Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Massor av margueriter

Margueriterna varslar om sommarens ankomst. De är helt makalösa i krukor och lådor av alla typer samt i rabatter och som snittblommor.

Tema med många variationer
Alla margueriter är korgblommor som kännetecknas av att de har två slags blommor i samma "korg". Det är de könlösa kantblommorna som bildar en krans runt de små diskblommorna som kan vara könlösa eller könliga och som sitter tätt ihop mitt i blomställningen.

På den klassiska margueriten är kantblommorna vita och de små blommorna i mitten solgula. Nästan lika känd som den klassiska vita Chrysanthemum frutescens är den gula, vars kant- och diskblommor är gula.

Under de senaste åren har de gamla margueriterna fått sällskap av nya australiensiska sorter. Därför finns det numera olika vita, gula och romantiska rosa nyanser att välja mellan och dessutom Chrysanthemum frutescens med större mitt än de vanliga sorterna samt med mer eller mindre fylliga former.

De gamla sorterna av margueriter utmärker sig genom att ha en överdådig blomning i början av sommaren för att sedan gå över till en något sparsammare blomning. Den nya australiensiska sorterna är anmärkningsvärda genom att de blommar konstant under hela sommaren.

Utplanteringsväxten som håller i åratal
Även om de flesta odlar margueriter som ettåriga utplanteringsväxter är de fleråriga växter som kan formas till små uppstammade träd allteftersom stammen blir träaktig. På så vis kan många av dem leva i åratal bara de förvaras ljust och svalt på vintern.

Placering och skötsel
Chrysanthemum frutescens ska ha massor av sol samt riklig vattning och gödning under växtperioden. På vintern ska de vattnas sparsamt, men inte så sparsamt att jorden torkar ut helt. För att blomningen ska hållas igång är det viktigt att de vissna blommorna knipsas av löpande.


Marguerit,
Chrysanthemum frutescens

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB