Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Marktäckare i skuggan

Det finns ett stort antal perenner som trivs i skuggan, inte minst marktäckande växter. Marktäckare mellan de större perennerna gör att planteringen känns mer arbetad och grönskande. De hjälper till också så att du slipper rensa ogräs och vattna så ofta.

Av Sylvia Svensson

Det är bra att plantera marktäckare mellan de högre perennerna och buskarna så att jorden hålls sval och fuktig. De trivs oftast mycket bra i skugga, och allra helst i vandrande skugga. Marktäckare hindrar också ogräset från att gro så lätt.

Naturlig marktäckare

En hel matta av vitsippor är ett härligt exempel på en naturlig marktäckare i vandrande skugga under lövträdens kronor. Den är helt underbar under våren men när blomningen är över drar också bladen sig tillbaka under sommaren, så det är bra att välja växter där bladen håller sig fina även sedan blomningen är över.

#Frodiga och vackra marktäckare#

Skuggbräcka, Saxifraxa umbrosa, bildar vackra, låga rosetter som breder ut sig i mattor. De små, stjärnlika blommorna kommer på våren och är vita med rosa prickar. Efter blomningen kan du klippa bort de utblommade stjälkarna och får då en fin, grön matta som håller sig fräsch hela sommaren.

Porslinbräckan, Saxifraga x urbium, är en släkting till skuggbräckan. Den har liknande växtsätt men något större rosetter och högre blomskaft med rosavita, luftiga klasar.

Vårsköna, Claytonia sibirica, är en bra kandidat om det behövs en frodig växt som fyller bra mellan stora växter utan att själv dra så mycket uppmärksamhet till sig, förutom på våren när den blommar med vitrosa skyar av stjärnformiga småblommor. Vårskönan föredrar något fuktigt mark men annars ställer den inga stora krav. Den passar fint till exempel som sällskap till rododendron eftersom vårsköna tål sur jord.

Hönsbär, Cornus suesica, vår inhemska art, eller dess liknande kusin amerikanskt hönsbär, Cornus canadensis, bildar gärna delvis vintergröna mattor. Hönsbär har äggrunda blad och vita blommor på våren. Blommorna följs av röda bär på hösten. Bären är ätliga. Härdighet C.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Liljekonvalj, Convallaria majalis, kan, om det finns gott om plats, bilda stora mattor med sina breda, lancettlika blad. Behållningen är dock de ljuvligt doftande vita blommorna på våren. Det finns flera namnsorter av liljekonvaljer, till exempel ’Rosea’ med rosa blommor eller ’Albostriata’ med vitrandiga blad. Tänk på att liljekonvaljen är giftig!

Hasselört, Asarum europaeum, har städsegröna, glänsande, runda blad. Hasselörten är en bra marktäckare för skuggiga platser där det behövs en större bladmatta.

Skuggröna, Pachysandra terminalis, har underjordiska utlöpare som den sprider sig med. Skuggrönan odlas mest för de städsegröna, glänsande bladens skull då blommorna är ganska oansenliga. Härdighet: C.

Lungört, Pulmonaria, är ett släkte som innehåller många förtjusande bladväxter för rabattens framkant eller som marktäckare under buskar och träd. Många av sorterna har starkt silverbrokiga blad i olika mönster. Blomningen tidigt på våren är vacker men kortvarig.

Waldsteinian, Waldsteinia ternata, har runda, sirliga blad och en glad, gul vårblomning. Waldsteinia sprider sig mellan större plantor med överjordiska utlöpare och bildar snabbt täta mattor med livlig, ljusgrön grönska.

Harsyra, Oxalis acetocella, är en låg vildväxande ört med krypande jordstam. Harsyran bildar ofta stora mattor där den trivs och är lätt att känna igen på sina klöverlika blad. Bladen är glest håriga och har ofta en rödaktig undersida och stjälk. Blommorna är vita med rosa ådror. Det finns även en odlad, helt rosablommande sort av harsyra, 'Rubra'.

Myskmadra, Galium odoratum, är en sirlig, vackert vitblommande marktäckare som gärna fyller tomrummen mellan större perenner eller buskar.

Murreva, Cymbalaria muralis, är en perfekt växt när det gäller att fylla små stenskrevor, på ett murkrön eller mellan plattor. Murrevan fungerar lika väl både i sol som halvskugga och bildar snabbt stora mattor som är vackra även utan blommor. Blommorna är antingen blålila, rosa eller vita beroende på sort.

Ormöga, Omphalodes verna, är en fin marktäckare redan tidigt på våren. Den blommar med små, söta förgätmigej-liknande blommor i blått eller vitt tidigt på våren för att sedan lysa med de vackra bladen resten av sommaren.

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla, har liknande växtsätt och blommor som ovanstående. Dess brokbladiga namnsorter lyser särskilt bra i skuggan.

Rosenplister, Lamium maculatum, finns i många olika sorter. De kan bilda vackra mattor och är vackra även utan blommor.

Vintergröna, Vinca minor och dess något känsligare släkting stor vintergröna, Vinca major, bildar snabbt mattor och är bra som undervegetation. De blommar med blåa blommor nästan hela sommaren. Det finns även vita och vinröda namnsorter. Vintergrönan har städsegröna blad och den kan expandera kraftigt!

#Små lökväxter som marktäckare i skuggan#

Under träden i de ljusa skuggorna i trädgårdslunden, särskilt innan bladen har hunnit bli så stora på våren, är det ljuvligt med mattor av små lökväxter. Titta bara på min bild med blåstjärna,Scilla sibirica, tillsammans med stor nunneört, Corydalis solida. Lökväxternas blast försvinner under sommaren, så en bra idé är att plantera perenner med yviga blad på samma ställe eftersom perennerna tar över efter lökväxterna är överblommade.

Fler vackra växter i skuggan

Vill du läsa mer om andra, vackra växter som också trivs i skugga? Kika gärna på den här artikeln: Vackra växter i skuggan

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB