Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mossa

Mossa - förutom i gräsmattan. I gräsmattan vill vi ju inte ha mossa, även om den på sina ställen väl skulle passa in, istället för gräs som inte vill trivas. .

Mossa i trädgården – välkommen grönskande vän

Det finns många platser i trädgården där mossa verkligen borde få vara välkommen med sin frodiga grönska – särskilt i fuktiga, skuggiga hörn där nästan inget annat vill växa, vid bäckar, längs kanter till torvpartier eller under mäktiga träd som kastar skugga på marken. Mossa gör sig också vackert som dekoration på stenar och i skrevor på berg i dagen, där den bidrar med både färg och struktur. Den kan skapa en levande känsla även på de mest undanskymda platserna där gräs och andra växter har svårt att trivas. Se gärna fler exempel och inspiration i den här bildsamlingen.

Vad är mossa?

För de flesta av oss är det en låg, mjuk, grön planta – ibland skimrande i silver, rosa eller gult, men alltid med grönt som dominerande färg. Det finns till och med ett särskilt ord, "mossgrönt", som direkt för tankarna till saftiga, djupgröna nyanser och naturens egen mattstruktur.

Mossans tillväxt och skönhet

Mossa fortsätter växa tills tjälen går i marken och visar sig från sin vackraste sida på hösten när gräset slutat växa – då lyser mossmattan kraftfullt och intensivt som en safir i trädgården. Under kalla, klara höstnätter täcks mossan av daggdroppar som glittrar likt små diamanter i morgonsolen. Så vill du njuta av "ädelstenar" på nära håll behöver du bara vandra ut till mossan i din trädgård!

Mossans uppbyggnad

Mossan sitter fast i underlaget med hjälp av små, rotliknande utväxter från stammen, så kallade rhizoider. Dessa fungerar ungefär som rötter, men är egentligen bara enkla trådar som hjälper mossan att fästa sig och ta upp vatten – inte näring. Mossa saknar blommor men förökar sig genom sporer. På bilden här ser du hanplantor av en Polytrichum-art, den välkända björnmossan (läs mer om mossig yta här).

Arter och namn

Att lära sig namnen på de olika mossarterna är ett helt eget vetenskapsområde – men i dagligt tal kallas de flesta helt enkelt för "mossa". Dock finns det några arter som är värda att nämna specifikt. Den "vita mossa" som ofta används i adventsljusstakar är egentligen inte mossa alls, utan en lavart – renlav, som är viktig för bl.a. renarna i fjällvärlden. Riktig vitmossa, Sphagnum, är däremot en äkta mossa. Den är särskilt användbar vid förökning av liljor och orkidéer och kännetecknas av sina långa, mjuka, ljusgröna stjälkar. Vitmossa säljs ofta i hårdpressade, torkade paket. Dessa läggs i blöt, varpå mossan sväller upp till en fluffig, användbar massa.

Mossa i trädgårdspraktiken

I trädgården kan man skapa vackra rabattkanter med torvblock. Efter något år bildas då ofta en dekorativ mosskant – sporer som legat djupt i torven vaknar till liv när blocken kommer på plats och vattnas. Ofta dyker också andra trevliga växter upp, som blåbärs- eller lingonris och ormbunkar. Just ormbunkar passar utmärkt tillsammans med mossa, eftersom de ofta växer sida vid sida i naturen, liksom mosslummer – också den en sporväxt.

Skapa din egen mossmatta

Marken i skogen är vanligtvis något sur, vilket passar mossan utmärkt. Vill du anlägga en egen mossmatta i trädgården kan du hacka mossa i småbitar och strö ut dem tunt på en bädd av torvjord, lövmylla, stenar eller murken ved för att efterlikna skogsmark. Denna typ av jord passar också rododendron, ljung och andra surjordsväxter – därför är det en god idé att kombinera dem. Läs mer om lämpliga växter under surjordsväxter.

Vill du att en kruka, urna eller ett stenföremål snabbt ska bli mossigt? Då kan du smutsa in ytan med filmjölk eller yoghurt. Detta gör underlaget mer attraktivt för luftburna mossporer som då lättare får fäste och snabbt börjar kolonisera ytan.

Mossans betydelse för ekosystemet

Mossa är inte bara användbar och robust, utan också en viktig del av ekosystemet. Den skapar miniatyrekosystem som ger skydd och bostad för mängder av bakterier, svampar, alger och smådjur – ibland över 100 000 individer på en enda kvadratmeter! Dessutom tar mossan upp fukt direkt från luften och fungerar som en betydande kolsänka tack vare sin långsamma nedbrytning. På så sätt bidrar mossa till både bättre trivsel i trädgården och ökad biologisk mångfald.

Mossa i trädgårdskonsten

Mossa har haft en framträdande plats i trädgårdskonsten i århundraden och är viktig i såväl gamla japanska som nutida västerländska trädgårdar. I Kyoto finns de mest berömda mossträdgårdarna om du söker inspiration, men även på mindre ytor och i hemmiljö kan mossan skapa lugna, gröna rum och intressanta kontraster – såväl ute som inne.

Boktips och inspiration

Vill du veta mer finns flera böcker, exempelvis Moss Gardening av George Schenk och Japanese Gardens av Daan Smit & Carla Teune. Missa inte heller att titta på fler bilder!


Mossa är alltså både lättskött och mångsidig – den passar i de flesta trädgårdar, gynnar biodiversiteten och ger en vacker, harmonisk känsla till både små och stora rum utomhus.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB