Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443

Luftrenare och glädjespridare

  • Inomhus

Vi har haft krukväxter i många hundra år. Överklassen hade dem som prydnad och allmogen därför att det var det sätt de kunde få känsliga nytto- och prydnadsväxter att övervintra. Numera vet vi att krukväxter är viktiga för vårt välbefinnande. De gröna växterna förbättrar inomhusklimatet och gör oss gladare.

Växter hjälper mot hosta och huvudvärk
Större växter avger vattenånga till omgivningarna, vilket är skälet till att ett frodigt, grönt kontor är skönare att arbeta i än i ett som saknar krukväxter för där blir luften lätt så torr att man får rethosta.

Dessutom kan krukväxter avlägsna hälsovådliga ämnen från luften. Amerikanska försök har visat att ett flertal krukväxter är mer eller mindre effektiva luftrenare, exempelvis: ampellilja, murgröna, dracena, svärmorstunga, bräken, benjaminfikus, stor silverkalla, prickblad, rumsgran, filodendron, aralia, kungscissus, Moses stentavlor, fönsterfikus, gullranka, pilspetsranka, guldpalm, buskpalm, findadelpalm, kroton, påfågelsblad, äkta aloe med flera. Man har undersökt växternas förmåga att avlägsna bland annat formaldehyd, bensen och trikloretylen.

Växter påverkar själen
Det har genomförts ett otal undersökningar i hela världen som har visat att vi har ett stort psykobiologiskt behov ända från vaggan till graven. När vi omger oss med växter – inte bara i naturen eller trädgården utan i hög grad även på kontoret eller där hemma - mår vi mycket bättre psykiskt.

Vackra växter i skuggan
Det finns gröna växter för alla ändamål samt i alla storlekar och stilar: träd, lianer, palmer etc. Det allra bästa med dem är att många av dem trivs i skugga, vilket betyder att de kan förvandla mörka vrår till gröna oaser. Om du vill få ut mesta möjliga av växterna kan du hänga en pendel med en 25 W lågenergilampa över dem. Det kommer både växterna och du att tycka om.

   

Ampellilja, Chlorophytum comosum
Ampellilja,
Chlorophytum comosum

Ampellilja, Chlorophytum comosum
Ampellilja,
Chlorophytum comosum