Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lugn takt och lite eftertanke

**Katarinas krönika** Nu finns det en del att pyssla med i trädgården, täppan eller på balkongen i de södra delarna av landet. Ta det försiktigt när du rensar i rabatterna för många växter har börjar få fart redan. En lugn takt och lite eftertanke är inte bara det bästa för växterna utan gör att du själv hinner njuta och få ut mer av dina stunder i trädgården.

Bra att göra nu!

Rensa jordgubbslandet. Ta bort vissna blad och andra döda växtdelar. Vänta med gödning till efter sommarens skörd.

Plantera egen vitlök i näringsrik jord för skörd till sensommaren. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Vattna! Köp sättlök, använd inte den du har till matlagning.

Beskär rosorna när björken har fått musöron.

Perenner som blommar på sommaren och hösten kan delas precis när de börjar titta upp ur jorden! Gräv upp, dela med kniv eller spade. Se till så att lite av ursprungsplantans mitt kommer med i varje ny del. Plantera om på valda platser.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Rensa ogräs så tidigt som möjligt. Är inte du på hugget så är ogräset det! Har du mycket ogräs, och störs av det, är det bra att jobba med att successivt täcka marken så mycket som möjligt. Plantera marktäckare, lägg täckbark eller markduk.

Ställ fram möbler på trädgårdens mest skyddade plats. Strunta i om de är inte är rengjorda eller oljade eller senaste modet. Sitta och koppla av i dem kan du i alla fall!

Gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar. Använd långsamverkande gödsel, som stallgödsel, kogödsel eller kompost. Kogödsel finns att köpa på säck. Mylla bara ner det ytligt i jorden, resten sköter naturen själv.

Gödsla gräsmattan när den kommit igång att växa.

Om naturgödsel

Exempel på naturgödsel är kogödsel som du köper på påse i plantskolan, stallgödsel för dem som har tillgång till sådan eller kompostmull för alla som har kompost i trädgården. Det finurliga med naturgödsel är att det är långtidsverkande. Växterna kan ta upp näring ur den naturgödslade jorden när de behöver och i den mängd som krävs vid varje tillfälle. Den gödning som blir kvar ligger bunden i jorden tills växten känner att det är dags att fylla på igen. En annan fördel med naturlig gödning är att den förbättrar jordens struktur och fyller på jordens översta lager, det vi kallar matjord. Jordförbättring och gödsling i på samma gång, alltså!

På balkongen

Asiatiska bladgrönsaker är trendigt, gott och dessutom enkelt att odla i kruka eller lådor. Så i omgångar från nu och en bit in på hösten så kan du odla smått och skörda stort! Det finns färdiga blandningar att köpa med exempelvis pak choi, rucola mizunakål och salladssenap. Ställ så skyddat och varmt på balkongen som möjligt och glöm inte att vattna!

_Vi hörs snart igen! Katarina_

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB