Lysande idéer för din balkong och terrass
Av Katarina Kihlberg
I våras hjälpte Christina Turesson från Balkongshoppen oss med goda råd kring balkonginredning. Nu när hösten gör sitt intåg och kvällarna blir mörkare delar hon med sig av sina senaste tankar och tips kring utomhusbelysning – både för terrass, trappa och balkong.
Är belysning ute dyrt och komplicerat?
Belysning utomhus kan lätt kännas som något krångligt och exklusivt – kanske till och med som något man behöver kalla in en elektriker för att ordna. Men så behöver det inte vara idag.
– Det finns numera gott om utebelysningslösningar som inte kräver proffsinblandning. Många utomhuslampor drivs med lågvoltsström, är vattentäta och väldigt enkla att installera på egen hand. Med den senaste LED-tekniken är lamporna dessutom extremt energisnåla och håller många år, berättar Christina.
Variationerna när det gäller både pris och estetik är stora. Du kan hitta snygg och säker utebelysning att plugga in själv för några hundralappar, men det finns också lösningar för dig som vill satsa på avancerad effektbelysning till ett högre pris.
Hitta ditt eget ljus!
Innan du väljer belysning är det klokt att fundera över behovet. Vill du ha stämningsfull mysbelysning eller ett funktionellt ljus för att till exempel lysa upp trappor, en grillhörna eller stora växter? Kanske vill du förstärka en favoritväxt eller skapa en tydlig avgränsning på balkongen?
– Tänk på uplights, alltså spottar som placeras i golvet och sprider ett mjukt ljus uppåt längs räcken eller ytterkanter. Det ramar in och ger en både trivsam och harmonisk känsla, menar Christina.
Ett annat knep är att använda nedstickbara spottar i exempelvis större krukor eller rabatter. Då kan du punktbelysa stora växter – särskilt effektfullt höst och vinter när trädgården annars går mer i vila.
Belysning för klickgolv och trätrall
För dig som har klickgolv (trall som byggs i sektioner) går det vanligtvis inte att montera inbyggda spotlights. Då är lampor avsedda för montering ovanpå golvet ett perfekt alternativ. Ofta placeras dessa längs ytterkanterna så att de inte är i vägen när du går, och kabeln kan gömmas snyggt undertill genom ett hål i brädan.
Ljus som personlig inredningsdetalj
Satsa gärna på dekorativ belysning! Lysande krukor, bord, klot eller kuber finns i flera varianter för både inne- och utemiljöer. Christina tipsar särskilt om smarta sitttkuber som både fungerar som pall eller bord och lyser upp det där mörka hörnet. Och varför inte överraska och hänga en lysande älg på väggen?
Dessa dekorativa armaturer kan förvandla även en liten eller trång balkong till en stämningsfull oas – året om.
(Bläddra under "Fler bilder" för att få inspiration och se exempel!)
Bra att tänka på!
Blanda gärna olika sorters belysning: slingor, uplights, portabla lampor och dekorativa inslag för ett genomtänkt och personligt uttryck. Tänk på att undvika bländning både ute på platsen och inifrån – ofta är det lika njutbart att beundra en vackert upplyst balkong inifrån hemmets värme.
Planera din belysning så att ljusstyrkan är behaglig – för stark belysning kan förstöra både mysfaktorn och utsikten. Många moderna LED-lampor fungerar utmärkt med dimmer, så att du kan variera ljuset efter behov och tillfälle. Dessutom finns idag LED-lampor där du kan välja färg och ljusstyrka med hjälp av fjärrkontroll, vilket skapar extra variation.
Spännande nyhet för 2024!
Christina berättar också om de allra senaste LED-stripsen, som enkelt tejpas under fönsterbleck, längs räcken eller under bardiskar för diskret, nedåtriktat ljus. Det är ett enkelt sätt att skapa dynamiska och flexibla belysningseffekter. LED-strips finns numera även i vädertåliga utföranden och med möjlighet att styra både färg och intensitet.
(Se under "Fler bilder" för inspiration med lysande älgar, kuber, LED-strips och mer!)
Vill du ha fler tips om att göra din uteplats personlig och trivsam? Läs gärna vidare i vår guide: Inred balkongen.
Om LED-tekniken
LED står för "light emitting diode", eller ljusavgivande diod. Den gröna och blå lysdioden blev vanliga först under 1990-talet vilket möjliggjorde effektiva vitt lysande lampor. LED-lampor är idag en självklarhet både i hemmet och utomhus, inte minst för att de är energieffektiva, hållbara (ofta minst 10 år) och klarar av väderväxlingar galant.
LED-lampor kan idag ge samma ljusstyrka som gamla glödlampor (upp till och över 100W som referens), fast med bara en bråkdel av elförbrukningen. Det gör dem till det självklara valet för en hållbar och vacker utebelysning året runt.
Utomhusbelysning behöver inte vara svårt, dyrt eller tidskrävande – det går att skapa stämningsfullt och praktiskt ljus för alla balkonger och terrasser, oavsett storlek och budget. Med LED-teknik, smarta lösningar och lite fantasi får du en uteplats att längta hem till – även när mörkret faller!