Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Malfjäril kan hota äppelskörden

Årets utbud av svenska äpplen i fruktdiskarna är osäkert på grund av rönnbärsmalen. Den lilla malfjärilen är ett gissel för äppelodlare i Sverige, Norge och Finland. Stora delar av skörden kan gå förlorad om vi inte kan förutsäga var rönnbärsmalen slår till och om det saknas bra metoder för att bekämpa den.

Text och bild: Jordbruksverket

  • Bra prognoser är vårt viktigaste redskap för att kunna minska och anpassa bekämpningen. Utifrån prognoserna kan vi skapa strategier för att bekämpa rönnbärsmalen med minsta möjliga miljöpåverkan, säger Sanja Manduric, Jordbruksverkets växtskyddsexpert för frukt och bär.

Rönnbärsmalen har egentligen rönn som sin primära värd men kan också angripa äpplen, särskilt när det är ont om rönnbär. Larverna äter sig in i äpplet och gör äpplet otjänligt.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Förebyggande arbete

Det är viktigt att behovsanpassa användandet av växtskyddsmedel. Ett sätt är att bevaka skadegöraren för att kunna förutsäga när och var den slår till. För att göra prognoser för rönnbärsmalen sätter man upp fällor med attraktiva doftämnen ute i odlingarna. Fångsterna i fällorna avslöjar sedan om och när den dyker upp.

Fruktbransch och forskare jobbar ihop

Rönnbärsmalen är ett regionalt problem och därför pågår ingen global forskning.

  • Det är för små arealer för att de stora kemiföretagen ska vara intresserade. Därför måste fruktbranschen och forskare jobba tillsammans för att hitta lösningar. Vi sparar tid och resurser genom att ta tillvara på varandras kunskaper och erfarenheter, säger Sanja Manduric.

Jordbruksverket har inlett ett samarbete med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och kollegor i grannländerna för att försöka ta kontroll över problemet. SLU har sedan tre år ett projekt där de testar olika doftämnen som kan locka till sig rönnbärsmalen. I år ansluter Jordbruksverket och testar doftämnena i prognosfällor ute i äppelodlingarna. LRF finansierar och Jordbruksverket leder ett nytt samarbete mellan Sverige, Norge och Finland som testar olika bekämpningsstrategier.

Bekämpning, läs mer på Jordbruksverkets Växtskyddsinfo

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB