Lugna augusti
Kompostering och höstträdgård enligt texten
Texten av Sylvia Svensson är en utförlig och inspirerande vägledning för sensommarens och höstens trädgårdsarbete. Den beskriver hur man bäst komposterar trädgårdens överflöd samtidigt som man njuter av och förbereder nästa säsongs odlingar. Nedan sammanfattas de viktigaste punkterna, med förtydliganden och aktuella tillägg utifrån trädgårdsråd och kompostprinciper.
Kompostera – varför och hur
Under sensommaren och hösten fylls trädgården av växtmaterial, frukt- och grönsaksrens, vilket är perfekt att lägga på komposten. Det är särskilt gynnsamt att starta eller fylla på en ny kompostbinge just nu när utbudet av växtrester är stort. Svensson rekommenderar att man har flera komposter i olika mognadsstadier: ur den äldsta tar du färdig mylla medan du lägger nytt material i den yngsta.
Vid nystart av kompost
- Lägg grovt material som kvistar eller halm underst för god genomluftning.
- Fyll på med lager av blandade växtrester och toppa med ett lager "startjord" från en äldre kompost för att snabbt få igång nedbrytningsprocessen.
- Varva materialen och undvik att lägga för tjocka lager gräs eller annat kväverikt material för att komposten ska vara luftig och fungera effektivt.
- Se till att komposten står i kontakt med marken så att maskar och insekter kan hjälpa till med nedbrytningen.
Var uppmärksam på vad du lägger i komposten: Ogräs som rotar sig lätt (rotogräs) ska slängas i soppåsen, annars riskerar du att sprida dem vidare. Rensa också bort ogräs innan det sätter frö. Tänk på att blanda komposten regelbundet och vattna om det blir för torrt.
Ytterligare råd från Svensson inkluderar dagliga små arbetsinsatser i trädgården, såsom att klippa bort vissna blommor, stötta rangliga växter och hålla snyggt – små insatser förhindrar att arbetet känns övermäktigt (mer om detta i kompost-guiden).
Ta till vara på skörden och trädgårdens material
Sensommaren och hösten är skördetid. Nu samlas och bevaras naturens skatter i burkar, flaskor och fryspåsar – men hela processen ger också förutsättningar för framtida projekt.
- Torka blad och örter till eget te, exempelvis svartvinbärsblad, citronmeliss, mynta, ringblommans och rosens kronblad, och förvara dem svalt och torrt i täta burkar.
- Gör egna kryddblandningar och spara till vinterns matlagning.
- Samla frön för sådd till nästa år och för att byta eller ge bort till vänner. Tänk på att notera om fröna kommer från hybrider, eftersom plantorna då sällan blir identiska med moderplantan (se råd om frösamling i såddartiklarna).
- Plocka dekorativa frökapslar både till pynt och till framtida planteringar.
- Förbered dina förvaringsutrymmen i god tid, så du har burkar och flaskor rena när höstens och sensommarens skörd växer som mest.
Rensa och underhåll trädgården
- Klipp bort vissna rosor (utom på engångsblommande sorter) för fortsatt blomning, men spara nyponrosornas färgrika frukter till senare beredning.
- Ta bort utblommade blommor på sommarblommor och perenner för en andra blomning och för att slippa oönskad fröspridning.
- Bind och stötta växter som behöver stöd och passa på att göra buketter eller torka eterneller från självplock.
- Klipp häcken en sista gång nu, och ge eventuellt höstgödsel ("PK-gödsel", alltså utan kväve) så att plantorna orkar stå emot vintern (se mer i gödselguiden).
Så och plantera för tidig skörd nästa år
Hösten är starten på nästa odlingssäsong:
- Så tvååringar (t.ex. stockrosor) redan nu för tidig blomning nästa vår.
- Gör höstsådd av grönsaker som dill, persilja, palsternacka, vintersallat och gräslök – fröna kommer inte att gro nu, men vaknar tidigt till liv till våren.
- Så snabba grönsaker (t.ex. spenat, asiatiska bladgrönsaker, rädisor) för färsk sallad långt in på hösten.
- Sätt vitlök och reparera gräsmattan så fort som möjligt när marken är fuktig och temperaturen sjunker, vilket gör det lättare för frö och lök att etablera sig.
Beskärning och sticklingar
Sensommaren är perfekt för många beskärningar och förökningar:
- Ta sticklingar av exempelvis lavendel och buxbom efter häckklippningen. Använd en sand- och torvblandning för bästa rotutveckling (utförlig handledning finns i sticklingsguiden).
- Beskär träd som savar kraftigt på våren (t.ex. björk, valnöt, magnolia) nu på sensommaren.
- Gallra vinbärs- och krusbärsbuskar för ljus och ny kraft.
- Ta bort äldre hallon- och björnbärsskotten som gett bär, så att nya skott kan ge frukt nästa år.
- Plocka av överflödiga frukter och stötta grenar så att träden inte tar skada av tunga skördar.
Plantera och dela
- Dela vårblommande perenner nu när de blommat klart, och passa på att byta plantor med andra.
- Plantera krukodlade buskar och höstblommande perenner så att de hinner rota sig. Vintergröna växter planteras också nu, men glöm inte att skydda dem mot vårvinterns sol.
- Sätt höstlökar som tidlösa och höstkrokus tidigt i augusti för blomning samma säsong, om du får tag på dem i handeln (se artikel om tidlösa).
Börja ta in känsliga växter
- Basilika och andra värmekrävande växter behöver tas in före kyliga nätter. Extrabelysning under vinter ger fortsatt tillväxt.
- Amaryllis som semestrat utomhus ska nu in för vila och ny drivning inför julen.
- Krukväxter som varit ute behöver vänjas gradvis till inomhusmiljön, duschas och ibland placeras under tillskottsljus för att må bra under vinterhalvåret.
Belysning & njutning i mörkret
Just när kvällarna blir mörkare är det dags att se över belysningen i trädgården och komplettera med lyktor och ljuslyktor. Men placera dem med omsorg, så att de inte skadar växtligheten eller utgör brandrisk.
Glöm inte att njuta!
Sist men inte minst: sensommaren och hösten är rik på dofter, färger och stämningar. Ta dig tid att stilla dig, kura skymning och njut av allt trädgården och naturen bjuder på denna tid – både av arbete och vila.
Sammanfattningsvis:
Hösten är den bästa tiden för att ta till vara trädgårdens gåvor, både i form av skörd, frön och dekoration – och för att omvandla allt överflöd till näringsrik kompost inför nästa säsong. Rätt hantering av växtmaterial, god planering av höstsådd och omsorg om perenner och vintergrönt ger dig inte bara en vacker och lättskött trädgård, utan även en riklig skörd och blomsterprakt.