Lökväxter som inte äts upp
Rådjurssäkra och harvänliga vårblomster
Vill du njuta av en vacker och färgsprakande vårträdgård utan att behöva oroa dig för hungriga rådjur och harar? Då gäller det att välja rätt växter!
Växter som djuren ofta ratar
Men det finns växter som djuren ratar, särskilt då olika sorter av Allium och Narcissus. Bland dessa finns massor av varianter att välja mellan – både många olika arter och sorter bland Allium, och hundratals olika narcisser! De är utmärkta för den som vill anlägga en vårträdgård som får stå ifred från rådjur och harar.
Även blåstjärnor (Scilla), snödroppar (Galanthus), sippor (Anemone) och snöklockor (Leucojum) brukar lämnas orörda. Genom att kombinera dessa släkten i rabatterna kan du skapa en förtjusande och färgstark vårträdgård, utan oro för att blommorna ska bli uppätna. Du hittar fina exempel på kombinationer bland annat på bilder med snöklockor, snödroppar, blåstjärnor och porslinshyacinter samt härliga narcissrabatter med Fritillaria.
Kombinera färger för extra effekt
Ett annat knep är att pröva med gula blommor – de får ofta stå ifred, även om de är av de begärliga släktena tulpan och krokus! Av någon anledning tycks djuren rata det gula, kanske för att många gula lökväxter är giftiga eller smakar illa för dem. Det kan exempelvis fungera att plantera ett hav av narcisser och smyga in några gula tulpaner, eller några gula krokusar i en matta av snödroppar eller scilla. Ljuva poetnarcisser i en matta av förgätmigej visar hur effektfullt det kan bli!
Fler tåliga vårväxter
Fler växter som visat sig tåliga mot betande djur är Fritillaria (se klockliljor och narsisser), bollök (bollökar omringar stäppliljorna), hyacinter och kejsarkronor (botans rabatt med narcisser, hyacinter och kejsarkronor). Många av dessa har kraftig doft eller innehåller ämnen som djuren ogillar.
Praktiska skyddsmetoder
Förutom valet av rätt växter finns praktiska knep att ta till för att skydda trädgården ytterligare.
Fårull och elstängsel
Att lägga tussar av fårull runt träd, buskar och plantor brukar fungera bra mot rådjur och avskräcker också harar från att beta. På större ytor eller där trycket från djuren är högt kan även elstängsel vara ett alternativ – se elstängsel mot harar för exempel.
Blodmjölssoppa
Ett annat väl beprövat motmedel är att göra en blodmjölssoppa, doppa oasisbitar i den och sätta upp på pinnar bland lökarna eller andra utsatta växter. Blodmjölsdoften avskräcker djuren effektivt. För bästa effekt behöver oasisbitarna doppas om varannan till var tredje vecka eller efter kraftiga regn.
Råd på vägen
Tänk dock på att det aldrig går att garantera att djuren helt håller sig borta, särskilt inte om tillgången på föda är dålig under tuffa vintrar. Men genom att välja mindre attraktiva växter och använda enkla skyddsåtgärder kan du minska risken betydligt och njuta av en blommande vårträdgård!