Lyckas bättre med studierna i en grön miljö
Fyll din studieplats med växter – öka trivsel, prestation och välmående
Att omge sig med växter som dracenor, fikusar och silverkallor på studieplatsen ger inte bara estetiska fördelar – det kan också effektivt påverka både välmående och studieresultat. Studier visar att gröna miljöer sänker våra stressnivåer, minskar mängden stresshormoner och bidrar till fysisk hälsa genom att växterna ökar luftfuktigheten och förbättrar luftkvaliteten. Växtmiljöer stimulerar en bättre inlärningskapacitet, och redan en enkel "grön hörna" kan ge märkbara effekter på studiemiljön och motivationen. Vem vill inte skapa sin egen inspirerande och balanserade oas?
Skapa din gröna hörna
En bra start till den gröna studiemiljön är att låta en fyllig och tålig gullranka hänga ner från bokhyllans krön eller från en ampel på väggen. Den här växten ger snabbt en frodig känsla och är enkel att sköta. Fortsätt sedan med några fredskallor på skrivbordets hörn – deras vita blommor skapar lugn och kontrast mot det gröna. Komplettera med en lite högre doftdracena och en silverkalla med vackert melerade blad. Samtliga dessa växter har den gemensamma fördelen att de klarar att stå en bit in i rummet, vilket gör dem perfekta för att ge rätt känsla av djungel och liv även om du inte har plats direkt vid fönstret.
Vill du ha mer variation och färg? Paraplyaralia, som finns både helgrön eller med gulskiftande blad, passar utmärkt och är lättskött – den tål ljusa men också en mer skuggig placering. Ficus benghalénsis bjuder på vackert ådrade, halvstora blad och trivs med ljus men inte direkt solljus. Dessutom grenar sig plantan lätt, vilket gör den buskig och dekorativ.
Läs mer om att skapa en egen inomhusdjungel i artikeln Djungel hemma.
Nygamla favoriter för trivsel och färg
Klassiska krukväxter har fått nytt liv, och många äldre sorter pryder återigen moderna studieplatser. Mönjeliljan (Clivia), med sina djupa gröna och amaryllislika blad, blommar gärna i orange och klarar både sol och skugga om jorden får torka upp mellan vattningarna. Svärmorstunga och svärmors bandrosett är extremt tåliga och kräver minimal skötsel – de tål både torka, mycket ljus och även sämre belysning, men behöver då extra försiktig vattning. Variationsrikedomen på bladfärger ger dessutom ett lyft till inredningen.
Peperomior har gjort comeback och är perfekta studieväxter tack vare sitt breda färgspektrum och sin lättskötthet. Den gulbrokiga Peperomia USA ska torka upp mellan vattningarna, medan varianter som Stålblad (silvergrått bladverk) och Red Luna (rött bladverk) gärna vill stå ljust men ej i direkt sol – och då inte torka ut för mycket mellan vattningarna.
Trivsel i fönster och på skrivbord
Om studieplatsen har fönster gäller det att anpassa valet av växter efter ljus. Under mörkare årstider trivs de flesta gröna växter även nära fönster, men under sommaren ska många skyddas från stark sol – annars kan bladen ta skada. Klättersparris är en tålig och flexibel växt med långa skott som kan bindas upp och rama in fönstret snyggt. Att blanda växter i olika höjder och former gör fönstret mer levande och intressant.
Vackra blad kan vara tillräckligt, men för den som vill ha en extra färgklick och mer energi i rummet passar blommande växter som höstglöd, begonia, krysantemum eller mer långlivade inslag som kristitörnekrona och saintpaulia. Även dessa växter kan enkelt varieras och bytas ut efter säsong och tycke.
Amplar, frodighet och extra effekt
Amplar med överhängande växter ger både fönster och rum en extra känsla av frodighet. Porslinblommor är särskilt tåliga för amplar och kan glädja både öga och näsa med sitt vackra bladverk och ibland även god doft. De vill gärna torka upp mellan vattningarna och klarar därmed även den glömska studenten bra.
Belysning och skötsel – så lyckas du
För bästa resultat kräver din gröna hörna extra tillskott av ljus, särskilt om du saknar stora fönster. Komplettera gärna med skrivbordslampor för lågenergilampor eller lysrör (helst med fot för friare placering). Lysrör rekommenderas över glödlampor eftersom de utvecklar mindre värme, vilket minskar risken för att växterna bränns och gör att de växer sig långa och svaga. Räkna med att växterna behöver omkring 12–16 timmars ljus per dygn; använd gärna en timer för att tända och släcka automatiskt.
Kom dock ihåg att växter som placeras längre in i rummet behöver mindre vatten än de som står i ett ljust fönster ovanför element. Känn alltid av jorden någon centimeter ner innan vattning – ytjorden torkar snabbt men längre ner är det ofta fuktigare. Bakslaget för många nybörjare är att vattna för mycket, särskilt under höst och vinter då upp till 90 procent av all växtdöd beror på övervattning. Det finns alltså inga magiska "gröna fingrar", bara ett smutsigt brunt pekfinger som vänjer sig vid att känna efter ordentligt i krukan.
Sterila studentlyan har piffats upp med gröna växter till en levande studiemiljö.
Grönt gör skillnad
Att inreda studieplatsen med varierande, tåliga växter har dokumenterat positiva effekter för inlärning, trivsel och arbetsmiljö. Växternas förmåga att höja luftfuktighet, rena luften och göra miljön mer inspirerande är nu väl dokumenterad. Dessutom kan själva skötseln av växter bli en motiverande och hälsosam paus i plugget – oavsett om du väljer amplar, blommande inslag eller en minidjungel på ditt skrivbord.
Läs gärna vidare i Djungel hemma för fler tips om hur du bygger en grön oas i din bostad!