Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mars hemma hos mig!

Mars är en underlig månad. Det kan vara 17 minusgrader i ena änden av landet och 15 plusgrader i andra änden. Även i min egen trädgård varierar det kraftigt och ena dagen lyser solen och man kan sitta ute med en kopp kaffe. Andra dagen är det kallt och ruggigt och frosten glittrar på buskarna. Men det finns mycket man kan hitta på, både inomhus och utomhus. Häng med på vad jag håller på med i trädgården just nu.

Text och bild: Anna Theorin

I mars försöker jag hålla huvudet kallt när jag planerar mina sådder och planteringar. Det är fortfarande frostrisk här och även om temperaturen visar tvåsiffrigt är det kallt på nätterna. Jag sår mycket av mina sommarblommor senare men några har fått komma ner i jorden redan nu. Det är Sommarrudbeckia 'Chocolate Orange', Zinnia, Risp 'Cute Apricot' och Tagetes ' Strawberry Blonde'. De står i ett tråg och jag kommer att toppa dem senare samt gödsla med flytande näring. Jag brukar så i tråg där de får stanna länge. Jag omplanterar inte förrän jag faktiskt måste och vissa planteras inte om alls. Det beror mest på plastbrist inomhus nu och att det fungerat så bra att ha alla i samma tråg. Glöm inte att märka upp dina sorter bara! Jag har växtbelysning på mina plantor, använder mig av två sorter. En liknande med armar man kan flytta hittar ni här och den till tomaterna hittar ni här.

Tomaterna såddes nu i mars och har precis blivit omplanterade till nya krukor. Man kan plantera ner tomater till första bladparet, det har jag inte gjort här. Men en sval växtplats och belysning kommer göra dem tjocka och fina ändå. Nästa omplantering blir de nedplanterade till första bladparet. Tomater växer fort och man kan fortfarande så dem för att få en fin skörd i sommar. Ni hittar våra tomatfröer här.

På tal om sådd så sår jag också spenat utomhus nu. Det fungerar utmärkt och de gror och kommer upp så snart värmen är lite starkare. Spenat är en riktig vår och försommargröda. Den blir inte så bra på sommaren så jag håller mig till vår och höstsådd av spenat. Man kan dock så en sorts mangold till sommaren som heter 'Perpetual Spinach', den är god och liknar spenaten mest av alla mangold. Jag bredsår min spenat och fröerna hamnar lite huller om buller. Det gör ingenting alls.

Jag planterade lite penséer ute nu i helgen också, det är så roligt när det äntligen blir lite färg på trappen. Mina Alunrot står alltid i sina krukor och jag byter bara ut vissa säsongsväxter. Alunrot är perfekta bladväxter som verkligen ger kontrast och fyllnad till en kruka. Vi har massvis med vårväxter i lager, de flesta perenna som Alunroten, ni hittar alla här. Och jag ser nu att jag måste tvätta mina krukor, alger har bildats under vintern. En rotborste och lite varmt vatten brukar göra susen.

Årets första penséer är låga i början

Men sen växer de på sig och blir höga, fina plantor

När våren närmar sig med stormsteg gäller det att förbereda så mycket som det går för min del. Jag har planterat Gladiolus i en stor kruka. Denna ska självklart få stå inomhus nu men om man förodlar dahlior och andra sommarblommande lökar och knölar inne får man ett visst försprång ute. De blommar mycket tidigare än om man planterar dem direkt i rabatten. Jag sätter mina Gladioluslökar en bit ner. Cirka två gånger tjockleken på löken. Vattna lätt och ställ inomhus på en ljus men inte för varm plats. När frostrisken är över planterar jag dem var för sig i rabatten. Men det går lika bra att ha kvar dem i samma kruka såklart. Ni hittar alla våra Gladiolus här. De är väldigt ståtliga växter och gör sig fint ihop med perenner.

Jag har även förberett mina sättpotatis. Tyvärr hittade jag ingen äggkartong utan fick sätta dem i en vanlig ungsform. Äggkartonger är perfekta för groddning av potatis annars, sätt en potatis i varje fack och du är klar! Där ska ligga tills gröna små groddar utvecklats. Jag har sorten Maria i år. Det är en tidig sort som är perfekt för både kruka och pallkrage. Den ger stor skörd av typiska midsommarpotatis. Målet är såklart att ha egna potatisar redan till midsommar. Vi får se om jag lyckas! Maria hittar ni här. Mina pelargoner har blivit fäldigt fina redan, dessa står i norrläge vilket de verkar gilla. De blir höga och ståtliga. Jag gödslar dem med flytande näring varje vattning och låter de torka ut mellan vattningarna. Jag har zonalpelargoner inomhus. De är de som blir så kraftiga och höga. Om ni vill ha egna zonaler hemma så hittar ni dessa här. De är också enkla att ta sticklingar på. Knippsa av ett skott ovanför att blad och sätt i vatten. De utvecklar nya rötter på nolltid.

Våren är verkligen påväg i min trädgård och jag njuter av att hitta små tecken på liv här och där. Krokusar som blommar och perenner som nyvaket tittar upp i rabatterna. Det gör mig så glad och hoppfylld. Visst är det mycket att förbereda och som ska göras. Men det är så roligt!

Hoppas ni har en bra vecka! Kram Anna

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB