Nätta sippor
Nätta sippor i Trädgårdsföreningen – en kavalkad av vårens starkaste färger
I Göteborgs hjärta bjuder Trädgårdsföreningen just nu på en liten men mycket sevärd vårutställning i Palmhuset, där sippornas hela mångfald får stå i centrum. Utställningen pågår till och med söndagen den 25 april och är fylld av inspiration för den trädgårdsintresserade – eller bara för dig som längtar efter vårens allra första blommor.
Det är långt ifrån bara vanlig vit- och blåsippa som visas. Besökaren möts även av ovanliga inslag som blå vitsippor och röda blåsippor – båda exempel på vad urval och förädling kan åstadkomma. Hybrider som svavelsippa, gulsippa, altaisippa och den sirligt gracila tvillingsippan finns representerade, liksom flera arter och namnkloner av både ungerska blåsippor och vitsippor, men också den ståtliga backsippan.
Vitsippor, blåsippor och spännande varianter
Det är fascinerande att upptäcka hur många trädgårdsformer det numera finns av vår klassiska vitsippa, Anemone nemorosa. Vad sägs om ’Allenii’, ’Lismore Blue’, ’Royal Blue’ – som visar att vitsippor kan skifta rejält i färg! Här syns också ovanliga sorter som ’Bracteata’, ’Virescens’ som är grön och fylld, samt ’Pink Delight’ och ’Frühlingsfee’, som börjar vita men blir rosaröda med tiden.
Det finns dock ingen helt vanlig blåsippa, Hepatica nobilis, i utställningen just nu – ett fint exemplar har inte kunnat uppbringas. Den blommar däremot rikligt i Stenpartiet hos Trädgårdsamatörerna precis intill. Där visar sig skyddsnyttan av fridlysningen: Blåsippan har återhämtat sig väl i naturen sedan det blev förbjudet att gräva upp dem för flytt till trädgårdarna. Nu kan vi glädjas åt att åter se blåa blåsippsbackar om våren. Vill man ändå ha blåsippor i sin trädgård finns många sorter att köpa, med enkla eller dubbla blommor i vitt, rosa, rött och blått. Några exempel som visas är ’Otto Walter’, ’Rubra Plena’ och ’Rosea’.
Ungersk blåsippa – ännu större färgprakt
Extra pampig är ungersk blåsippa, Hepatica transsylvanica, med sina något större, ofta intensivt blå blommor. Arten blommar lite tidigare än vår blåsippa och verkar trivas även här hos oss, exempel på fina trädgårdsformer är ’Buis’ och ’Blue Jewel’.
Fler spännande sippor och hybrider
Gulsippa, Anemone ranunculoides, växer vild i Europa, Kaukasus och västra Sibirien och återfinns ibland i fuktiga lundar även i Sydsverige. Särskilt vacker är den dubbla varianten ’Plena’ och den halvfyllda ’Semiplena’, som ibland kombineras i rabatter med svavelsippan (Anemone x lipsiensis). Svavelsippan är en naturlig hybrid mellan vit- och gulsippa – sorten ’Schwefelfeuer’ har särskilt ljusgula blommor med dekorativt mörka stjälkar.
Bland de mer ovanliga arterna märks altaisippa, Anemone altaica. Den kommer från östra Europa och Sibirien och uppskattas för sin elegans och sitt diskreta utseende. Se den här: Anemone altaica.
En annan udda skönhet är tvillingsippan, Anemone caerulea, ursprungligen från Centralasien. Den är extra späd med mindre blommor än svensk vitsippa, men här visas den i sin vita variant ’Alba’.
Hybridernas förtrollande färger
Hybridvarianter som svavelsippa och de brokiga klonerna av både vit- och blåsippa visar verkligen prov på vad trädgårdskonsten kan åstadkomma, både i färgskala och blomform.
Sällsynta och skyddade vårtecken
Den sällsynta och ståtliga backsippan, Pulsatilla vulgaris, är i Sverige fridlyst liksom blåsippan. Den är beroende av sandiga, solrika och kalkrika marker – ett exempel på en odlad form är ’Röde Klokke’ och ’Alba’.
Skyddet för blåsippa och backsippa har gett resultat och är avgörande