Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nässlor, löss och eftertanke

Vi går in en vacker och lugnare fas i trädgården som rymmer eftertanke och skön försommarglädje! Pyssla om din trädgård i lugn och ro och glöm inte bort att lyfta blicken ovan ogräsrensning och planteringsgropar, slå dig ner en stund och se så fint det är runtomkring dig!

Bra att göra nu!

Glesa ut bland de nya hallonskotten om de kommer för tätt, då kan de kvarvarande växa sig kraftigare och stå emot hallonsjukan bättre. Plantera ut dina förodlade och avhärdade plantor när risken för nattfrost är över. Har du inga egna plantor så dignar det på torgen av färdiga plantor just nu.

När du klippt gräsmattan, lägg gärna gräsklippet (utan maskrosor!) i landen som marktäckning, så blir det mindre ogräs och du gödslar samtidigt. Dessutom minskas avdunstningen så du behöver inte vattna så mycket.

Gör nässelvatten genom att låta nässlor ligga i en hink med vatten i en vecka (luktar förfärligt!), späd ut det med 10 delar vatten och vattna sedan med detta ypperliga gödselvatten. Du kan också hacka nässlorna i småbitar och täcka marken med. Det fungerar lika bra som gräsklipp!

De första små jordgubbarna bildas snart och bären böjer sig gärna mot marken. Täck marken med halm eller med träull för att undvika att bären ligger mot jorden och blir snigelmat eller smutsas ner.

Läs en god trädgårdsbok! Eller bläddra igenom en hel hög och inspireras av bilder eller konstatera att du har det minst lika fint hemma hos dig…

Lustips!

Gör varje dag en lusvandring i trädgården. Om du städar direkt när du hittar de första marodörerna kanske du slipper ta till starkare medel sedan. En dusch från vattenslangen kan vara rätt så effektiv.

Hittar du större kolonier, torka bort dem med en trasa. Gör sedan en egen antilusvätska av 0,5 −1 dl såpa, 1 l vatten och 0,5 dl T-sprit och spreja 3 dagar i rad eller tills lössen är borta, efterbehandla sedan minst 1 gång per vecka så det inte kommer nya.

På balkong och terrass

Det är roligt att ha balkong i dessa dagar! Fantasin kring hur den kan inredas och användas flödar och grundtanken är att balkongen ska kunna fylla samma funktion som en liten trädgård. Det finns tre grundelement på balkongen värda att tänka igenom:

Golvet Det finns fina konstgräs idag med mycket längre hållbarhet än när de först lanserades. Enkelt och relativt billigt! Vill du ha trägolv är de nya så kallade klickgolven ett bra alternativ. Du sätter enkelt ihop små bitar med ett ”klick” till den storlek på golv du vill ha.

Växterna En alldeles självklar del av inredningen. Skapa gärna en grund av lite högre växter eller ställ de lägre på hyllor, bord eller häng på väggen. Sen kan du fylla ut runtomkring med kryddor, pelargoner, sommarblommor och andra favoriter.

Belysningen Under långa, varma sommarkvällar blir mysfaktorn hög om du har några ljuspunkter på balkongen. Det finns smarta spotlights som går att trycka ner i en kruka och därför inte kräver an massa monteringsarbete.

Soliga hälsningar från Odla.nu!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB