Mata fåglarna
Vintertid – ge fåglarna en hjälpande hand
Vintertid är det många av oss som gärna hänger ut talgbollar i träden, placerar frömatare utanför fönstren eller sätter upp fågelbord i olika utföranden. Att erbjuda fåglarna både mat, skydd och vatten gör din trädgård eller täppa till en levande plats där det myllrar av liv, särskilt under den kallare delen av året. Som belöning får du njuta av ett rikt och varierat fågelliv inpå knuten.
Fåglar – riktiga matvrak året om
Det är egentligen gynnsamt att mata fåglar året runt, eftersom de behöver extra energi både när de häckar och när kylan biter. På vintern, när dagarna är korta och naturens resurser svåra att hitta, tvingas många småfåglar ägna nästan all sin vakna tid åt att leta föda för att överleva. Fåglarna är dessutom duktiga på att hålla koll på områdets olika matplatser och besöker gärna flera under samma dag – de vet var godsakerna finns! Skulle du resa bort en kortare period under vintern behöver du inte oroa dig: fåglarna söker sig naturligt till närliggande matningsplatser och återvänder snabbt när du väl fyller på med ny fågelmat igen.
Vad gillar fåglarna att äta?
Fåglarnas smak varierar beroende på art och säsong. Det finns fågelfröblandningar att köpa som täcker flera olika arters behov, och du kan enkelt komplettera med rester från hushållet – som överbliven frukt, exempelvis äpple, päron eller banan. Det viktiga är dock att brödet aldrig får vara mögligt och att det du lägger ut inte innehåller saffran eller är för salt, eftersom fåglarna inte tål för mycket salt.
De mest populära alternativen bland våra bevingade vänner vintertid är fettrika fröblandningar med hög andel solrosfrön och gärna inslag av hampafrön, jordnötter (alltid naturella och osaltade), linfrön och havre. En mix där svarta solrosfrön dominerar och kompletteras med en mindre andel havre brukar uppskattas av de flesta arter. Frukt, bär (som rönnbär och oxelbär) och även fallfrukt är utmärkta tillskott. Plocka gärna bär på hösten och frys in så att du har något att bjuda på även när snön ligger djup.
Att undvika när du matar fåglar
- Ge aldrig mögligt eller salt bröd, och undvik saffran, eftersom detta är giftigt för fåglarna.
- Se till att det alltid är färska råvaror, och att inga rester riskerar att locka till sig andra skadedjur.
Erbjud fåglarna vatten även på vintern
Vatten är ofta en bristvara för fåglarna vintertid då naturliga vattenkällor fryser till is. Färskt, ofruset vatten är därför mycket uppskattat – både för att dricka och för att bada i, vilket hjälper fåglarna att hålla fjäderdräkten ren och isolerande. Särskilt fröätande fåglar behöver extra mycket vatten, eftersom fröer är torra i jämförelse med många insekter.
Placering av fågelbord och säkerhet
Det är bra att placera fågelbordet eller fröautomaten så att det finns skydd i närheten – exempelvis i form av buskar eller träd – dit fåglarna snabbt kan fly om en rovfågel eller katt dyker upp. Samtidigt bör du undvika att ha matarstationen direkt intill täta buskage för att inte underlätta för rovdjur att smyga på fåglarna. Ett fågelbord som står öppet men nära skydd ger både trygghet och en chans till vila mellan måltiderna.
För att minska risken för sjukdomar är det viktigt att hålla rent vid matplatsen, samt gärna använda en uppsamlingsbricka under frömatarna – detta minskar också att fåglarna äter direkt från marken där de är mer utsatta för fara.
Sociala effekter och fågelspaning
Ett välbesökt fågelbord lockar inte bara tillbaka de lokala småfåglarna, utan fungerar som en signal till förbipasserande flockar i området om att här finns både säkerhet och föda. Fåglar är sociala och observerar varandra – ju fler fåglar, desto större chans att nya besökare slår sig ner för att fylla på energinivåerna. Att mata vinterfåglar är dessutom ett roligt sätt att följa årstidernas växlingar och lära känna arter som talgoxe, blåmes, pilfink och domherre på nära håll.
Varje år arrangeras även evenemang som “Vinterfåglar inpå knuten”, där du kan rapportera in dina fågelobservationer och bidra till forskningen om Sveriges fågelbestånd. Att delta är både lärorikt och viktigt för fåglarna!
Tips för att komma igång med fågelmatning
- Börja med att lägga ut några olika sorters näringsrika fröblandningar för att se vilka arter som dyker upp.
- Var noga med hygienen vid matplatsen, särskilt om många fåglar samlas och äter.
- Sätt upp fågelboken nära fönstret så att du kan artbestämma dina besökare!