Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mata fåglarna

Vi är många som tycker om att betrakta fåglarna vid fågelbordet i trädgården eller talgbollen utanför fönstret. Brukar du mata fåglarna? De små liven behöver lite hjälp och stöd när naturens resurser inte räcker till.

Av Heléne Lundström

Vintertid är det många av oss som gärna hänger talgbollar i träden, frömatare utanför fönstren eller sätter ut fågelbord i olika varianter. Att erbjuda fåglarna mat, skydd och även vatten gör din trädgård eller täppa till en härlig plats för dem, och du får i utbyte ett rikt naturliv att njuta av.

Fåglar - riktiga matvrak

Egentligen är det bra att mata fåglarna hela året runt, de behöver energi när det är häckningsdags och värme när det är kallt och ruggigt ute. När dagarna är korta är det många småfåglar som behöver äta det mesta av sin vakna tid för att få i sig tillräckligt. Under en och samma dag flyttar fåglarna runt mellan de olika matningsplatserna som finns i området, de har en mycket bra koll på vad för godsaker som erbjuds var! Skulle du resa bort mitt i vintern och därmed inte kunna mata fåglarna som vanligt behöver du inte ha dåligt samvete, fåglarna drar till något annat näraliggande fågelbord istället och när du är hemkommen och börjar fylla på ditt fågelbord eller din frömatare hittar de snabbt tillbaka och mumsar i sig av fågelmatsbuffén.

#Vad gillar fåglarna att äta?#

Det är lite beroende på art vad som föredras i matväg, precis som behovet ändras under årets gång. Det finns fågelfröblandningar att köpa, och dem kan du blanda upp med färsk mat från den egna mathållningen som av någon anledning har blivit över. Tänk dock på att brödet får inte vara mögligt och inte heller innehålla saffran, och det du ger fåglarna får inte vara för salt - det mår de små rara liven inte bra av.

Fettrika fågelfröblandningar som innehåller solrosfrön och hampafrön eller bitar av jordnötsgranulat eller majs är bra för våra bevingade småvänner, och allra bäst är nog en väl blandad mix som innehåller en hög andel solrosfrön och en liten andel havre. Svarta solrosfrön, linfrön, naturella jordnötter och hampafrön och frukt som äpplen, päron och banan är väldigt omtyckt. Även rönnbär och oxelbär äts glatt upp av olika fågelarter, så plocka gärna sådana under hösten och lägg i frysen så att du har att ta fram när vintern har gjort sitt intåg.

#Erbjud fåglarna vatten#

Fåglarna behöver tillgång till friskt vatten för att dricka och bada, och under vintern när naturliga vattenkällor är frusna eller på sommaren när det är väldigt varmt och torrt uppskattar de det extra mycket. Insektsätarna får sitt huvudsakliga behov av vatten tillfredsställt genom maten medan de fåglar som är fröätare behöver mer vatten på grund av den torra kosten. Fåglar är inte utrustade med svettkörtlar så som däggdjuren är, så den vätska de tappar försvinner genom andningen och genom deras spillning. Att erbjuda det eftertraktade vattnet kan öka fågelbesöken i din trädgård eller täppa med så mycket som 50%!

#Lokala fågelgäster lockar nya besökare#

Om du har ett fågelbord som gärna besöks av de lokala småfåglarna drar det till sig uppmärksamhet från förbipasserande fågelflockar - ett fullsatt fågelbord borgar inte bara för tillgång till mat utan även trygghet och en chans till vila innan färden går vidare. Står fågelbordet placerat nära ett buskage dit dina små matgäster kan ta till flykten om något verkar skrämmande är det väldigt uppskattat, fåglar är som bekant skygga individer som hellre flyr än illa fäktar!

Källa: Wildlife Garden

#Fågelmatare och fågelmat hos Odla.nu#

Hos Odla.nu finns ett stort utbud av olika fågelmatare, frömatare och fröblandningar. Du hittar dem här: Odla.nuShop

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB