Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lugn takt och lite eftertanke

**Katarinas krönika** Nu finns det en del att pyssla med i trädgården, täppan eller på balkongen i de södra delarna av landet. Ta det försiktigt när du rensar i rabatterna för många växter har börjar få fart redan. En lugn takt och lite eftertanke är inte bara det bästa för växterna utan gör att du själv hinner njuta och få ut mer av dina stunder i trädgården.

Bra att göra nu!

Rensa jordgubbslandet

Rensa jordgubbslandet. Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar så snart du ser dem på våren. När du rensar runt plantorna minskar du risken för sjukdomar och skadedjur. Tänk på att vänta med gödsling tills efter sommarens skörd, för att undvika att plantorna sätter för mycket blad på bekostnad av bär läs mer om jordgubbar här.

Plantera vitlök

Plantera egen vitlök i näringsrik jord för skörd till sensommaren. Tryck ner varje vitlöksklyfta cirka 5 cm i marken, med 10–15 cm mellan varje klyfta. Vattna vid plantering! Använd alltid satt vitlök avsedd för odling, inte den du har till matlagning, för bästa resultat och sundare plantor. Vitlök kan med fördel planteras både på hösten och våren, men höstplantering ger oftast större skörd. Läs här hur du planterar vitlök steg-för-steg.

Samplantera vitlök och jordgubbar

Samplantera gärna vitlök och jordgubbar! Eftersom de har olika rotstruktur kan de växa nära varandra och dra nytta av samma odlingsyta. Jordgubbarna trivs med lite mindre näring på våren, medan vitlöken vill ha extra näring i början. Anpassa gödslingen därefter, och plantera gärna vitlöken mellan jordgubbsplantorna för ett frodigt land. Tips på samplantering här.

Beskär rosorna

Beskär rosorna när björken fått musöron, alltså när bladen är lika stora som ett musöra. Då har risken för frost minskat och rosorna är redo att skjuta nya skott från sina lagom beskurna grenar.

Dela perenner

Perenner som blommar på sommaren och hösten kan delas just då när de precis tittar upp ur jorden. Gräv upp tuvan, dela den med spade eller vass kniv – se till så att varje ny del får med sig en del av plantans kärna. Plantera om på nya platser, vattna rejält och njut av fler blommande ytor i trädgården.

Rensa ogräs tidigt

Rensa ogräs tidigt – ju snabbare du får upp ogräset, desto mindre etablerar det sig. Om du har stora problem med ogräs kan du successivt täcka marken med marktäckare, täckbark eller markduk för att långsiktigt minska ogräsens chans att rota sig. Detta är effektivt både i rabatter och i grönsakslandet.

Ställ fram utemöbler

Ställ fram utemöbler på trädgårdens mest skyddade plats. Det spelar ingen roll om möblerna inte är rengjorda, nyslipade eller senaste modellen – det viktiga är att de finns där så att du kan slå dig ner, njuta och hämta kraft mellan arbetsinsatserna utomhus.

Gödsla träd, buskar och häckar

Gödsla unga träd, bärbuskar, prydnadsbuskar och häckar med långsamverkande naturgödsel såsom stallgödsel, kogödsel eller egen kompost. Kogödsel finns att köpa på säck i trädgårdsbutiker. Mylla bara ner gödseln ytligt i jorden, så sköter naturen resten.

Gödsla gräsmattan

Gödsla gräsmattan när den börjat växa på våren. Då får den ordentlig fart och håller sig frodig över hela sommaren.

Om naturgödsel

Exempel på naturgödsel är kogödsel på påse, stallgödsel för dig med tillgång till det, eller kompostmull från egen trädgårdskompost. Det geniala med naturgödsel är att den är långtidsverkande – växterna tar upp näring efter behov, och det som blir kvar binds i jorden tills det behövs igen. Dessutom förbättrar naturgödsel jordens struktur och bygger på det översta, livsviktiga matjordslagret. Du får alltså både jordförbättring och gödsling i ett!

På balkongen

Asiatiska bladgrönsaker är både gott, näringsrikt och väldigt lättodlat i krukor eller lådor. Så små mängder i omgångar från nu och ända in på hösten – det ger dig skörd hela sommaren! Det finns färdiga fröblandningar att köpa, ofta med pak choi, rucola, mizunakål och salladssenap. Ställ krukorna så vindskyddat och soligt som möjligt och glöm inte att vattna ofta – små krukor torkar snabbt!


Vi hörs snart igen!
Katarina

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB