Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Myrten

  • Trädgård

Det finns mycket symbolik och många sägner förknippade med myrten (Myrtus communis). Här presenterar vi den lilla busken i moderna varianter. Myrtens användning som brudkrona hör till det förflutna, men på terrassen eller i vinterträdgården är den oöverträffad.

Myrten, _Myrtus communis_.
Myrten, _Myrtus communis_.

Från Floradania.

Myrtus communis.

Bladverket är tätt och djupgrönt och om du är en av dem som tycker om att leka med former är myrten perfekt. Den går att formklippa hela sommaren. Den kan stå utomhus ända fram till oktober eftersom den tål temperaturer ända ner till nollan.

Myrten är också mycket lämplig som krukväxt bara den får massor av ljus och inte står för varmt. Ju mer ljus den får, desto mer blommar den med myriader av små vita blommor. Den är inte särskilt glupsk utan det räcker med gödning en gång i veckan från februari till oktober för att den ska växa bra. När det gäller vattningen ska den anpassas efter såväl årstiden som temperaturen. Ju svalare växten står, desto mindre vatten behöver den. Jorden i krukan bör dock hållas konstant fuktig eftersom myrten inte tycker om att det blir för torrt.

Du kan ha glädje av myrten i många år om du bara ser till att den står frostfritt under vinterperioden. När växten börjar vakna till liv på våren kan den beskäras och den blir snabbt tät och fin igen.

Myrten finns i flera storlekar och modeller. Vissa har ett buskigt växtsätt medan andra är uppstammade så de liknar små träd.