Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Naturnära blomstertrend

Prydnadsgräs och grova material i höstens naturnära blomstertrend. Efter en varm, stark sommar med kraftfulla färger går vi nu in i en hösttrend som är mera dämpad.

Från Blomsterfrämjandet

Vi använder olika slags prydnadsgräs som inspirationskälla och sveper landskapet omkring oss, som en naturens egen filt. Höstens trend har döpts till Landscape.

Landscape är en trend som passar oss nordbor. I sydligare länder tar man snabbare till sig de varma färgerna, här avvaktar vi gärna. Det dämpade har vi i naturen omkring oss och det stämmer bättre in på våra sinnen.

Vi såg det redan förra året. Men medan man då talade om en ljuvlig blomsteräng så är det i år stäpplandskapet som väcker uppmärksamhet. Naturkänslan blir alltså råare och grövre. Landskapet i allmänhet uppmärksammas också. Inom inredningen blir möbler till objekt och placeras i ett utrymme, på samma sätt som när man bygger upp ett landskap. Dessutom kombineras naturliga element med designade föremål. På så sätt uppstår en spännande blandning mellan naturligt och stramt, grovt och lyxigt, väderbitet och elegant och mellan vilt och tamt.

Lyxigt och robust
Materialen vi använder utstrålar en ny naturkänsla och kombinationen mellan lyxiga och robusta material är viktig. Här finner vi plastskålar med trätryck, filt, fuskpäls och skinn, tjocka glasvaser med naturlig mönstereffekt, glänsande guld- och silvereffekter, grovt bearbetad sten i kontrast med eleganta metallic-effekter i glasyr.

Formerna är kraftiga i sin enkelhet. Vi använder organiskt formade vaser och tjocka skålar. Formerna är naturliga, horisontella eller vertikala samt långa och utsträckta. Det geometriska finns också där.

Höstens trend Landscape är lätt att omsätta i blommor och växter. Här finns de vertikala och horisontella formerna med och linjer är viktiga. Färgerna går i gula, gröna och bruna nyanser och bryts mot fräscha accenter i rött, orange och vitt. Mycket gräs och naturtorkat används som sidomaterial.

I det stämningsfulla binderiet finns alla kontraster inom temat. Här passar en blandad bukett med mycket solrosor in. Men även alströmeria i gult eller rött eller höströd Sedum och med inslag av grönt gräs. Skålar och vaser ska vara av robusta material.

En modernare bukett är kraftfull och lite nonchalant bunden, för att ge en så naturlig effekt som möjligt. Här finns buketter med Kniphofia och olika gräs men också tvåfärgade solrosor (Helianthus) omringade av t.ex. hängande grön eller röd Amaranthus.

Det ger en känsla av att man från en låg punkt tittar ut över en äng. Den strama formgivningen och kombinationen med geometriska underlag gör att kontrasten mellan naturligt och kultiverat verkligen kommer fram. Och det är vad höstens trend vill visa, landskapet omkring oss, uttryckt i blommor och binderi.


Populär höstbukett med Alstroemeria, Helenium, Limonium, Sedum, Kniphofia, Papyrus och Helianthus. Foto: FCH


Alstroemeria arrangerad runt en torr kvist. Blandningen av de smekmjuka fjädrarna och den grova träskålen bildar en effektfull kontrast. Foto: FCH


En kontrastfylld höstbukett med kraftiga solrosor, eleganta gräs, knippen av Sedum och kraftigt gul Alstroemeria arrangerade på olika nivåer. Foto: FCH

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB