Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mina glädjespridare!

**Sylvias gröna hörna** Det är väl bara att medge: Jag älskar novemberkaktusar! De sprider färg och glädje nu när det annars är så blomfattigt och grått.

Text och bild Sylvia Svensson Tidigare avsnitt av Sylvias gröna hörna hittar ni längst ner i krönikan!

Novemberkaktusarna står där i sina krukor och gör inget väsen av sig den största delen av året, men i november händer det saker med dem! Först syns bara en pytteliten förhöjning i ledstyckena och de får mer lyster, man kan bara ana ett litet knoppanlag och dem missar man ofta.

De korta dagarna nu på hösten stimulerar novemberkaktusen att sätta nya knoppar. Sedan går det undan och snart sväller knopparna allt mer och slår ut i blomsterprakt nästan samtidigt, allesammans. Prakten varar bara någon vecka men den är väl värd att vänta på.

Jag har många gamla novemberktusar, Schlumbergera truncata, som bara blir större och större. De blommar under naturliga växtförhållanden på senhösten och under juletiden.

Den riktiga julkaktusen, Schlumbergera x buckleyi, som min mamma hade i sin svala sal, de med rundare blad och kortare blommor, brukar inte säljas längre, utan det är olika hybrider av novemberkaktusar som numera säljs även till jul. Odlarna styr blomningstiden genom att dagslängden i växthusen regleras.

Vattna och håll still!

När novemberkaktusen har knoppar, är det mycket viktigt att jorden aldrig torkar ut, men vattna helst underifrån. Vänd den inte heller, den riskerar då att tappa knopparna.

Efter blomningen behöver plantan vila. Minska då vattningen rejält men sluta inte helt, för dessa kaktusar vill aldrig bli helt torra, de kommer ju från regnskogen.

Ha gärna novemberkaktusarna svalt i ett uterum eller dylikt, bara det håller ca +15 grader under vintern, de behöver en ljus och sval period då de vilar och samlar kraft.

I april omplanteras de om det behövs, det behöver sällan göras varje år. Plantera i ”lövkompost”, alltså jord som ska liknar jorden i en regnskog: luftig, humusrik och väldränerad.

Lagom värme

Bra att veta är att dessa kaktusar kan blomvägra om de står för varmt, över 20 grader, hela året. Ha dem inte i närheten av ett påslaget element, det gillar de inte.

Jag brukar hänga upp mina kaktusar i körsbärsträdet under sommaren, där i mjuk bladskugga får de vatten från himlen när det nu blir, annars ”glömmer” jag bort dem. I september-oktober flyttar de in igen.

Gröna hälsningar Sylvia

Sylvias gröna hörna återkommer tisdagen den 4 december.

#Läs tidigare avsnitt av Sylvias gröna hörna!#

Mammas magnifika amaryllis! Jag älskar att pyssla med växter! En vårdag åkte kaktusen ut! Snyggt och enkelt pyssel!

Tänk på! Om du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du regelbundet information om våra artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odlas nyhetsbrev.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB