Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mynta en växt med väldoft och exotisk smak.

Tyras växthus och potager Det finns oerhört många olika myntor att välja på till sin trädgård. Många odlar man för dess fantastiska doft och andra för dess smak. Man räknar med att det finns nog 600 sorters mynta och de flesta är hybrider. Vi har två vilda inhemska här i Sverige, det är Åkermynta och Vattenmynta. Sedan finns det flera som har spridit sig från gårdar och trädgårdar och som man nu kan hitta lite varstans på kulturmark runt om i Sverige i så kallat ”vilt” tillstånd, exempelvis Grönmynta.

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

ODLING

Mynta – Mentha tillhör familjen kransblommiga växterna Lamiaceae. Flera och ofta mycket aromatiska örter tillhör också denna familj. Exempel på dessa är basilika, isop, kyndel, oregano och timjan vilka jag använder mig flitigt av i min köksträdgård som biväxter, fjärilsmagneter och samplanteringsväxter. De har en förmåga att avskräcka icke välkomna skadeinsekter. De skrämmer bort dem med sina speciella kemiska egenskaper. Myntan är dock inte en samplanteringsväxt att rekommendera, den är invasiv, det vill säga den sprider sig mycket lätt och kan lätt bli ett ogräs.    Red alert - Invasive plant!

Om vi nu skall välja några att plantera i våra trädgårdar så varför inte välja ett par klassiker som Grönmynta Mentha  spicata (spearmint) och Pepparmynta Mentha x piperita, men även några andra lite mer exotiska sorter. Vad sägs om:

  • Chokladmynta
  • Äppelmynta
  • Ingefärsmynta
  • Bananmynta
  • Grapefruktsmynta
  • Limemynta
  • Colognemynta/Bergamottsmynta
  • Lavendelmynta

Myntan är en tålig perenn växt och mycket lätt att odla. Här kommer några råd om hur du kan göra för att lyckas med dina olika myntor.

– Myntan trivs i väldränerad och lite fuktig jord på soligt läge, men den är inte så kinkig så den fungerar även på torra lägen och halvskugga också.  Plantera dem i någon form av ”container”, en balkonglåda av plast är idealisk. Den håller fukten och där finns gott om plats för myntan att sprida ut sig (1-2 plantor per balkonglåda). Terrakottakrukor med generös diameter fungerar också bra, men tänk på att terrakotta torkar ut mycket lättare.

– Myntorna sprider sig som sagt lätt så håll koll på utlöparna.

– På våren tömmer du hela din kruka, delar myntan till nya småplantor. Lägger i ny jord och planterar på nytt.

 MAT OCH DRYCK

Myntan kan användas flitigt i köket. Historiskt sett kan vi väl inte skryta om att vi använt den mycket i köket men jag tror att det håller vi sakta att bli bra mycket bättre på det. I kalla såser och desserter passar myntan speciellt bra. Våga testa alla olika underbara sorter! Rätt använd kan den ge din matlagning helt nya kulinariska övertoner. Myntan är också mycket användbar i drycker, både i värmande drycker på vintern som i iskalla sommardrinkar. Kända drinkar med mynta i är ”Mint Julep” är en drink med anor från 1700-talets amerikanska sydstater och ”Mojito” även den med mycket gamla anor. Den finns för övrigt i många varianter, ”Virgin Mojito” utan alkohol och min favorit ”Dirty Mojito” där man bytt ut det vita sockret mot ockrafärgat rörsocker.

Colognemyntan, en av mina personliga favoriter, har en sval och angenäm doft av eau-de-cologne. Denna mynta går även under namnet Bergamottsmynta vilket jag tycker är ett mycket passande namn.  Jag har sett att den även ibland kallas för Apelsinmynta, vilket jag inte förstår då jag ingalunda hittar någon apelsin-touch alls hos den. Denna mynta med sin fina bergamottsdoft och smak är lysande att brygga te på. Lägg några blad i tekannan med ett vanligt svart eller grönt te och det får en bouquet och smak av ett riktigt gott Earl Grey te.

Vill du läsa mer om myntor så hittar du det inne på min blogg KÖKSTRÄDGÅRDEN

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB