Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lyckas med dina julstjärnor!

Julstjärnor är robusta och lätta att sköta. Likväl finns det några grundläggande regler att komma ihåg när du ska köpa och sköta dina julstjärnor för att de ska frodas och förbli vackra.

Råd från Blomsterfrämjandet

I affären

Titta efter en tjock bas med friska gröna blad under de färgrika högbladen. Högbladen är de som skapar själva stjärnformen. Ihoprullade, gula eller skadade blad eller knoppar visar att blomman har blivit dåligt skött.

De gulgröna knopparna mellan de färgade högbladen är ett tecken på plantans fräschhet. De ska vara i knopp.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnor är känsliga för kalla temperaturer, men reaktionen på en köldchock syns först efter några dagar. Bladen börjar då falla av tills plantan är helt bar. Se därför till att plantan är väl inpackad under transporten hem. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Hemma

Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är 20ºC. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag.

Vattna julstjärnan endast när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i krukan.

Näring behöver inte tillföras under blomningstiden. Efter blomning vattnar du med näring en gång i månaden om du vill behålla julstjärnan som grön krukväxt.

Att få tillbaks de färgrika högbladen till nästa jul är ganska avancerat. För att blomma om behöver julstjärnan få s.k. kortdagsbehandling, vilket innebär att plantan måste ha komplett mörker minst tolv timmar om dygnet under flera veckor. En stor pappkartong kan användas till att skapa en "kort dag".

Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor. Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB