Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nävor - nya sorter 2013

Nävan är en av trädgårdens bästa perenner och kan lätt bli en kär samlarväxt. Det finns många vackra sorter och användingsområdet för nävan är stort. Hos Odla.nu har vi tre nya, fina sorter och en dessutom en näva som bonus när du handlar.

Av Katarina Kihlberg Nävor är mycket lätta perenner att ha och göra med. De ställer inga stora krav för att trivas, de blommar länge och variationsrikt och håller sig friska. Min trädgård hyser fler och fler nävor för varje år − det är helt enkelt svårt att få nog!

Plantera näva i din trädgård

Nävor kan planteras i prinicp i alla trädgårdar. Sortrikedomen är mycket stor. Det finns nävor som passar i stenparti, i vanliga trädgårdsrabatter, som kantväxter, som marktäckare, i woodland och i mer förvildade och ängslika planteringar.

Nävor blommar i nyanser av vitt, rosa, purpur och blått. Bladen är dekorativa, ofta handflikiga och med aromatisk doft.

Nävor passar ihop med många andra växter tack vare sin mjuka men ändå iögonfallande framtoning. I den större, blandade rabatten fyller nävor en bra funktion som så kallad vävarväxt, det vill säga en växt som samlar ihop rabatten. Om små grupper med nävor återkommer flera gånger i en stor rabatt ger de en sammanbindande och harmonisk effekt på hela planteringen.

Plantera gärna nävor tillsammans med rosor, hostor, astilbe, daggkåpa, alunrot och lungörter.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

#Så trivs nävorna#

Det krävs som sagt inte mycket för att göra en näva nöjd i trädgården. De trivs i vanlig trädgårdsjord och alla tycker om soligt läge. Hur skuggtåliga de är skiftar från sort till sort, men de allra flesta nävor växer fint i halvskugga.

Nya nävor hos Odla.nu

Näva 'Rosemoor' Geranium x magnificum Läckra, mörkt rosavioletta blommor och kompakt växtsätt. 'Rosemoor' blommar rikligt i juni-augusti. Kan odlas i hela landet på en väldränerad, skyddad plats. Höjd ca 40 cm.

Silvernäva 'Ballerina' Geranium cinereum Ljuvligt rosa blomma med mörkt öga och nerver. Lågväxande sort. En ypperlig marktäckare tack vare det dekorativa silvriga bladverket som bildar fina rosetter. 'Ballerina blommar i juli-augusti. Härdig i hela landet. Höjd ca 15 cm.

Ängsnäva 'Bakers Pink' Geranium pratense Mycket vacker ljusrosa näva. Rikblommande och pålitlig sort som passar i både rabatt och på naturtomten. Blommar i juni-augusti. Kan odlas i hela landet på skyddad, väldränerad plats. Kan bli upp till 90 cm hög.

Spansk näva 'Wargrave Pink' Geranium endressi Bonusnäva om du handllar perenner i Odla.nuShop. 'Wargrave Pink' bildar omfångsrika bestånd med vackert laxrosa blommor. Rikblommande sort som blommar i juni-augusti. Kan odlas i hela landet på en väldränerad, skyddad plats. Höjd ca 30-50 cm.

#Köp perenner hos Odla.nu!#

Förutom dessa tre sorter av näva har vi över 90 barrotade perenner i vårt perennerbjudande. 30 av dem är nya sorter för 2013. Läs mer och beställ här: Perennerbjudande

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB