Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Möt Tyra - ny krönikör hos Odla.nu!

Till vår stora glädje har vi knutit till oss en ny krönikör, Tyra Hallsénius Lindhe, som under vinjetten **Tyras växthus och potager** kommer att skriva om odling i växthus och köksland, dela med sig av praktiska tips och mycket mer. Välkommen att bekanta dig lite mer med Tyra!

Av Heléne Lundström & Tyra Hallsénius Lindhe

Tyra Hallsénius Lindhe ska skriva om odling i växthus och köksland, praktiska tips, dela med sig av erfarenheter och inspirera andra att komma igång med sina odling. Vi får följa henne under hela säsongen i hennes eget växthus och i det prunkande kökslandet, som Tyra kallar sin potager.

Guidad tur med Tyra!

Tyra skulle vilja börja med att visa runt lite i sitt växthus och sin potager:

− Jag bjuder in till en liten guidad tur, hänger du med?

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Du kan följa med på 2013 års skiss över min potager. Turen börjar nere på trean i årtalet, där har vi gången in till min trädgård. På höger sida har jag ett stort körsbärsträd, bärbuskar och en låg buxbomshäck. På vänster sida växer ett äppelträd som jag flitigt tränar ympning på, där växer också humle och björnbär som jag trimmar hårt och binder upp ordenligt. Vi går framåt några steg och då kommer vi till vid gårdsplanen där vi ställer oss på växthustrappen och tittar ut över ”The Yard”, ett ganska tomt och öppet ”rum” i trädgården. Den består av lagd sjösten och på mitten finns det en kvarnsten, ett blickfång som ändrar utseende allt efter säsong, och snart kommer den vara full av krukor med påskliljor och tulpaner. Den öppna gårdsplanen är omgärdad av buxbom och en vildvuxen syrenhäck.

#Vi går in i växthuset#

Nu går vi in i växthuset, det är 18 kvm stort, 6x3 meter och med en takhöjd på hela 3,70 m. Här är det mycket rymd och mycket luft som är så otroligt viktigt i ett växthus. Växthuset har jag ritat, konstruerat och byggt själv av delvis återvunnet material. Golvet är gjutet så här odlar jag bara i stora krukor och tråg. Främst odlas här tomater, chili, aubergine och andra värmekrävande växter. Basilikan som är känslig som en gammal moster stortrivs förstås här inne i värmen, det är bland annat om den min nästa krönika kommer att handla om, vår älskade basilika.

#Nästa anhalt - potagern#

Om vi tar och går ut ur växthuset nu och viker av ner till höger (öster) så har vi här frilandet, med flera upphöjda bäddar på ena sidan och ett svagt sluttande land på den andra, där ligger också en av mina komposter i skuggan av syrenhäcken.

Hela den lilla potagern är omgärdad av ett högt pilstaket som håller rådjuren bort, de kommer faktiskt aldrig in hit om jag inte glömmer att stänga grinden förstås. Om vi nu skulle fortsätta rakt fram österut så kommer vi ut ur den huvudsakliga potagern genom en portal av grönt, det är en taggfri björnbär ’Loch Tay’, humle och staketdruvan ’Zilga’ som bildar den. Och med det var min lilla guidade tur slut.

#Snart dags att sätta igång med växthuset#

Med ett ymnigt snöfall utanför fönstret så är det svårt att tro att det redan om några veckor är dags att sätta igång med växthuset. Här inomhus började jag odla den 14 februari då var det dags för ”Valentinsådden” årets första sådd, då sådde jag bland annat sådant som behöver lång tid på sig, paprika, aubergine, kronärtskocka och en hel del örter. Nu är det dags att lägga ner ”fjäderpennan” och gå ut till mina fönsterbänksodlingar och skörda lite grönt till dagens middag.

Läs Tyras blogg!

Läs mer om Tyras trädgård och om hennes kurser: KÖKSTRÄDGÅRDEN

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB