas ner innan man planterar lökar.

Röllikan 'Cerise Queen' blommar på som alltid förr.

Jag är nöjd över att jag ordnade en hel pallkrage till mina jordärtskockor i våras. Och fyllde på med mer. Jordärtskockorna får ligga kvar i sin pallkrage tills jag använder dem, de lagras bättre utomhus än inomhus. Jag klipper ner de vissna stänglarna och fyller upp med löv i kragen. Perfekt tillförsel av mullämnen. Jag har inte planterat min vitlök än, det är för varmt fortfarande så det får vänta. Däremot har jag planterat scharlottenlök. Detta är en sort som ska planteras på hösten för att kunna skördas redan i juni nästa år. Jag tänkte testa med en hel pallkrage. Om det fungerar bra och det blir fina lökar kommer vi nog ta in dessa sättlök tillsammans med vitlöken nästa höst.

Vissna jordärtskockor. Detta är sorten som blommar.

Jag har inte plockat upp så många jordärtskockor än men de som kommit upp ser fina och runda ut.

Charlottenlök för testodling. Nu håller vi tummarna för en fin skörd i Juni så ni kan få chansen att köpa sättlök nästa höst!

Min sallatslåda levererar fortfarande och jag är så glad att jag skaffade denna snigelfria låda. Den kommer att gå varm nästa säsong. Jag kommer tömma den ganska snart, vill göra rent den och få den betsad innan vintern kommer. Jag håller även på att förbereda för vintersådd i mina lådor. Det är ett tag kvar men jag måste fylla upp med ny jord och ta bort gamla växtdelar. Jag vintersår alltid sommarmorötter, sallatslök, spenat, sallat och vissa sommarblommor som Rosenskära och Ringblomma. Jag brukar bredså rosenskära och ringblomma, så flyttar jag på dem i vår när de kommit upp.

Min hallonhäck behöver också lite omvårdnad nu på hösten. Alla sommarhallon som gett frukt klipper jag ner nu på hösten, självklart i bitar som får ligga kvar. Det är enklare att klippa ner dem på hösten än på våren. På hösten ser man fortfarande de små hängerna där hallonen suttit så man vet att man klipper bort rätt skott. Hösthallonen får stå kvar och så klipps alla ner tidig vår. En hallonhäck är perfekt att plantera om man vill ha ett ätbart insynsskydd eller en avgränsning som jag har till min köksträdgård. Plantera den i gräsmattan, hallon sprider sig mycket och om man har den i gräsmattan så klipper gräsklipparen av alla skott som smiter iväg. Den här sorten 'Glen Ample' blir hög och passar utmärkt som häck.

Här sitter det små hängen kvar. Ett annat tips är att de nya skotten ofta är raka och glansiga medans de gamla är lite krokiga och matta i färgen.

Så här långt ner ska ni klippa era hallon när ni klipper ner dem, lämna inga stumpar! Löven får ligga kvar tillsammans med klippet.

Här finns också en Youtube-film om hur jag beskär Hallon.

Nu på senhösten brukar jag också dela perenner eller flytta på växter. Man kan inte dela alla perenner på hösten men man kan tänka såhär. Alla växter som blommar på våren/försommaren delas på hösten och alla växter som blommar på sensommaren/hösten delas på våren. Vissa perenner som blommar nästan koninuerligt till exempel kantnepeta eller stenkyndel delar jag på när som helst. De tål det mesta. Om man köper en kruka med kantnepeta kan man faktiskt dela den med en gång om krukan är tillräckligt stor. Då får man två plantor till priset av en.

En av mina perennrabatter. Kantnepetan i framkanten slutade precis blomma och är fortfarande grön och fin.

Samma rabatt några månader tidigare.

Det har också planterats en del rosor och pioner. Jag sätter dem i krukor om jag inte vet exakt vart jag vill ha dem än. De kan stå där hela vintern om de står utomhus. Det är viktigt att uteväxter står utomhus under vintern även om det är i kruka. Mina pioner är faktiskt de perenner jag alltid klipper ner på hösten. De växer så grunt och skotten dyker upp tidigt på våren och ibland redan nu. Om jag klipper ner dem på hösten så råkar jag inte skada skotten vid klippning. Mina pioner står i halvskugga och jag tycker de är finast där. Glöm inte att pioner ska planteras grunt. Till skillnad från rosor som ska planteras ner djupt. Barrotade rosor och pioner är perfekt att plantera nu. Man slipper också hålla koll på vattningen på samma sätt som på våren vilket jag verkligen uppskattar. Ni hittar våra pioner här, och våra rosor här.

Ympstället ska vara minst 10 cm under jord på en ros. Det ska se ut som om grenarna kommer direkt från marken.

En till sak jag gör med mina rosor är att jag går igenom mina klätterrosor, jag binder upp skott som skjutit iväg nu under sensommaren och kollar över allt. Jag älskar att ha rosor klättrande i träd. Rosor klättrar inte av sig själv så man får hjälpa dem på traven i början och kolla över så alla skott hamnar där man vill ha dem.

Köksträdgården levererar faktiskt fortfarande. Purjolök och mangold får stå kvar tills jag använder det och jag har rödbetor som ska upp ur marken och tas in. Jorden har sjunkt undan mycket i år som jag skrev ovan så jag måste fylla upp där också.

Men det är just det som är det sköna med hösten. Jag kan fylla upp nu eller om en månad. Det spelar ingen roll. Jag gillar verkligen det lugna i en hösträdgård och jag kan verkligen rekomendera att ta med sekatören ut, sätta på en podd och börja klippa ner det som ska klippas ner. Bättre terapi finns inte.

Ha det bra så länge så ses vi snart igen!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB