Mynta en växt med väldoft och exotisk smak.
ODLING
Mynta – En mångsidig trädgårdsväxt i Lamiaceae-familjen
Mynta – Mentha – tillhör familjen kransblommiga växter, Lamiaceae. Här återfinns många av våra mest älskade aromatiska örter, såsom basilika, isop, kyndel, oregano och timjan. Dessa växter är uppskattade i köksträdgården – inte bara för smaken, utan även för att de lockar till sig nyttodjur som bin och fjärilar. Dessutom bidrar deras karaktäristiska kemiska ämnen till att hålla skadeinsekter på avstånd.
OBS! Mynta är invasiv
Red alert – Invasive plant! Mynta utgör dock ett undantag när det gäller samplantering. Den sprider sig snabbt med underjordiska utlöpare, och kan lätt ta över såväl rabatter som grönsaksland om den inte hålls i schack.
Myntasorter att prova
Vill du ändå njuta av myntans friskhet kan du välja att odla klassiker som grönmynta (Mentha spicata, spearmint) eller pepparmynta (Mentha x piperita). Men det finns också spännande sorter att testa för oväntade smakupplevelser:
- Chokladmynta
- Äppelmynta
- Ingefärsmynta
- Bananmynta
- Grapefruktsmynta
- Limemynta
- Colognemynta/Bergamottsmynta
- Lavendelmynta
Odlingsråd för mynta
Här är mina bästa tips för att lyckas med mynta:
- Mynta trivs bäst i väldränerad, lätt fuktig jord och står gärna soligt, men klarar också halvskugga samt torrare förhållanden.
- Plantera helst i behållare, exempelvis en plastlåda på balkongen (1–2 plantor per låda) eller stora terrakottakrukor – men tänk på att dessa kräver mer vattning eftersom de torkar ut snabbare.
- Håll koll på myntans utlöpare och var inte rädd att klippa bort på rymmaräventyr.
- På våren: Dela och återplantera plantan i ny jord för att hålla beståndet friskt och kraftigt.
MAT OCH DRYCK
Myntans plats i köket
Mynta har inte haft någon central roll i svensk matkultur historiskt, men är nu på klar frammarsch. Testa gärna olika sorter för att upptäcka unika smaknyanser! I kalla såser, sallader, desserter och annan matlagning kan mynta tillföra en oemotståndlig fräschör – och använd rätt sort för att lyfta upplevelsen till en ny nivå.
Mynta i drycker
Mynta är ovärderlig i drycker. Den passar perfekt i heta vinterteer eller uppfriskande svalkande sommarbål. Klassiska drinkar som Mint Julep och Mojito visar myntans potential. För dig som vill ha alkoholfritt finns Virgin Mojito, och vill du förnya din mojito kan du prova en variant med rörsocker – ”Dirty Mojito”.
Smakupplevelser med colognemynta
En av mina personliga favoriter är colognemyntan, även känd som bergamottsmynta. Den sänder ut en sval och angenäm doft som påminner om eau-de-cologne, och smaken ligger nära bergamott, den klassiska tonen i Earl Grey-te. Flera blad i din tekanna tillsammans med svart eller grönt te ger drycken en exklusiv, fräsch bouquet – utmärkt för dig som vill upptäcka nya sidor av te. (Den kallas ibland apelsinmynta, även om jag själv inte hittar just den tonen.)
Tips för dig som vill odla och använda mynta
Mynta – perfekt för balkongen eller som blickfång i en kruka
Myntor är både lättodlade och användbara perenner. Oavsett om du är ute efter pollinatörsmagneter, aptitretande smaksättare eller bara en vacker växt till uteplatsen, så har mynta en given plats. Låt den bli både blickfång och skafferi – och glöm inte bort alla möjligheter i både mat och dryck!
Läs mer
Vill du läsa mer om olika sorters mynta, få fördjupade odlingstips och fler recept? Kika gärna in på min blogg där jag delar inspiration kring odling, mat och dryck!