Miljövänliga växtval
Miljövänliga växtval – Rätt växt på rätt plats
Att välja miljövänliga växter och placera dem på rätt plats handlar om att förstå trädgårdens egenart, respektera dess naturliga förutsättningar och kombinera dessa med växternas krav. På så sätt skapas en hållbar utemiljö som är lättskött, främjar biologisk mångfald och kräver minimalt med extrainsatser i form av bevattning eller gödning.
Före plantskolebesöket: Analysera din trädgård
Innan du väljer växter är det viktigt att noggrant läsa av och analysera din trädgård och dess omgivningar. Utgå från platsens förutsättningar – välj helst växter som passar där, eller välj växter efter önskemål och leta därefter upp den bästa möjliga växtplatsen i trädgården utan att behöva göra stora ändringar.
På nyanlagda, platta villatomter passar till exempel häckväxter som tål både vind och solexponering, såsom hagtorn, liguster eller oxel. Bok- och idegranshäckar är också vackra och värdefulla, men de trivs inte på utsatta platser – där bör de etableras i skydd av andra buskar som dämpar vinden och ger viss skugga.
Faktorer att ta hänsyn till
När du väljer växter behöver du analysera flera aspekter:
Viktiga faktorer
- Jordens sammansättning: mullhalt, pH, struktur (lucker/tät), lerjord, sand eller mull.
- Vind: Hur exponerad är platsen?
- Växtzon: Vilket klimat råder där du bor?
- Ljusinstrålning: Sol, halvskugga eller skugga?
- Konkurrens från andra växter: Både om ljus och rötter.
- Växtens ursprung: Vilka miljöer kommer arten ifrån?
- Erfarenheter av odling i Sverige: Har växten prövats i ditt landskap tidigare, och hur har den klarat sig?
Tips vid växtval
- Silvriga eller håriga blad – torktåliga växter.
- Frodiga blad – högre vattenbehov.
- Stora blad – känsliga för vind.
- Större/äldre exemplar – ofta bättre härdiga och klarar etableringen bättre.
Vad menas med ståndort?
Ståndort är den unika miljö (klimat, topografi, markfuktighet) där en växtarten trivs bäst. En växt kan ha ett ursprungligt ståndortskrav som inte alltid kan återskapas i Sverige. Kunskap om växters ursprung kan hjälpa när man väljer art och sort, särskilt då vissa växter behöver gott om tid för att hinna avmogna på hösten och förbereda sig för vinter. Exempelvis kan vissa växters rötter vara mer köldkänsliga än toppskotten – på sådana platser är det en fördel om det finns vintertid ett skyddande snötäcke.
Vissa växter, som enen, har bred ståndortstolerans – den klarar både näringsrika jordar och torra, soliga backar (där konkurrensen från pionjärträd som asp och björk är liten). Andra, exempelvis alen, trivs både i torr och nästan vattensjuk miljö.
Rätt växt för olika behov
Det finns inget universellt svar på vad som är "rätt växt" – det beror både på platsen och på trädgårdsägarens önskemål. Naturintresserade väljer gärna buskar och träd som ger frukt och bär och skyddar småfåglar, medan andra helst undviker buskar med bär som lockar fåglar om de står nära parkeringen.
Växtens naturliga ursprung och var den växer vilt har betydelse, men är inte hela svaret eftersom Sveriges dagslängd och årstidsrytm kan skilja sig kraftigt mot andra länder. Även växter som magnolia kan klara sig långt norrut, förutsatt att du väljer rätt art – gränsen går ungefär från södra Dalarna till mellersta Värmland och vidare till norra Bohuslän.
Ett gott råd är att våga pröva växter i stället för att stirra sig blind på zonkartan; odlarintresserade i norra Sverige har haft fina resultat genom att tänka så.
Hjälpmedel vid växtval
Det är inte alltid enkelt att hitta tydlig information om växters ursprung och ståndort, men Svensk Trädgårds särtryck är unika genom sin information kring hur man ska resonera om växtval i Sverige. Litteratur som rekommenderas är till exempel:
- Välja träd och buskar av Rune Bengtsson
- Lär känna jorden av Rune Bengtsson och Eva-Lou Gustafsson
- Växthantering – från idé till verklighet av Tomas Lagerström
- Artikelserien Växtbiologi av Tom Ericsson (särtryck finns under “Tidning” och “Särtryck” på Svensk Trädgårds hemsida)
För dig som är intresserad av vedartade växter (lignoser) är ovanstående särtryck en bra start. Den perennintresserade hittar tips i Perenner av Marie och Björn Hansson eller Havens staudelexikon utgiven av De Danske Haveselskaber.
Biologisk mångfald och hållbar skötsel
Genom att blanda träd, buskar, perenner och marktäckare på olika skikt skapar du både ett rikare liv för pollinatörer och smådjur, samt en mer motståndskraftig trädgård med mindre risk för skadegörare och ogräs. Exempel på växter som gynnar pollinerare är krokus, snödroppe, bärbuskar, fruktträd och örtväxter som lavendel, timjan och salvia. Även inhemska arter som rödklöver och åkervädd är värdefulla för nyttodjur.
För att göra skötseln hållbar
- Använd ekologiska frön och plantor när det är möjligt, och undvik kemiska preparat.
- Kompostera och förbättra jorden med egen näring.
- Lämna gärna delar av trädgården lite vildare för att gynna djurlivet.
Sammanfattning – goda råd för rätt växtval
- Lär känna din tomts jord, läge, vind och klimat innan du bestämmer växt.
- Anpassa växtvalet efter platsen, snarare än att förändra platsen för växten.
- Sträva efter variation och mångfald, både bland arter och i olika växthöjdsskikt.
- Välj växter med blomning under hela säsongen för att stödja insekter och fåglar.
- Anpassa växtval efter dina egna behov och intressen.
Genom att tänka och välja så, bidrar din trädgård till långsiktig hållbarhet och ökad biologisk mångfald. För fler råd och fördjupad vägledning rekommenderas Svensk Trädgårds hemsida och ovan nämnda litteratur.