Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mördarsniglar!

Mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter, _Arion lusitanicus_, har blivit ett riktigt gissel i våra trädgårdar. Inte ens fimbulvintrar som dessa två senaste tycks bita på dem! Med bestörtning kan man konstatera att sniglarna återigen har klarat sig och redan tar kursen mot de späda skotten som kommer upp i trädgården.

Av Sylvia Svensson

Nu är det alltså hög tid att börja jaga sniglarna, för det är nu de övervintrande sniglarna håller på att lägga ägg. Varje snigel man fångar och dödar nu innebär ca 100 färre sniglar vid midsommar.

Nematoder

Under åren har vi prövat det mesta av alla de knep som finns, men ingenting tycks ha fungerat tidigare! Under förra året prövade vi en ny, biologisk metod som heter Nemaslug. Det är mikroskopiska rundmaskar, nematoder, som tar sig in i sniglarna och dödar dem inifrån. Medlet kan köpas hos större plantskolor och beställas på nätet. Det vattnas ner nu under våren och upprepas ett par gånger fram till midsommar.

Denna metod biter på de små, övervintrade sniglarna. För att ta död på de vuxna under sommaren, provade vi den ”norska metoden” med Nemaslug: vi blandade medlet i lite vatten i en hink, samlade ihop alla mördarsniglar vi kunde hitta och la dem i hinken. Då smittades dessa sniglar av nematoderna och sedan la vi ut dem i trädgården. Där dog de, fulla av nematoder, och kompisarna satte sin vana trogen igång och kalasa på de döda och fick nematoden i sig. Sniglarna minskade mycket redan förra året, så nu väntar jag med spänning för att se hur återväxten blir!

Men det är ju klart att det alltid sker inflyttning från närliggande områden. För att vara riktigt effektivt skulle alla behöva använda nematoder så att det inte finns några sniglar kvar i närheten som kan krypa in hos en. Men det är också klart att man måste hålla på i all evighet, eftersom nya snigelägg kommer med växter, med skor, med bildäck etc hela tiden.

Provade allt!

Vi saltade tidigare på sniglarna, vilket förvisso tog kål på en del, men gjorde små brända fläckar i gräsmattan och så insåg vi att det var mycket ”inhumant” mot sniglarna.

Vi prövade med kalk, vilken försvann så fort det regnade lite. Vi satte ut ölfällor, vilket säkert bara gjorde sniglarna glada i hatten. Vi klippte dem med sax och vi plockade dem i hink med hett vatten. Vi strödde vasst hästkastanj- och snäckskals- kross runt rabatterna och provade en del fiffiga anordningar.

Men för varje snigel vi tog livet av verkade vi få tre nya. Varje morgon var växterna lik förb… mer eller mindre uppätna!

Det kändes inte rätt att använda kemikalier i ett köksland, där vill man ju verkligen ha giftfritt, men i övriga rabatter använder vi SnigelFritt, Natria och liknande blå korn med ganska bra resultat. Tills det regnar och preparatet smälter ner och nya sniglar ser sin chans.

Bra sniglar!

Tänk dock på att det även finns nyttiga sniglar! Pantersnigel är ett nyttodjur som äter en hel del av våra ohyrelarver, den ska man inte blanda ihop med ”mördarn” och råka ta död på!! Den är lätt att känna igen på de svarta prickarna på huvudet och de svarta ränderna på ryggen.

Svarta, vita och bruna skogssniglar håller sig till skogen, så dem behöver man inte heller döda.

Slutligen behöver du inte oroa dig för de gula eller gröna korn som finns i plantskoleväxterna. Det är inte snigelägg utan näringskorn!

Här finns mer att läsa om mördarsniglar: Göteborgs Naturhistoriska Museum Riksförbundet Svensk Trädgård

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB