Månadens blomma i oktober
Från Blomsterfrämjandet
Calandiva och Silvergirland.
När vi kryper in och ska göra "höst" bland blommor och blad kan man med stor säkerhet satsa på Calandivan som gärna får bilda ett orange Clandiva-hav på matbordet. Köper du en eller kanske ett par kan du även plocka in lite höst från trädgården med hjälp av grenar och kottar för att förstärka hösten.
Att njuta av höstkrukor utomhus är ju också en sak som vi med åren har lärt oss. Några blommande höstväxter kan med fördel kombineras med växter i silver. En speciell silvrig växt är silvergirlanden med sina grenar/blad som kan upplevas som ett trassligt garnnystan men ack så fräck.
Båda växterna betraktas som engångsblommor och när frosten och vintern har tagit greppet om silvergirlanden blir det komposten för att nästa år köpa fräscht och nytt. Calandivan får gå samma öde till mötes med komposten i sikte. Vad gör väl det när nya fräscha inomhusväxter exponeras och snart står julen för dörren då vi längtar efter annat som doftar och blommar i krukorna.
Vi är nu mitt i hösten och vi tillbringar allt mer tid inomhus där vi har det varmt och skönt. Men det finns fortfarande vackra höstdagar att se fram emot och då gäller det att vara ute och njuta av naturens sista färgprakt innan vintern knackar på.
Växterna som gör oss sällskap i Månadens Blomma för oktober är orange Calandiva för inomhus och för utomhus blir det silvergirland.
För inomhus väljer vi gärna färgstarka kulörer som lyser upp i våra fönster tillsammans med våra gröna växter. Hos de dubbelblommande våreldarna, Calandiva, finns många härliga nyanser men vi tänkte pusha lite extra för den varmt orange färgen.
Utomhus sprakar det av höstfärger nu när träd och buskar nästan tävlar om vem som kan skapa de vackraste färgerna. Inomhus väljer vi då den lättskötta Calandiva, som inte kräver mycket för att blomma och hålla sig fin i veckor framöver. Den dubbelblommande vårelden gör allt för att ta upp konkurrensen med färgerna utomhus.
Våreldar är suckulenter vilket bland annat innebär att de har möjlighet att lagra vatten och näring i sina köttiga blad och stammar. För konsumenten innebär det att Calandivan är lättskött och behöver bara vattnas sparsamt. Bäst trivs plantorna om de får en ljus och solig placering i normal rumstemperatur. Ett söderfönster är absolut det optimala men ljusa fönster mot öst eller väst fungerar också. Calandiva räknas till de njutbara och lättskötta blommorna vilken innebär att växten är förbrukad när blomningen är över.
För utomhus är silvergirland, Leucophyta brownii, en utmärkt samplanteringsväxt för höstarrangemangen. Silvergirlanden har relativt smala, veka stjälkar med små, små blad och som namnet avslöjar är hela växten silvergrå.
Grå växter har mycket bra egenskaper. Blandas många blomfärger vid planteringen kan ett grått inslag lugna ner arrangemanget och likaså kan den grå färgen framhäva mer blygsamma färger om det är den stilen som väljs. Ute i trädgårdsbutiker finns silvergirlander med olika växtsätt. Det finns sorter som har ett runt växtsätt och andra med ett mer hängande växtsätt.
Silvergirlanden är även den lättskött och vill absolut inte stå för blött men gärna att jorden hålls jämnt fuktig. Kan planteras i sol till halvskugga och i väldränerade jordar.
Så sköter du Calandiva
- Placeras ljust gärna i ett söderfönster
- Låt jorden torka upp mellan vattningarna
- Näringsvattna med halv dos en gång per vecka
Så sköter du silvergirland
- Trivs utomhus i sol till halvskugga
- Försök hålla jorden jämnt fuktig men inte blöt
- Planteras i väldränerad jord
Tankar och funderingar kring Månadens Blomma
Calandivan får hela tiden en speciell plats i tillvaron. För tillfället känns det som om jag vill frossa så det får bli många på samma ställe, jag satsar på ett hav, ett Calandiva-hav i orange. Nu när sommaren har försvunnit vill jag trots allt känna en viss känsla av blommor och grönt när det har försvunnit utanför mitt fönster. Mycket här i livet är en tillfällighet och så även Calandivan som hittades av en tillfällighet och blev en världskändis. Det ska bli trevligt med en "kändis" på matbordet.
Silvergirland talar nästan för sig själv, silver, inte girlang men man kanske kan uppfatta den som en girlang då den har en slingrande känsla med sina snirkliga grenar och blad. Silvergirland blir en av mina silvergrå växter i min höstampel som kommer att gå i vitt, grått och grönt. Girlanden kommer att matcha mina vita cyklamen med silverteckning på bladen.
Både Calandiva och silvergirland är väl etablerade växter men här går det verkligen att förändra intrycket genom att välja nya krukor, kombinationen många av varje i ett kärl eller ”singelplantor” i kombination.
Glöm inte bort att det finns mycket i naturen att dekorera med. Plocka löv, kottar och andra naturliga material för att dekorera i krukan.