Med en doft av jul
Hyacinten – En älskad svensk julblomma
I Sverige har vi en lång och stolt tradition av att använda hyacinten som julblomma för att skapa en härlig julstämning i hemmet. Den karaktäristiska och ofta intensiva doften har gjort hyacinten till en självklar favorit under advent och juletid. I svenska butiker finns fördrivna hyacintlökar att köpa i knoppstadiet, vilket gör dem mycket enkla att använda och placera ut i hemmet.
Skapa vackra arrangemang
En av de stora fördelarna med hyacinter är att de är otroligt mångsidiga. Det är en utmärkt idé att gruppera hyacinter tillsammans och skapa sin egen stil med hjälp av exempelvis mossa, ris och olika julpynt. För den som vill prova något nytt är det lika fint att använda en plåtlåda, sprayade kvistar, pärlhalsband eller kanske ett dekorativt ugglepynt. Torkade apelsinskivor, stjärnanis och kottar plockade från skogen är andra roliga och naturliga accessoarer som ger arrangemanget det lilla extra.
Klassiska hyacintglas
Ett klassiskt och tidlöst alternativ är att placera hyacinten i särskilda hyacintglas. Dessa glas har en karaktäristisk "midja", där löken vilar och rötterna får hänga ner i vatten. Glöm inte att försiktigt tvätta hyacintlöken ren från jord innan placering i glaset, så får du en både dekorativ och lättskött blomma på till exempel fönsterbrädan.
Välj den doft som passar dig
För många svenskar är hyacintens doft ett tydligt tecken på att julen närmar sig. Sedan flera år finns nu svenskodlade hyacinter med doftkodning, vilket innebär att varje lök är märkt med om blomman får en svag, medelstark eller fyllig doft när den slår ut. Du kan alltså välja den variant som passar bäst för din hemmiljö och egen doftkänslighet – från sorter som knappt doftar till de som fyller hela rummet med en kraftig arom. Detta har gjort det enkelt att njuta av hyacinten även i hem med doftkänsliga familjemedlemmar.
Lättskött julglädje
Hyacinten är en lättskött blomma som passar lika bra i fönstret som en bit in i rummet. Vill du att blomningen ska vara länge, är ett tips att ställa den svalt under natten. Vattna din hyacint i kruka sparsamt men regelbundet så att jorden är lätt fuktig utan att bli blöt. En för torr eller för blöt jord förkortar blomningstiden. Om blomstjälkarna blir långa och mjuka kan de enkelt stöttas upp med en blompinne.
Tips för längre blomning
- Placera hyacinten svalt nattetid
- Vattna sparsamt, endast så att jorden är lätt fuktig
- Undvik drag och direkt värme, som element
Fungerar även utomhus
Så länge vädret är milt går det utmärkt att ha hyacinter ute, till exempel i en kruka eller korg vid entrén. Hyacinten kombineras snyggt med julens andra klassiker som julrosor och enris, samt en vacker lykta eller naturliga kottar för en riktigt välkomnande entré. På så vis får du både färg och doft som möter gästerna redan utanför ytterdörren.
Fascinerande historia
Hyacinten har också en spännande historia. Den anlände till Europa från nuvarande Turkiet under 1500-talet och blev, likt tulpanen, snabbt ett investeringsobjekt för blomsterodlare och affärsmän. De första hyacinterna som nådde Europa var glesblommande, men med tiden lyckades holländska odlare ta fram allt exklusivare sorter med täta, fyllda blomax. Som högst noterades priserna år 1733 då den åtråvärda fyllda hyacinten ‘Passé Non Plus Ultra’ såldes för hela 1600 guilders – ett belopp som då motsvarade värdet av fem stadshus.
Under 1800-talet blev hyacinterna mer tillgängliga för allmänheten, och kring sekelskiftet 1900 var hyacinter i hyacintglas en vanlig syn i borgerliga svenska hem. Idag är hyacinten tveklöst en av julens mest älskade och traditionsrika blommor i Sverige.
Bild: Hyacinter i ett klassiskt arrangemang
Skapa din egen julkänsla med hyacint
Hyacinten är en av julens tydligaste symboler i Sverige, uppskattad för sin mångsidighet, lättskötta natur, fantastiska doft och färgprakt. Oavsett om du väljer klassiska eller kreativa arrangemang, inne eller ute, är hyacinten en given del av det moderna svenska julfirandet. Låt dig inspireras och skapa ditt eget julhem med denna klassiska blomma! Få fler tips och läs mer hos Blomsterfrämjandet.