Nässlor, löss och eftertanke
Bra att göra nu!
Glesa ut bland de nya hallonskotten om de kommer för tätt, då kan de kvarvarande växa sig kraftigare och stå emot hallonsjukan bättre. För att förenkla skötseln kan du även plantera eller flytta dina hallon i tydliga rader så att du enkelt når in och kan ta bort oönskade skott. Läs mer om hur du bäst sköter hallon på Odla.nu.
Plantera ut dina förodlade och avhärdade plantor när risken för nattfrost är över. Har du inga egna plantor så finns det gott om färdiga plantor att köpa på trädgårdstorg och handelsträdgårdar den här tiden på året.
När du har klippt gräsmattan, ta tillvara på gräsklippet (men undvik maskrosor och ogräsfrön!). Lägg det i kökslandet och under buskar som marktäckning. Gräsklippet gör stor nytta: det minskar ogräset, gödslar samtidigt och håller kvar fukten i jorden. Det innebär mindre vattning för dig och friskare plantor längre in på säsongen. Tips om marktäckning och samodling hittar du hos Odla.nu.
Gör nässelvatten genom att låta färska nässlor ligga i en hink vatten i ungefär en vecka – gärna i en nätpåse för enkel hantering, eftersom det annars luktar riktigt illa! Späd lösningen med 10 delar vatten innan du vattnar med detta naturliga gödselvatten. Nässelvatten ger växterna viktiga näringsämnen som kväve, fosfor och kalium. Du kan även finhacka nässlor och använda som marktäckning – det fungerar lika bra som gräsklipp. Mer om nässelvatten finns på Odla.nu.
De första små jordgubbarna brukar snart dyka upp på plantorna och bären böjer sig gärna mot marken. Lägg halm, träull eller annan marktäckning under för att undvika att bären läggs direkt på jorden där de lätt ruttnar eller blir snigelmat. Enkla tips och tricks kring jordgubbar hittar du hos Odla.nu.
Läs en god trädgårdsbok! Ta dig tid att inspireras, samla idéer eller helt enkelt jämföra och njuta av din egen gröna oas hemma.
Lustips!
Gör en "lusvandring" varje dag i trädgården. Upptäcker du bladlöss tidigt brukar en rejäl dusch med vattenslangen räcka som första åtgärd. Om större kolonier hittas, torka bort dem med en trasa. Du kan lätt blanda din egen antilusvätska av 0,5–1 dl såpa, 1 liter vatten och 0,5 dl T-sprit. Spraya angripna växter 3 dagar i rad tills lössen är borta, och efterbehandla sen varje vecka så fort du upptäcker nya. Du hittar mer om biologisk bekämpning av skadeinsekter på Odla.nu.
På balkong och terrass
Tiden är perfekt för att göra din balkong eller uteplats till en grön oas! Balkongen kan, med lite fantasi, bli som en miniträdgård och här är tre grundelement att tänka igenom:
Golvet
Moderna konstgräs har blivit både snygga och hållbara; de passar perfekt om du vill ha ett mjukt och enkelt underlag. För en naturligare känsla finns klickbara trägolv; de är lätta att montera ihop och anpassningsbara i storlek.
Växterna
Låt gärna några högre växter eller buskar bilda basen. Sätt lägre växter på hyllor, balkongbord eller häng dem på väggen för att skapa olika nivåer. Fyll därefter ut med dina favoritkryddor, pelargoner eller blommor efter säsong. Mer om att odla på liten yta hittar du på Odla.nu.
Belysningen
Förhöj mysfaktorn med punktbelysning, värmeljus eller små spotlights som går att trycka ner direkt i blomkrukan – helt utan krångligt montage.
Fördelar och ytterligare tips kring nässelvatten
Fördel med nässelvatten | Tillämpning | Tips för användning |
---|---|---|
Mycket näringsrikt | Till grönsaker, bär & blommor | Stick nässlorna i nätpåse för enkel hantering |
Snabb effekt som bladgödsel | Bladspray på tomater, gurka m.fl. | Späd till svag ”tefärg” innan användning |
Naturligt och billigt | Hela säsongen | Gör nytt vatten regelbundet |
Läs mer om tillverkning och användning av nässelvatten på Odla.nu.
Tips!
Nässelvatten är ett av de bästa gödselmedel man kan framställa själv hemma. Det ger snabbt växterna en näringsboost och stärker dem mot sjukdomar. Använd dock aldrig nässelvatten till krukväxter inomhus på grund av lukten.
Dessa enkla, kostnadseffektiva trädgårdstips kan hjälpa dig att få en friskare, mer lättskött och inspirerande trädgård – både ute i landet, på balkongen och på terrassen!
Soliga hälsningar från Odla.nu!