Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mycket mer än bara påskliljor till påsk

Tjuvstarta våren med glada och färgstarka blommor till påsk. Härliga engelska pelargoner i söderfönstret, en stor kruka med penséer , murgröna och påskliljor på trappan och en vacker blandad vårbukett på påskbordet.

Från Blomsterfrämjandet

Under långa mörka månader har vi längtat efter våren och nu är den här med påskens alla glada blommor. Solljuset börjar äntligen räcka till för att de nyköpta pauliorna, begonian och lyckliga Lottorna ska kunna sätta knopp och blomma hela sommaren. Därför är det ännu roligare att skaffa nya fräscha blommor nu till påsk. Låt denna helg bli starten för vår både ute och inne.

Stort sortiment

Under de senaste åren har sortimentet på både krukväxter och snittblommor ökat kraftigt. En av nyheterna de senaste åren är den nya mexikanska Scutellarian med sina orange upprättstående blommor som kan ge österfönstret en härlig färgklick tillsammans med primulor i matchande färg. Även bland orkidéerna finns flera för året nya färger och sorter. Brudorkidèn Phalanopsis t.ex. som normalt är vit eller i rosalila toner finns nu att få i gula nyanser.

Hortensia är också en blomma som kommit i ropet. Från att bara funnits i rosa och blått har den på senare år kommit i färger som lila, vinrött och vitt. En ny sort hortensia med flata blomställningar "tallrikshortensia" har också kommit ut i handeln. Viktigt för hortensian är god tillgång på vatten, men däremot får den inte stå i vatten.

Bland våra mer vanliga krukväxter som begonia, våreld och krysantemum finns många nya färger att välja på vilket gör att det känns nytt och fräscht.

90-talets blomma

Tillsammans med orkidèn har gerberan blivit 90-talets blomma och finns i mängder av färger och former. Det senaste är små mini-gerbera i kruka som passar fint till kuvertblomma på påskbordet. Gerberan är blomvillig och blommar länge, om den får tillräckligt med ljus och näring. Bäst mår den om jorden får torka upp lätt mellan vattningarna.

Snittgerberans popularitet grundade sig på deras fantastiska hållbarhet och det stora utbudet av läckra färger och former som finns idag. Den enkla men ändå så eleganta blomman gör sig utsökt ensam i en vas, medan de mindre formerna av gerbera gör sig fint i blandbuketter, tillsammans med ranunkler, tulpaner, anemon m.m. kan underbara påsk/vårbuketter skapas.

Naturligtvis är det påskliljan som fortfarande är den dominerande blomman till påsk. Ute i handeln ser vi två olika varianter. Den ena har stora välutvecklade blommor med blad och säljs styckvis, dessa är odlade i Sverige från fullvuxna lökar. Den kortare och mindre påskliljan som oftast säljs buntvis och saknar blad är en biprodukt vid produktionen av påskliljelökar i England. På de icke fullvuxna lökarna plockas blommorna av, för att inte ta näring från löken. Därför följer inga blad med de här påskliljorna.

Med påskliljor i kruka går det att tjuvstarta våren ute. Tillsammans med andra lökväxter, murgröna och penséer kan påskliljorna skapa vårstämning i balkonglådan eller i en urna på entrétrappan utan risk att skadas av aprilvädret.

#Påskliljan kan minska andra snittblommors hållbarhet.#

Påskliljans stjälkar avsöndrar ett slem som hindrar andra blommor att ta upp vatten om man inte behandlar buketten rätt. Blandar man själv buketten hemma kan man placera påskliljorna för sig själva i en vas några timmar innan man sätter ihop dem med de andra blommorna i en ny vas med fräscht vatten. Viktigt är då att inte snitta om påskliljestjälkarna. Man kan också skära av påskliljorna i rätt längd till övriga buketten och låta påskliljorna snittytor ligga och torka innan buketten arrangeras i vas. Om man får en blandbukett där påskliljor ingår, snittar man stjälkarna på alla blommorna utom påskliljorna. Allt för att inte påskliljeslemmet ska komma ut i vasens blomvatten.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB