Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lugnet har lagt sig - Åter vinter i köksträdgården

**Tyras krönika** Odlingsåret börjar komma till sin ända och min kropp och köksträdgården står inför en ganska lång vila. En välbehövlig och revitaliserande vila, men i och för sig tror jag det blir mer vila för mig än för köksträdgården.

Text och bild Tyra Hallsénius-Lindhe

Odlingsåret börjar komma till sin ända och min kropp och köksträdgården står inför en ganska lång vila. En välbehövlig och revitaliserande vila, men i och för sig tror jag det blir mer vila för mig än för köksträdgården. För där ute under ytan arbetar fortfarande maskar, mikrober, svampar och andra smådjur, de har fullt sjå med att bryta ner organiskt material och göra förträffliga maskgångar som ger min jord värdefull dränering. De har i alla fall fullt fram till det att tjälen kommer och eftersom jag praktiskt taget täckt hela min köksträdgård med löv och halm så tror jag att de har jobb ett bra tag framåt innan Kung Bore kommer med den riktigt stränga vinterkylan.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Hösten, jag till och med november har varit fantastisk, milt och skönt väder och många fina soldagar. Färgpaletten har varit tidvis färgsprakande för att först nu de senaste veckorna gått över till de här milda och mycket behagliga gråbruna nyanserna. Strukturen på naturen och trädgården kommer fram och man ser grenverk, häckar, stenar och gångar på ett helt annat och vackert sätt, det blir på något vis… rent.

Jag tänkte berätta och visa lite vad som ännu finns att skörda i en köksträdgård så här i november. Det är något visst att plocka in lite hänglagrade tomater från växthuset, så innanför dörren i växthuset hänger fortfarande tomater, flera olika sorter både gula och röda, små och lite större. De små tjockskaliga kanske lämpar bäst att hänga upp för att äta sent på odlingsåret, exempel på en sådan sort är en som heter ’Principe Borghese’. De flesta andra tomaterna äts ju dock upp ”au naturel” under augusti september, men så är man ju lite av en hamster så det ligger förstås en hel del i form av tomatsås konserverade i matkällaren.

Sallat, mangold, cikoria, grönkål, svartkål och purjolök finns det fortfarande relativt rikligt av och när vi kommer till örterna är persilja, timjan, salvia, bladselleri och oregano fortfarande fina ute på frilandet. Inne i växthuset i ”tomatkrukorna” där tomatplantan för länge sedan är borttagen frodas fortfarande flera olika sorters persilja i som jag haft samplanterade med mina tomater under sommaren. Här finns också krukor med lite känsligare örter som rosmarin, mexikansk tagetes och dragon. Tittar vi runt och ser vad det finns för ätliga blommor så har vi pensé, petunia, ringblomma, tagetes och ett par rosor att glädjas och plocka av i november. Visst är det underbart. Det är bra gott att vara odlare!

Hälsningar Tyra

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB