Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Maxa utelivet!

Det doftar sommar ute. Det spritter i hela kroppen när solen tittar fram om vi vill vara ute! Ute när vi äter, har fest eller bara gå en kvällsrunda i trädgården och förundrat tittar på alla vackra ting. Uteliv är en bra benämning på det. Ett liv ute bland doftande syrener, grillar som osar och svala drinkar med mynta som svalkar.

Text och Foto: Anna Theorin

Midsommar närmar sig med stormsteg och oavsett om det regnar eller solen skiner vill vi äta potatis med dill. Kall gräddfilsås med nyplockad gräslök och sist men inte minst jordgubbstårtan! Och det ska självklart vara våra egna örter vi använder i maten. Vi pyntar och donar. Sätter upp lyktor i träd och uterum och dukar för fest. Det är ljust inpå natten och fåglar och insekter än vakna längre än vi.

Här kommer mina bästa tips för en underbar trädgårdsfest eller en underbar trädgårdsvardag.

Glöm inte belysningen. Trots att det är ljust ute länge så är det så himla mysigt med just, mysbelysning. Levande ljus på gamla krukfat. Fina ljusslingor man kan hänga i uterummet eller i äppelträden. Min favorit är dessa länk i färg! De lyser upp så snyggt av sig själva så fort de mörknar eftersom de är solcellsdrivna. Finns även i vitt, men jag själv tycker det blir lite extra kalasigt med färg.

Buketter! Buketter behöver man inte köpa i handeln. De finaste buketterna att ha både ute och inne gör du själv. Speciellt just nu när syrenerna blommar överdådigt. När de ludna knopparna på klematisen nästan spricker. Blanda hej vilt och ställ både ute och inne.

Ställ små krukor med färska örter på middagsbordet för gästerna eller familjen att plocka själva. Då kan man välja själv vilken smak såsen eller efterrätten ska ha.

Det är Örterna som gör det. Jag är så fruktansvärt lycklig över mina örter. Mina underbara doftande kryddor. Jag ska inte sticka under stol med att jag älskar örter. I alla dess former, dofter och färger. Att odla egna örter är nog det mest vettiga jag börjat med. Någonsin. Det är en sådan variation i örtriket. Förutom våra mest populära kryddor som, timjan, gräslök, persilja och dill så har jag blivit helt förtjust i myntor av alla de slag. Jag gör myntathe, vilket bara är kokt vatten och färsk mynta. Jag använder mig mycket av mynta när det vankas drinkar. Speciellt marockansk mynta som används i Mojito. Jag dekorerar bakelser och tårtor med jordgubbsmynta (som förövrigt är lika god i drinkar den med) och ananassalvia. Att gå förbi en kruka med basilika och känna doften gör mig knäsvag och att gnugga fingrarna mor kryddsalvians blad gör mig helt lycklig inuti.

Om ni ska odla någonting ätbart i år, då ska ni odla örter. Ni hittar alla örter på den här länken och lova mig att ni provar lite nytt i år. Det ska i alla fall jag göra, för mig blir det Olivört, som jag hört mycket gott om men aldrig odlat själv.

Marinera mera. Mitt absolut bästa matlagningstips på sommaren är att marinera allt. Jag marinerar grönsaker, kött, fisk. Ja allt som ska upp på grillen får några kvistar örter, jag provar mig just nu fram till den bästa örtmarinaden och har i alla fall kommit fram till att färsk chili ska det vara i varje marinad jag gör. Chili är förvisso ingen ört men lika god för det. Marinera gärna över natten, speciellt färska örter behöver få en tid på sig för att aromen ska nå in och plocka ut kärnorna på chilin om det är en väldigt stark sort. Att marinera länge kan göra underverk för maten och främst magen.

Presenter slår aldrig fel. Skippa den vanliga chokladasken när du går bort och ge annorlunda presenter med omtanke bakom. Eller ge en liten present till alla som varit på din trädgårdsfest. Jag lovar att det kommer bli succé! Sätt små plantor av chili, tomat eller sommarblommor i en gammal konservburk. Det är vackert, roligt och något som definitivt kommer bli ihågkommit en lång tid framöver. Har ni inte sått några plantor i år hittar ni småplantor här (länk) .

Ge en liten fröpåse till alla. Det är inte försent att så grönsaker och jag hade valt roliga sorter som Mangold ” Bright lights”, morötter ”Harlequin” eller Sallatspaketet som innehåller sex sorters sallad. Till de yngre hade jag valt Pumpafrön eller den söta lilla moroten med det passande namnet ”Short and Sweet”. Ni hittar alla fröer här (länk) och glöm inte att alla asiatiska bladgrönsaker kan ni så till långt i på hösten.

Lycka till med er trädgårdsfest eller er helt fantastiska trädgårdsvardag!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB