Mars hemma hos mig!
Text och bild: Anna Theorin
I mars försöker jag hålla huvudet kallt när jag planerar mina sådder och planteringar. Det är fortfarande frostrisk här och även om temperaturen visar tvåsiffrigt är det kallt på nätterna. Jag brukar så mycket av mina sommarblommor lite senare, men några har faktiskt fått komma ner i jorden redan nu. Det är Zinnia, lejongap och rosenskära. De står i ett tråg och jag kommer att toppa dem senare samt gödsla med flytande näring. Jag brukar så i tråg där de får stanna länge – jag omplanterar inte förrän jag faktiskt måste och vissa planteras inte om alls. Det har mest med platsbrist inomhus att göra och att det fungerat så bra att ha alla i samma tråg genom åren. Glöm inte att märka upp dina sorter bara! Jag har växtbelysning på mina plantor och använder mig av två olika sorter. En liknande variant med armar som man kan flytta hittar ni och växtbelysningen som jag har till tomaterna hittar ni här.
Tomaterna sådde jag nu i mars och de har precis blivit omplanterade till nya krukor. Man kan plantera ner tomater till första bladparet, men det har jag inte gjort den här gången. En sval växtplats och belysning kommer ändå göra dem tjocka och fina. Vid nästa omplantering planterar jag dem djupare, ned till första bladparet. Tomater växer fort och det går fortfarande bra att så dem nu om du vill ha egen skörd i sommar. Ni hittar tomatfröer här.
På tal om sådd så passar jag även på att så spenat utomhus nu. Det går utmärkt och fröna gror och kommer upp så snart värmen tagit lite fart. Spenat är en riktig vår- och försommargröda – på sommaren går den lätt i blom, så jag håller mig till vår- och höstsådd av spenat. En särskild sorts mangold är riktigt bra att så under sommaren, och den liknar spenaten mest av alla mangold. Jag bredsår min spenat, fröerna hamnar lite huller om buller, och det gör ingenting alls.
I helgen planterade jag också ut lite penséer – det känns alltid lika roligt när det äntligen blir lite färg på trappen igen. Mina alunrot står alltid i sina krukor och jag byter bara ut vissa säsongsväxter. Alunrot är perfekta bladväxter som verkligen ger kontrast och fyllnad till krukan. Vi har massor av fina vårväxter i lager, de flesta perenna som alunroten, ni hittar alla här. Nu ser jag också att jag måste tvätta mina krukor – alger har hunnit bygga upp under vintern. En rotborste och lite varmt vatten brukar göra susen.
Årets första penséer är låga i början
Men sen växer de på sig och blir höga, fina plantor
När våren närmar sig med stormsteg gäller det verkligen att förbereda så mycket man kan. Jag har planterat Gladiolus i en stor kruka – dessa behåller jag inomhus tills frostrisken är över. Om man förodlar dahlior och andra sommarblommande lökar och knölar inomhus får man ett försprång, och de blommar ofta tidigare än om man planterar dem direkt i rabatten. Jag sätter mina gladioluslökar en bit ner, ungefär två gånger tjockleken på löken. Vattna lätt och ställ på en ljus, men inte för varm plats. När risken för nattfrost är över planterar jag dem ut. Det går självklart bra att låta dem stå kvar i krukan, om man vill. De är väldigt ståtliga och gör sig fint ihop med perenner.
Jag har också förberett mina sättpotatis. Jag hade ingen äggkartong över, så de fick grodda i en ungsform istället – men äggkartonger är perfekta för detta, en potatis per fack! De får ligga ljust tills små gröna groddar utvecklats. I år har jag sorten Maria, en tidig och pålitlig sort som passar både till kruka och till pallkrage och ger riklig skörd av klassisk midsommarpotatis. Mitt mål är såklart att kunna servera egna potatisar till midsommar! Vi får se hur det går. Mina pelargoner har blivit riktigt fina även i år – de står i norrläge och verkar trivas alldeles utmärkt. Jag gödslar med flytande näring vid varje vattning och låter dem torka upp mellan gångerna. Mina zonalpelargoner inomhus blir robusta och höga, och är dessutom lätta att föröka med sticklingar: bara att knipsa av ett skott ovanför ett blad och sätta i vatten, så får du snabbt nya plantor.
Våren är verkligen på väg i trädgården. Jag njuter varje dag av att hitta små tecken på liv här och där – krokusar som blommar och perenner som försiktigt tittar upp i rabatterna. Det ger så mycket glädje och hopp! Visst är det en hel del att förbereda och mycket arbete som väntar, men det är ju också det allra roligaste med hela säsongen.
Tips för förodling av Zinnia
Zinnia är en lättodlad och färgstark sommarblomma som ger lång blomning och passar både nybörjare och erfarna odlare. För bästa resultat förodlar du zinnia inomhus i mars–april. Använd såjord och så fröna 0,3–0,5 cm djupt – de är stora och enkla att hantera. För snabb groning vill zinnian ha värme på 20–23°C. När plantorna tittat upp behöver de mest ljus och lite svalare temperatur för att inte bli långa och gängliga. Undvik onödiga omplanteringar, eftersom rötterna är känsliga. Låt gärna plantorna stå kvar i samma tråg till utplantering – precis som jag gör. Zinnia är mycket frostkänslig och ska inte sättas ut förrän all risk för nattfrost är över, oftast någon gång i juni. Unga plantor kan också vara attraktiva för sniglar, så förodling är ofta bäst. Plantera zinnia i soligt läge i näringsrik, väldränerad jord för bästa blomning.