Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lovsång till köksträdgården

**Tyras krönika** Året som gick slutade med en triumf och det nya börjar med en lovsång till köksträdgården.

Text och bild Tyra Hallsénius-Lindhe

Jag vann! Inte helt lätt men i år gjorde jag det. Jag vann över mina vilda grannar, inte mina tvåbenta grannar utan jag menar rådjuren och hararna som jag har här omkring mig. Jag fick skörda famnen full med ljuvlig grönkål att anrätta till julbordet. Vilken lycka! Jag börjar att så min grönkål redan i april och sedan pysslar jag om den och ger den kärlek hela sommaren och hösten, allt för att få glädjen att på vintern och speciellt då på julaftonsmorgon få gå ut och plocka obesprutad, frodigt grön och krispig grönkål. Det är säkert det milda vädrets förtjänst att mina vilda vänner hittat mat i skogen istället för att ta sig innanför mitt höga pilstaket som omsluter köksträdgården och äta upp mina grödor. Ett par år i rad har jag kommit ut till kållandet och möts av meterhöga käppar alla med en liten oansenlig tofs av grönkål på toppen av varje planta. Milda makter vilka svordomar som kom ur min mun då! Grönkålen använder jag mycket av till dekoration (som sedan blir soppa) och till en mycket viktig rätt på vårt julbord nämligen - Långkål, en riktig kulturarvsrätt från Halland.

På julbordet hade jag i år introducerat ”syrade grönsaker” för min familj. Ett riktigt nyttigt och gott tillbehör vill jag lova. Jag hade syrat vitkål, rödbetor och morötter och det efter Karin Bojs recept. Det möttes både av nyfikenhet och av lite skepticism, men det blev en uppskattad nyhet trots allt. Det här med mjölksyrning av grönsaker måste ju vara om vi ser till hållbarhetsaspekten det optimala sättet att förvara sina grönsaker på, jag skulle till och med vilja säga förädla grönsakerna på. Det går åt minimal energi att syra och lagra grönsakerna, vitaminerna behålls, ja vissa till och med nybildas och sedan finns det även en hel del andra gynnsamma hälsoeffekter med att äta mjölksyrade produkter exempelvis så som att förbättra tarmfloran och öka immunförsvaret.

Jag har gått och nynnat på en melodi. Kommer ni ihåg Agneta Fältskogs fina melodi ”Thank you for the music”? Jäpp, det är den jag har haft I huvud de senaste dagarna, fast jag har ändrat om texten lite så att jag känner igen mig lite bättre. Kanske även du känner igen dig? Sjung med nu…

Thank you for my garden, the veg’s I’m growing Thanks for all the joy they’re bringing Who can live without it, I ask in all honesty What would life be? Without the soil and the sun what are we? So I say thank you for my garden For giving it to me

I am so lucky, I am the girl with my pocket full of seeds I wanna sing it out to everybody What a joy, what a life, what a chance…

Jag önskar er alla ett riktigt givande odlingsår/ Tyra

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB