Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Löknyheter

Varje höst vid den här tiden är det dags att skicka en tanke till våren och köpa in och plantera lökar för vårens ljuva blomning.

Varje år kommer det också nyheter, främst bland tulpanerna, men de gamla, tåliga trotjänarna bland lökarna är också alltid odlingsvärda. Har man inte sorten redan i trädgården så är ju även en gammal sort "nyhet" för en.

Plantera gärna lökväxterna bland yviga perenner, så att perennernas uppväxande bladverk döljer lökväxternas vissnande blast när dessa har blommat över. Blasten ska nämligen vara kvar tills den har gulnat, för då går näringen tillbaka till löken så att denna ska orka blomma om igen nästa vår.

Passa också på att ge lökarna gödning i form av benmjöl eller den speciella lökväxtgödseln som finns i handeln. Det kan man ge både när man nyplanterar och på våren när de gamla lökarna blommar. Vattna om jorden är torr, lökarna behöver hinna rota sig innan vintern kommer.

Smålökar, som krokus och scilla passar även bra i gräsmattan, som ju vanligen inte behöver klippas förrän lökarna har blommat färdigt och vissnat ner. Smånarcisser och botaniska tulpaner passar bra under lövfällande träd och buskar, lökarna blommar när dessa ännu är i vila.

Tyvärr finns det många, ofta nyare sorters tulpaner, som inte vill blomma om igen. Det är tulpanens förmåga att bilda blombara sidolökar under sommaren som bestämmer om de kommer igen, då en lök bara blommar en gång.

Det är dock svårt att veta hur nyheterna kommer att bete sig, så man kan ju alltid ha en nyhetsrabatt där man njuter av prakten bara en gång och förnyar med nya lökar på hösten igen. De gamla lökarna kan man sedan flytta till ett mer undanskymt ställe för att se om de vill blomma igen, man kanske får en och annan snittblomma i alla fall.

Men önskar man att samma tulpaner ska komma åter år efter år, kommer återigen de gamla, beprövade sorterna väl till pass, sådana som den "eviga" 'Apeldoorn'.

Här presenteras några av årets nyheter hos leverantörerna. De kan ha funnits med tidigare hos någon annan, men de är väl värda att prövas!

Det nya hos Bröderna Nelson är att de har gjort vackra blandningar av tulpaner som passar ihop både färgmässigt och med blomningstider.

'Purple Passion Blend' är en storslagen mix av olika tulpaner i skiftande nyanser av vitt och purpurlila och sorterna avlöser varandra i blomning. Höjden varierar mellan 40-55 cm.

Paketet innehåller lökar av triumftulpanerna 'Blueberry Ripple', 'Passionale', 'Shirley' och 'Cracker', kejsartulpanen 'Purissima', liljetulpanen 'Claudia', franstulpanen 'Cummins' och den sena, fylldblommiga tulpanen 'Blue Diamond'.

'Purple Passion Duo' innehåller lökar av den sena, enkelblommiga, fuchsiarosa 'Esther' och purpurlila triumftulpanen 'Negrita' i en vacker kombination.
Bröderna Nelson.

'Fall Festival Duo' innehåller triumftulpaner, den vinröda 'Queen of Night' och den lysande eldröda 'Annie Schilder'. 40-50 cm höga.
Bröderna Nelson.

Ytterligare en samlingspåse från samma firma heter 'Spider Works' och innehåller gula liljetulpaner 'Westpoint' och vinröda enkla tulpaner 'Queen of Night'. En häftig kombination! 40-50 cm höga.

Tulpanen 'China Town' är en viridifloratulpan, dvs. den har gröna strimmor i de rosa blommorna. Den har även mycket dekorativa, vitkantade blad. 25-30 cm höga.
Lord Nelson.

Även Odla.nu och Weibulls erbjuder viridifloratulpaner, de heter 'Spring Green' och är vita med gröna strimmor. 50 cm höga.

'Kees Nelis' blir en tvåfärgad röd/gul färgklick i vårträdgården. 50 cm hög.
Hammenhögs.

'Hemisphere' är en strimmig tulpan som skiftar i ljuvliga färgschatteringar från ljusaste rosa till purpurrött. Ingen blomma är den andra lik. 30-35 cm.
Lord Nelson.

En liljeformad, röd tulpan med gul botten heter 'Pieter de Leur' och blir ca. 40 cm hög.
Hammenhögs.

Liljeformad är också ljuva 'Ballade' från Odla.nu och Weibulls. Den har magentarosa blommor med breda, vita kanter. Ingen direkt nyhet men förtjänar att tas upp igen! 55 cm hög.

Näckrostulpaner brukar ju vara låga, men nu kommer den 40 cm höga 'Ice Stick' från Weibulls. Den är ljuvt rosa-vitt och blommar mycket tidigt.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

En fluffigt dubbel, röd-vit, pionliknande tulpan heter 'Wirosa' och blir ganska låg, bara 35-40 cm.
Weibulls.

Även den blålila 'Blue Diamond' och den solgula 'Sun Lover' är pionliknande. De blir ca 40 cm höga.
Odla.nu.

'Montreux' är en tidigblommande tulpan med dubbla krämfärgade blommor. Doftande! 25 cm hög.
Odla.nu.

Häftig färg, åtminstone av bilden att döma, för vi har ju ännu inte sett den ”live”, har sorten 'Cum Laude'. Den blommar sent på säsongen med enkla mörkblåa blommor. 50 cm hög.
Odla.nu.

Även 'Jackpot' har häftig färg. Den är en dekorativ triumphtulpan med brunsvarta blommor med vit kant. 30 cm hög.
Odla.nu.

Nyintroduktion av en gammal sort, 'Couleur Cardinal' görs både av Odla.nu och Hammenhögs. Den är mörkröd med purpurfärgade strimmor. 35 cm hög.

Det är ju förstås inte bara nya tulpaner som har kommit, även om dessa dominerar.

Snökrukus 'Roseus' är tidig, liten (8 cm hög) och söt med sina silvervita/violetta blommor.
Lord Nelson.

Den gammaldags frilandshyacinten 'Festival Blue' som Weibulls tagit åter i sortimentet är inte lika tättblommande som de nyare sorterna utan är lite med "vild" i utseende. Den är himmelsblå med mörkare mittnerver och doftar gott. Ca. 18 cm hög.

Fjäderpärlhyacint, Muscari comosum, har rufsig utseende i sina glesa, blåa blomspiror. 20-30 cm hög.
Lord Nelson.

Pärlhyacinten 'Dark Eyes' är en ovanlig sort med tvåfärgade blommor i blått och vitt.
Odla.nu.

Vem har sett en gul pärlhyacint förr? Nu finns den! Muscari armeniacum 'Golden Fragrance' är både väldoftande och har gula blommor!
Odla.nu.

Pärlhyacint 'Valerie Finnis' är en ovanligare sort med ljusblåa blommor. Ingen direkt nyhet men väl värd att uppmärksammas!
Odla.nu.

Bröderna Nelson har också gjort en fin blandning av vanliga pärlhyacinter i vitt och i olika blåa nyanser. Blandningen heter 'Magic Carpet'. 8-12 cm höga.

Den lilla, svavelgula, småblommiga narcissen 'Baby Moon' är flerblommig, dvs. det sitter flera blommor på samma stjälk. Den passar i kruka eller i stenparti och under buskarna med t.ex. förgätmigej. 25-30 cm hög. Ganska senblommande.
Weibulls.

Ljuva 'Spring Pride' är en stjärnnarciss med vit krans och rosa bikrona. Den blir ca 40 cm hög.
Odla.nu.

Den här löksamlingen har jag plockat ihop från Weibulls, Hammenhögs, Bröderna Nelsons (deras mer exklusivare kollektion heter Lord Nelson) och vårt eget sortiment på Odla.nu.

De tre förstnämnda säljs allmänt i Garden Centers och till och med i vissa dagligvaruaffärer.

Odla.nu:s lökar finns att beställa här: http://shop.odla.nu/3/webshop/shop.asp

Det finns naturligtvis många fler ställen att handla lökar ifrån både, inom- och utomlands, hela EU's marknad är ju öppet för hugade spekulanter.

I Sverige finns ett stort sortiment lökar från olika leverantörer hos Lilla Fiskaregatans trädgårdsbutik i Lund, de skickar även per post.

Verberghe i Holland är en stor och billig lökleverantör som många svenska lökentusiaster sambeställer från.


'Purple Passion Blend'


Tulpan 'China Town'


Viridifloratulpan
'Spring Green'

'
Tulpan 'Hemisphere'


Tulpan 'Ballade'


Tulpan 'Wirosa'


Tulpan 'Couleur Cardinal'


Snökrukus 'Roseus'


Frilandshyacint
'Festival Blue'


Fjäderpärlhyacint,
Muscari comosum


PärlhyacintMuscari armeniacum 'Golden Fragrance'


Pärlhyacint 'Valerie Finnis'


Småblommig narciss, 'Baby Moon'
Foto: Lökleverantörernas bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB