Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Myggtider

Nu är det sommar! Det regnar kronblad från häggen - den korta men ljuvliga blomningen är strax över. Maskrosorna blommar för fullt, och i rönnen på gården har björktrastarnas ungar just kläckts. Gott om mat finns det åt dem också, för myggen har kommit på allvar nu.

Av Ulrika Wiss, Vibbyn, Norrbotten.

Onsdagen den 16 juni 1999

Helgen tillbringades i grönsakslandet i hettan. Vi hade säkert över 25 plusgrader, och där går nästan min gräns. I alla fall om man ska vända ner grus i odlingsbäddar och plantera lök. Svärmor tog faktiskt hand om gruset, så jag ska inte klaga. Jag hade bara lätt träningsvärk i planteringsspade-armen efter att ha satt flera hundra fröplantor gullök och rödlök. Tänk att jag ska gå så över styr med saker - första gången jag provar att odla lök från frö vore det väl klokt att begränsa sig litet? Något tiotal hade väl räckt? Och sju olika sorter, är inte det att ta i? Om det inte fungerar kommer jag att stå där med lång näsa, ingen lök, och två av mina sex odlingsbäddar bortslösade!

Plantorna i varmbänkarna har jag också börjat plantera ut. De två grönsaksrabatterna på gräsmattan har jag fyllt med allehanda spännande saker. Just nu ser det litet ynkligt ut, små darrande plantor som ömsom slokar, ömsom fladdrar i vinden. Men förhoppningsvis tar det inte allt för länge innan det börjar prunka! Något som i alla fall ser trevligt ut redan nu är hypertufa-bollarna jag gjorde i början av april. Jag har planterat gulgrön citrontimjan i dem och placerat dem bredvid fågelbadet i natursten. Timjan tror jag kan vara ett ganska bra val, eftersom det säkert kommer att bli litet torrt i bollarna ibland. Vi funderade ut ett roligt experiment med broccolin, svärmor och jag. Tidigare i vår täckte jag ju en obrukad del av trädgårdslandet med tidningspapper, gödsel och spillhö. Nu har jag makat upp små hål i spillhöet, hällt i litet plantjord, och planterat en broccoliplanta i varje hål. Jag hoppas att broccolin kommer att rota sig i höet, som faktiskt är ganska förmultnat redan. Går det så går det.

Men, som vanligt har jag naturligtvis dragit upp fler plantor än jag hade plats för. Jag har försökt pracka på vänner och bekanta både grönkål och mariatistel, men de envisas med att vilja lämna sina egna överskottsplantor i utbyte... Nej allvarligt talat så är det väldigt roligt att byta plantor med vänner och bekanta. Brukar ni göra det?

Men men, trots en helg med flitigt arbete i grönsakslandet har vi faktiskt inte hunnit så något ännu. Det känns litet stressigt, vi brukar ha sått klart vid den här tiden annars. Men bäddarna är i alla fall väl förberedda, luckra och fina, så det hinns nog med på kvällarna efter jobbet. För så här på sommaren är kvällarna långa och ljusa - det enda som kan driva in mig i huset är myggsvärmarna!


Hypertufa-bollar med citrontimjan.


Broccoli planterad i spillhö.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB