Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lökväxter som inte äts upp

På många håll har man så stora problem med rådjur och harar, till och med med älgar, så man drar sig för att plantera vårlökar i tron att de ändå inte får vara ifred. Tulpaner (_Tulipa_) och krocus (_Crocus_) är knappast att tänka på, tycker många.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Men det finns växter som djuren ratar, särskilt då olika sorter av Allium och Narcissus. Och här finns massor att välja bland, det finns ju många olika arter och sorter bland Allium och hundratals olika narcisser!

Även blåstjärnor (Scilla), snödroppar (Galanthus), sippor (Anemone) och snöklockor (Leucojum) brukar få vara ifred, så man kan göra en förtjusande vårträdgård med dessa släkten och deras olika arter.

Ett knep är dessutom att pröva med gula blommor, som i många fall får vara ifred även om de tillhör de begärliga släktena tulpan och krokus! Av någon anledning tycks de avsky just gult, för dem är gult tydligen lika med fult!

Man kan t.ex. ha ett hav av narcisser och bland dem smyga in några gula tulpaner! Eller så kan man i en matta av snödroppar eller scilla smyga in några gula krokus. Kanske funkar det!

Att lägga tussar av fårull runt träd, buskar och plantor brukar funka bra mot rådjur.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Ett annat väl beprövat motmedel är en blodmjölssoppa som man doppar oasisbitar i och sedan sätter upp på pinnar bland lökarna när dessa börjar komma upp. Fungerar också bland rosor och andra begärliga växter.

Skaffa den gröna sorten av oasisblock som är avsedd för snittblommor och vanliga grillpinnar av trä. Dela oasis i decimeterlånga, några centimeter tjocka bitar och spetsa dem på grillpinnarna. Gör sedan blodmjölssoppan i en hink: en dryg halv hink ljummet vatten, ett kilo blodmjöl och en liten flaska ammoniak, ca 2,5 dl. Ammoniak finns att köpa i en vanlig livsmedelsbutik. Det luktar hemskt, så lägg på ett tätt lock, men det är det värd om rådjuren håller sig borta.

Doppa oasispinnarna i denna soppa och stick ner dem bland vårlökarna i mulhöjd. Inte särskilt snyggt men ändå ganska diskret. Man kan behöva doppa om pinnarna med jämna mellanrum så länge man behöver skydda växter. Man kan göra det varannan, var tredje vecka och även efter häftiga regn.

Elstängsel mot harar
Narcissrabatt med Fritillaria i Gbg's Botan
Ljuva poetnarcisser i en matta av förgätmigej
Snöklockor, snödroppar, blåstjärnor och porslinshyacinter
Bollökar omringar stäppliljorna
Klockliljor och narsisser
Botans rabatt med narcisser, hyacinter och kejsarkronor


Klockliljor och narsisser


Narcissrabatt med Fritillaria i Gbg's Botan


Bollökar omringar stäppliljorna

Köp dina Höstlökar på Odla.nu Klicka in i vår shop Odla shop och välj bland mängder av fina höstlökar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB