Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Några tips för att stå ut med vintern

Annas trädgård Halva landet har vinter och den andra halvan som jag själv håller till i har höst. Regnig höst. Vi börjar dra oss inomhus som en björn som ska gå i ide.  Men jag trotsar regnet som smattrar mot fönstret med blommor inne. Gröna växter i all ära men en bukett blommor på bordet ger glädje och värme när mörkret härjar utanför.

Text och bild: Anna Theorin

Man behöver inte lägga ner mycket tid och pengar för att få en enkel bukett snittblommor att bli ett vackert blickfång. Detta lilla arrangemang tog inte lång tid att göra och att använda lite dyrare snittblommor som till exempel rosor som accent gör att man inte behöver många. De som har rosor i trädgården som fortfarande blommar kan med fördel använda dessa. Då kan man njuta lite extra av det som trädgården ger när man kanske inte vill vara ute i trädgården och strosa. Knoppar som inte hinner slå ut kommer göra det inne och om ni sätter rosknoppar i varmt vatten slår de ut fortare.

För att få dina snittblommor att hålla längre behöver man snitta om dem med en vass och ren sekatör innan man stoppar dem i vattnet, gör ett diagonalt snitt så tar blomman upp vatten enklare. Byt vatten ofta och jag själv har i lite växtnäring i vattnet för extra lång hållbarhet. Att inte få några blad under vattenytan hjälper också till med hållbarheten. Fördelen med att göra sina egna arrangemang är att man kan få dem precis som man vill ha dem, till en bråkdel av priset man hade behövt betala hos blomsterhandlaren. Sen att det är väldigt roligt har också med saken att göra.

Att göra det mysigt och ombonat inomhus behövs nu i början på vintern. Jag själv ser det också som ett sätt att hålla liv i inspirationen. Att känna glädje i att hålla på med växter oavsett om det är ruskigt ute. Ni alla vet att man blir glad av en bukett blommor oavsett om den kommer från floristen eller ifrån mataffären. Jag har även laddat upp med trädgårdstidningar, foton, frökataloger och utskrifter som jag lagt synligt. Stoppa inte undan er inspiration i lådor och skåp. Där kommer de inte att användas.  Sätt upp ljusslingor, bind kransar och häng upp inne. Driv upp höstlökar för att få en tidigare vår. Skriv upp trädgårdsplaner för nästa vår i en vacker bok. Men framför allt, håll ut mina trädgårdsvänner. Snart kommer snödropparna igen…

Av: Anna Theorin

Anna driver en blogg också. Om du är intresserad av att följa hennes blogg hittar du den här: Theorins Trädgårdar

Tänk på! Om du prenumererar på vårt kostnadsfria nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt breda sortiment samt mycket annat. Prenumerera här:Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB